Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 17 януари 2011 г.

Е ли Русия страна на пияниците?!

Гуляй, страна!

Национални особености на новогодишните празници в Русия

Егор Виноградов, "Deutsche Welle", 17 Януари 2011

Да се преброят след посрещането на Нова година празните бутилки от изпития алкохол е съмнително развлечение, но изглежда само така може да се реши въпросът с пиянството в Русия.

За мнозина в Русия 10-те дни новогодишна ваканция (по-точно 20 дни, ако се прибавят и предновогодишните корпоративни празненства) са време на дълбок запой. Посрещането на 2011 година не е изключение.

"По време на новогодишните празници в Русия са изпити 120 милиона бутилки шампанско, 250 милиона бутилки водка, 150 милиона бутилки твърд алкохол-менте, 4 милиона бутилки твърд вносен алкохол от типа на текила или уиски, 25 милиона бутилки коняк, 1 милиард и 500 милиона бутилки бира и 150 милиона бутилки вино", съобщи директорът на Центъра за изследване на федералния и регионалните пазари на алкохол Вадим Дробиз.

Въпреки това не всички есперти са съгласни с твърдението, че за руснаците новогодишните празници са период на непробудно пиянство. Главният редактор на професионалният алкохолен портал "Алкоголь.ру" Михаил Смирнов поставя под съмнение супите цифри на статистиката: "По време на новогодишните празници общо взето се пие само една нощ – на 31 декември срещу 1 януари", казва той.

Пък и самата новогодишна нощ не е време на непробудно пиянство, смята Смирнов. И въобще руснаците според него пиели повече за радост, а не, за да се напият. В останалите почивни дни потреблението на алкохол общо взето влизало в норма, въпреки че някои продължават да се отдават на пиенето, но, по думите на Михаил Смирнов, "в рамките на разумното".

Мит ли е пиянството в Русия?

С това, че темата за тоталното руско пиянство е заобиколена с множество митове, е готов да се съгласи и Вадим Дробиз. "Русия сама си наложила етикета на най-много пиеща и пропиваща се страна. Даже с оглед на официалните цифри Русия като цяло пие не повече от всяка друга страна", казва експертът. Има обаче наистина особености на потреблението на алкохол, които разбъркват картите и правят статистиката не толкова безспорна. (Прочети ДОКРАЯ >>>>>>)

Няма коментари: