Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 24 януари 2011 г.

Заповядайте на лекция на тема ЗАЩО КАПИТАЛИЗМЪТ Е МОРАЛЕН?

1 коментар:

Анонимен каза...

Голяма и интересна тема. Калин Манолов е голям фен на Айн Ранд. Ранд е, разбира се, пазарна фундаменталистка, която смята, че капитализмът не само е ефективен, но и морален. Това, разбира се, е спорно. Капитализмът сам по себе не генерира морал, той по-скоро дава по-добра рамка за морално поведение от регулираните иконмомики. Всъщност пазари, търговия и финанси е имало и преди капиталистическата система, но капитализмът е сравнително млад исторически феномен. Ако обаче поразровим по-дълбоко, ще видим, че капитализмът почива върху конкуренцията. А конкуренцията от своя страна се гради върху две човешки качества, които едва ли могат да бъдат еталон за морал: АЛЧНОСТТА И ЗАВИСТТА. Така че в някакъв фундаментален смисъл капитализмът не може да е морален. Какво казва Сократ в руския филм от 1991?

„Аз обичах да ходя на пазара и да гледам колко много неща има, без които може да се живее.”

Да, наистина повечето дрънкулки на пазарната икономика са излишни. Но ако хората се ограничат при покупките си само до най-необходимото като Сократ, капитализмът ще свърши. Но с това ще свърши и – за да използвам един комунистически термин – „научно-техническият прогрес”, защото покрай излишните неща се създават и полезни, които облекчават живота на човека или пък служат на науката – телескопи, микроскопи, битова техника, медицинска апаратура и т.н.

Алчността и завистта са в основата на капитализма. Но пак от филма Сократ:

„Бедността е нещо удивително...на бедността не завижда, заради нея не се карат...бедността е свобода. Свобода от страха да загубиш богатството...”

Само че ако всички се стремеха да бъдат бедни, капитализмът пак нямаше да просъществува.