Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 16 януари 2011 г.

Що е "бугарофил у Македония" и "македонски българин"?

Историческата наука е установила, че южните славяни се делят на две големи групи: сърбо-хърватска и българска. Сърбо-хърватстата група славянски племена е попаднала под зависимост от аварите в днешна Панония. Що се касае за дакийските славяни то те устояват на аварите под ръководството на племенния си вожд Давритас.

Славяните от българстата група самостоятелно и в съюз с други племена на няколко пъти преминават река Дунав и опустошават Византия. По-късно започват масови нахлувания, като някои племена като милингите и езерците достигат и се заселват дори и в Пелопонес. През 6 век изцяло е промененена етническата карта на източната част на Балканския полуостров. Няма съмнение, че славяните, населили Македония, спадат към дакийските славяни - т.е. те са част от българските славяни.

Къде са отишли древните македонци? Още древноримския писател Квинт Курций Руф в книгата си „Александър Велики“ говори за македонски език, различен от гръцкия, който още по времето на Александър е започнол да изчезва. Например неговия военоначалник Филот не е знаел този език, а е ползвал гръцки. Руф е живял през първи век от н.е и този език е бил съвсем изчезнал още тогава.

Мнозинството от населението на Македония след битката при Пидна е било изселено оттам. Какво заварват дакийските славяни на балканите? Нищо друго освен гърци и власи. Така че за наследници на Александър Велики могат да претендират само гърците и никой друг.

Приобщаването на славяните от Македония към България е станало през управлението на хан ПРЕСИЯН (836-852). Това е станало в началото на неговото управление около 837-839 година. Неслучайно синът на „македонския“ цар Иван Владислав се е казвал Пресиян.

Бугарофил не е македонски българин. Македонски българи са Владимир Панков и Драги Каров и много други. Що се касае за Гоце Делчев - светинята на македонците - то той ясно се е определил като българин в писмото си до Никола Малешевски през 1899 год.

Македонската нация беше насилствено създадена чрез военна окупация от сърбите още от 1912 год. Нейното формиране започна с въпроса на крал Александър на българското дете Васка Зойчева: „Ща си ти?“.

Все пак истинското фармиране беше извърешо от Титово-комунистическия режим в Тоталитарна Югославия, чрез убийства на българската интелегенция в Македония. Само в началото на 1945 год. беа убити над 1200 души българи във Вардарска Македония. Общият им брой възлиза на над 35 000 души.

Написа: Валери

1 коментар:

Анонимен каза...

Валери е прав дотолку, доколку денешните македонци навистина не се потомци на античките македонци, туку се, како што знаеме сите, БУГАРИ. хаха И сега вече на книжовен български: само че историческата истина за произхода на българите е доста по-различна от ортодоксланото, учебникарско схващане за претопяването на малобройната (пра)българска орда сред славянското „море”. Митът за славянското потекло на българите е една от най-големите самоизмами в историята. Впрочем до 18 век нито българите са се възприемали като славяни, нито света ги е виждал като такива (доколкото тогава въобще ги е забелязвал). В действителност българите са били основният държавотворен народ в българската държава. Ордата на Аспарух по последни изчисления е наброявала 800 000 до 1 милион души, а славяните на целия Балкански полустров едва ли са били повече от 200-300 000. Това се потвърждава и от генетическите изследвания, които показват много малък процент славянска кръв у българите. Ордата на Кубер пък, която се заселва в съвременна Македония, по-точно в Пелагония (Прилепско-Битолско-Леринското поле) (неслучайно хан Твервел споменава в надписите около Мадарския конник „чичовците ми в Солунско”) е била поне 100 000 души. При това българите са водели една подчертано антиславянска политика на Балканите, която продължава и след покръстването. Известен е и надписът на хан Омуртаг, според който той преместил войската си „срещу гърците и СЛАВЯНИТЕ”.

До покръстването българите си служат с гръцки за държавен и църковен език, след това възприемат църковнославянския за официален, но не защото славяните са мнозинство сред народа, а за да се отграничат от Византия. Така в българския език навлизат много славянски думи. Само че българският от своя страна преди това е оказал силно влияние сърху славянските езици като цяло. Ето защо не българският прилича на славянски, а славянският прилича на български. Както казва проф. Владимир Георгиев, българският е „специален език”. Както и българският народ е „специален народ”. Прозиходът му, както на повечето централноазиатски народи, е забулен в мрак и едва ли скоро ще бъде разкрит със сигурност, а може би завинаги ще остане загадка. Може би най-близко до истината е теорията, че българите са европеиди, образували са в контактната зона между уралоалтайци и индоевропейци. Роля в етногенезиса на българите вероятно са играли и заселените в централна Азия гръцки и тракийски войници на Александър Велики. Възможно е (пра)българите да не са били хомогенен народ с единен език, на това навеждат племенните имена кутригури, оногундури и т.н. Някои автори предполагат, че върхушката на българите е била тюркизирана, докато масата от народа е била индоевропейска. Във всеки случай има големи прилики между българската народна музика и персийкската, афганистанската и таджикската. Произходът на българите е голям, сложен и нерешен въпрос.

А съвременните гърци не са наследници на античните гърци. Антична гърция е славянизирана през 5-6 век, включително Пелопонес и островите. Античните гърци, в това число античните македонци, които не са гърци (и техният произход е спорен, но явно са били по-близки до траките) са избити, прогонени и разпилени. По-късно Гърция се албанизира и турцизира. Така модерните гърци са една славяно-албано-турска смес, възприела гръцкия език, защото попада под властта на Византия, където гръцкият е официален език. Някои славяни в Пелопонес запазват езика си обаче чак до 19 век. Както пише немският историк Фалмерайер: „Нито капка гръцка кръв не тече във вените на обитателите на днешна Гърция“.

Цяла Гърция гъмжи от славянски топоними. Впрочем предгръцкото население на Гърция вероятно е било тракийско и съвсем не е било варварско. А траките, за разлика от славяните, са един немаловажен компонент на съвременната българска народност.