Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 1 февруари 2011 г.

Събитията в Египет и малоумието на западните "либерали"

Тия дни случващото се в Египет е в центъра на вниманието. Пълно е с анализи по тази тема, има много и всякакви познавачи - "египтолози", като моят познат, министъра С. Игнатов! - които предлагат най-реалистичните варианти за решаването на кризата. И.Инджев например, който познава отвътре арабския свят, е написал хубава и поучителна статия под заглавие Египтолози на баир. Аз обаче искам да добавя нещо според мен важно.

Демонстриращите протестират срещу един авторитарен и тираничен режим, искат свобода и демокрация. Това е чудесно и значи протестите им трябва да бъдат подкрепени от всеки привърженик на свободата и на демокрацията. Да, обаче има едно "но", твърде важно според мен: напълно е възможно от подема на исканията за свобода и демокрация да се възползват тъкмо най-големите врагове на свободата и демокрацията в арабския свят, каквито са ислямските фундаменталисти. Ето как искането за свобода и демокрация като едното нищо може да доведе до тяхното погребване, и то за много години напред. И отношението към случващото се, което имат ръководните фактори в бастионите на съвременната свобода и демокрация, а именно Съединените щати и Европейския съюз, трябва да е добре премислено, за да не се случи и в Египет иранският вариант.

Ще разкажа накратко какво именно се случи в Иран - за ония, които не знаят. Имаше там един император-султан-шахиншах Мохамед Раза Пахлави мисля че се казваше, голям хитрец, приятел и на Америка, и на... Тодор Живков, държеше властта здраво и сякаш беше непоклатим. Да, обаче левичарите в Америка, демократите, не го харесваха много, понеже "човешките права" в Иран били накърнявани. И когато се наченаха протести, тогавашният президент Дж.Картър, пример за най-мекушав американски президент, който обаче нищо чудно на бъде надминат в това отношение от Обама, даде да се разбере, че не подкрепя шахиншаха, който наскоро и падна от власт.

И властта беше грабната от ислямистите. Човешките правя съвсем отидоха по дяволите. Картър пък сам разбра какво е надробил когато новите ирански власти организираха... завземане на американското посолство в столицата! От тая криза Картър не можа да излезе и загуби изборите. Обама сега има прекрасният шанс в Египет да направи още по-големи поразии. И имам чувството, че той изгаря от нетърпение да ги стори.

Демократите, привържениците на ценностите на свободата по света не бива обаче да са глупаци. Да, свободата е универсална човешка ценност, но има и известни културни различия в начините, по които тя се постига или реализира на дело. В ислямския свят само Турция от много години е демократична, но и турската демокрация си има своя специфика. Кемал Ататюрк е намерил действено средство за крепене на светския характер на държавата от посегателствата на фанатичните ходжи. И това в Турция е армията, по Конституция явяваща се крепител на светския характер на държавата.

Да, обаче ЕС - аз съм писал на друго място за това - в името на най-абстрактни подбуди наложи на Турция да преразгледа тия "недемократични положения" в турската Конституция. В резултат на което, естествено, демокрацията даже и в Турция е поставена под въпрос. Как ви изглежда това, а: в името на демокрацията да помогнем тя да бъде погубена тотално?! Ето такава глупост направиха европейските "либерали", подобна глупост стори Картър спрямо Иран, но ето сега, по повод на Египет, нищо чудно историята да се повтори.

Израел реагира най-мъдро, като призова Запада да не оттегля подкрепата си за Мубарак, понеже иначе е застрашена стабилността в Близкия изток и в целия свят. Дали обаче самодоволните западни либерали-глупаци ще го послушат? Много се съмнявам това да стане. Нищо чудно по подмолни начини сегашната американска администрация да подкрепя и насърчава демонстрантите.

А и една подкрепа на демократичния свят за Мубарак - който с всичките си пороци е за предпочитане пред диктатурата на ходжите! - т.е. подкрепа за по-малкото зло, би могла да възпре краха на самата идея за демокрация в Арабския свят. Защото ако и Египет се окаже в ръцете на фундаменталистите, за демокрация в Арабския свят трябва да бъде забравено.

Но дават ли си изобщо сметка за това западните "либерали"? Много ме съмнява да са способни на такава стратегическа далновидност. Щом в други случаи не им е мигвало окото когато са изгаряли заради някоя и друга бълха цял юрган...

5 коментара:

Анонимен каза...

Много добро есе. Нямам време да прегледам Статията на Иво, но сам сигурен, че е точен. Ислямската Революция в Иран беше приблизително такава, както я описваш, но много по-кървава от тези в Египет и Тунис.

Наистина Западните страни незнаят какво правят. Ислямската религия носи недемократизма в себе си, и в Ислямските държави западен тип демокрация неможе да съществува, доката Религията е водеща във държавата.

Баистина всички са против Мубарак, но никoй не предлага решение, кой сте го замени. Египтяните очакват САЩ и EU да се намесят и кажат на Мубарак да си ходи. Само че това е фактически намеса във вътрешните работи на Египет. И като той си отиде кой сте дойде. Известния ЕлБарадеи не е живял в Египет дълго време, поддаряник на Иран, които въртя света около пръстите си докато Иран стана ядрена сила с негова помощ. Другия кандидат на опозицията беше пуснат от затвора с намесата на САЩ, Беше осъден за корупция (едно типично явление в Арабския свят).

Alexandar Iotzov

Анонимен каза...

Томи Томев Заслужава се, човек да се замисли. Не винаги видимите събития са същината на проблема. Написаното от Иво Инджев и Ангел Грънчаров, точно това прави, предизвиква раз-мисъл.

Анонимен каза...

Alexandar Iotzov Oste malko za razmisal...
Igva ли в света в следващия кръг на демократичните промени или обратното затвърди диктатори?
Москва (AP) - повече от 500 души демонстрира по време на централния площад в Москва в понеделник (януари 31, 2011 г.) да поиска свалянето на министър-председателя Владимир Путин и неговата "върховенството на крадци." Около 60 протестиращи също бяха задържани в Санкт Петербург, един от редица други големи градове, където се проведоха демонстрации.

Анонимен каза...

Това е наистина много, много хубав и точен коментар. Браво, браво, поздравления! Само да добавя: цялата тази верижност на протестите много напомня Източна Евтопа от 1989 и вероятно не е съвсем случайна. Разултатът накрая сигурно ще бъде намаляване или елиминиране на американското влияние в този геополитически ключов регион, а познайте кой в крайна сметка има интерес от това? Да, примката около западния свят се затяга, точно според дългосрочната комунистическа стратегия.

Томи Томев каза...

Пак тези комунистически стратегии. Господа, комунизмът се провали тотално,и такава политическа система на управление на държавите никога няма да се възроди отново.
Протестите, които наблюдаваме, са един естествен процвс на отхвърляне на тоталитарните управления. Въпросът е кой ще го оглави и накъде ще насочи гнева на протестиращите.