Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 10 март 2011 г.

Правителството не загуби битката с кризата: то въобще не се яви на бойното поле

Правителството се бори с кризата, без да я разбира

в-к „Седем“, Иво Беров разговаря с Димитър Бъчваров

Още в края на лятото министър Дянков обяви, че излизаме от кризата. Има ли вече данни, че това е така?

Министърът многократно обявява излизания от кризата, които не се сбъднаха. Всяко следващо негово твърдение, че „сега“ излизаме от кризата, всъщност е признание, че при предишното твърдение той е сбъркал. Тук не става въпрос за елементарно предозиране на „задължителния“ оптимизъм, който един вицепремиер, отговарящ за икономиката, е прието да излъчва в подобни случаи. Такава упоритост в грешните прогнози показва, че те не са „служебни“, а са резултат от искрена заблуда. При това трябва да се има предвид, че финансовият министър е най-рано и най-пълно информираният човек в държавата за всичко, ставащо в икономиката и финансите. И той очевидно не може „да прочете“ в тази информация какви са вътрешните причини за рецесията и къде са изходите от нея. Което означава, че цялото правителство се „бори“ с кризата, без да я разбира и да предвижда проявленията и последствията от нея. А това вече е тежък проблем за цялото общество.

Засега няма данни за увеличаване на заетостта, доходите и потреблението, т.е. нито един от класическите признаци за преодоляване на икономическия застой не е налице.

Премиерът Бойко Борисов претендира, че успешно противодейства на кризата, защото не е увеличил данъците, както са сторили други правителства в Европа. Това не е ли реален успех на правителството?

Твърденията на премиера Борисов, че правителството се справя с кризата, защото не е увеличило ДДС или други данъци (за разлика от съседни нам страни), са много по-добър похват от твърденията на Дянков, но те са само умела спекулация. Защото Борисов не прие властта в една фалирала държава като сегашния премиер-министър на Гърция. Спестена му е и заплахата от девалвация на националната валута, която е постоянно бреме за премиер-министъра на Румъния. ГЕРБ взе властта при стабилен лев благодарение на валутния борд (установен още през 1997 г.) и нарастващия валутен резерв на БНБ през целия период от 1998 до 2008 г. (ОЩЕ >>>>>)

Няма коментари: