Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 21 март 2011 г.

А какво примерно би станало, ако някой пожарникар съвсем случайно занесе книга у дома си?

Хапче срещу невежеството

Фатално е културата на един народ да бъде сведена до жартиерно забавление

Автор: Калина Андролова

"А какво примерно би станало, ако някой пожарникар съвсем случайно, неумишлено, занесе книга у дома си?" (Рей Бредбъри )

Имам предложение. Театралната гилдия да подари на министър-председателя и на финансовия министър по един многозначителен екземпляр от книгата "451 градуса по Фаренхайт" на Бредбъри. Заклевам се, че не са я чели. А всъщност е писана за тях! Задължителна е. В антиутопията на Бредбъри са премахнати люлеещите се столове, защото са прекалено удобни.

Хората искали да си седят така, да се люлеят на столовете и да разговарят. Имали време да мислят, а това не се харесвало на управниците. Така постепенно изчезнали градините. Та и нашите управниците днес: "Айде, нема нужда от балет! Нема нужда от феодални старци! Нема нужда от опера!"

А от какво има нужда? От стриптийз бар срещу парламента, на площад "Народно събрание"? Че къде по света има такъв изненадващ сюрприз? Изкуството учи човека да мисли, то е разгадаване на Вселената.

Да не подпомагаш Чайковски в пазарната битка с пеещите голи простакеси означава да не разбираш същността на Божествения замисъл. Трябва ли следващото поколение да чете, да посещава театрални пиеси, балет, опера? Министър-председателят Бойко Борисов да каже. Той още не знае какво ще направи, но иска да е нещо велико. Като обратната мисия на пожарникаря Монтег (главния герой от книгата на Бредбъри), чиято задача е да изгаря книги. Не щеш ли обаче, Монтег решава да прочете няколко. Книги.

И разбира, че ако хората се занимават просто с "неща", то изкуството се занимава със "смисъла на нещата". (Прочети ДОКРАЙ >>>>>)

Няма коментари: