Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 22 март 2011 г.

Какво показва чудовищния натиск на Русия върху България за Белене

Дори да беше крайно необходима – което тя не е – и дори да беше финансово свръхизгодна - което тя не е - и дори да беше напълно сигурна - което тя не е - и дори Русия да беше най-демократичната и благосклонна към България страна - което тя не е - АЕЦ Белене пак не бива да се строи, защото прекалено засилва и без това огромната енергийна зависимост на България от една единствена държава: именно Русия.

Българите често страдат от комплекс за малоценност и смятат България за едва ли не забравена от Бога, периферна, геополитически незначителна страна. Нищо не може да бъде по-далече от истината. Ако се позовем на използвания понякога в геополитиката индикатор „държавна мощ”, производен на различни компоненти (критична маса, икономическа и военна мощ, идеални фактори), България наистина е почти без значение на международната политическа сцена. Но самото геостратегическо положение на страната – за добро и за лошо – в много отношения е ключово.

Русия упражнява натиск върху България не само и не толкова, защото я смята за слабо звено в ЕС и НАТО, а защото наистина има силни интереси в страната. Русия нямаше да хаби толкова време и енергия, ако не виждаше севриозни изгоди за себе си от това. Виждаме, че Русия не желае да строи АЕЦ в Нова Зеландия например. Но ако интересите й го налагаха, сигурно би намерила начин да влияе и там. Показателно е, че Москва чрез Газпром успя да купи дори един вече бивш германски канцлер, защото интересите й го изискваха! А Германия съвсем не е геополитически пренебрежима страна.

Чудовищният натиск на Русия за Белене показва именно това: че България е важна за Русия страна, от която тя няма лесно да се откаже. Между другото любимата на Русия страна на Балканите открай време е Сърбия, не България. Русия традиционно гледа на София през очите на Белград.

По време на Студената война Титова Югославия се преструваше на независима, но това беше тактически, съгласуван между Москва и Белград ход. Конфликт между Сталин и Тито е имало, но той е изгладен от Хрушчов. Създаването на фалшиви разцепления в соцлагера беше част от стратегията на комунизма за заблуда на Запада. А войните в бивша Югославия след 1991 бяха инспирирани от Русия, за да запази контрола си върху Балканите.

Те, между другото, до голяма степен способстваха за появата и укрепването на българската мафия. В този смисъл посткомунистическите страни от Централна Европа имаха по-изгодна позиция, което до голяма степен обяснява тяхното по-гладко развитие след 1989 в сравнение с балканските държави.

Спомнете си, че България при Филип Димитров вървеше наравно с Полша, Чехия и Унгария. Това положително развитие беше прекъснато 1992 до голяма степен в резултат на конфликтите в Югославия.

Написа: Анонимен

Няма коментари: