Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 17 април 2011 г.

Открито писмо до Негово превъзходителство Посланика на САЩ в България

До Негово Превъзходителство Джеймс Уорлик,

Посланик на Съединените американски щати

Ваше превъзходителство, г-н Посланик,

С цялото си уважение към Вас и великата държава, която представлявате, чувствам моралното задължение да Ви уведомя за следното.

Във връзка с разигралата се полемика вече и на високо ниво относно сключването на договор между България и Русия за строителство на АЕЦ "Белене" от около две седмици започна (ОЩЕ >>>)

7 коментара:

Анонимен каза...

Направо лой тече от това мазно писъмце и от снимчицата на посланика… Толкова сервилно поведение към човек с открито антибългарски настроения си е почти равносилно на държавна измяна. И такъв човек има наглостта да се нарича интелектуалец, при условие, че и същество с мизерни интелектуални възможности ще схване какво точно прави посланикът. Тоя човек е толкова нагъл, че и без да призовава към махане на Левски от учебниците, е редно да се поиска отзоваването му.

Марина

Ангел Грънчаров каза...

Другарко Марина, в какво, собствено, се заключава "антибългарското поведение" на американския посланик? Бихте ли се пояснили? Аз добре зная, че за вас, таваришчите, руският интерес стои над всеки друг, в това число, естествено, и над българския. По тази логика, другарко, няма как да очаквате, че американският посланик у нас ще защищава руските интереси, т.е. съвсем основателно е, че го обвинявате в "антибългарско поведение" - като вземем предвид, че за американския посланик не руския, а българския интерес би следвало да е водещ, когато трябва да говорим за националните интереси на България. Впрочем, откровени национални предатели, каквито сте вий, таваришчите, да говорите за "антибългарско поведение" на американския посланик, е, меко казано, цинизъм от най-висока проба. Не е учудващо това обаче - вий, комунистите, винаги сте си били циници от висока класа - както сте и вечни предатели на българския интерес в угода на руския...

Анонимен каза...

"като вземем предвид, че за американския посланик не руския, а българския интерес би следвало да е водещ, когато трябва да говорим за националните интереси на България" Тук сте в голяма грешка за американския посланик най важният интерес е американският...........

илия ангелов

Ангел Грънчаров каза...

Тавариш, ще ти кажа нещо, което ще те изненада. Работите не са така прости, както на теб ти се чинат...

Американците са разбрали, че американския интерес е най-добре защитен когато в съответната страна бива защищаван тъкмо нейният собствен интерес. Защо Америка вдигна от руините Западна Европа и Германия? Ами Япония? Отговори ми де?

Но вий, комуноидите, тия неща няма как да ги признаете, щото не ви стига пипе за тая работа...

Анонимен каза...

Драги ми Смехурко...
Мистър Ангел Грънчаров!
Слабо сте заинтересован и малко сте чел за политико-икономическите отношения на Европа след Втората Световна Война! Препоръчвам Ви да се занимаете основно с вашите специалности Психология и Философия и да не навлизате в тъй дълбоките и непознати води на Световните гео-политически и икономически отношения на Америка, Европа и Света като цяло. За да поясня какво имам предвид Ви представям следната информация:
"Обединителните процеси в Европа след Втората Световна война ЗЕС, ЕОИС, Съветът на Европа и ОССЕ.


Опустошителните последици след ВСВ извеждат на преден план необходимостта от радикална реорганизация на следвоенна Европа. Започват засилени интеграционни процеси, които намират израз в създаването на редица международни организации. Те могат да се разделят най-общо на две групи: по пледмет на дейност (политически, военни и икономически)и по обем на компетентност (общи и специализирани).

Организация с обща компетентност е Съветът на Европа. Тя се учредява в резултат от възникналите след ВСВ в Западна Европа движения за политически обединения. На състоялия се през 1948 г. Европейски конгрес в Хага е приет документ, наречен Послание към европейците, в който се призовава към създаване на европейско събрание, което до формира общественото мнение, както и създаването на съд, гарантиращ спазването на Европейската харта за правата на човека (политическо и икономическо обединение на европейските държави при частични ограничения на националния суверенитет). На 5 май 1949 в Лондон 10 държави подписват Статут на Съвета на Европа. Организацията разполага с широко очертана компетентност (обща) в икономическата, социалната, културната, научната, правната област, но не и по въпросите на отбраната. Приоритетни цели на организацията са разработване проблематиката, свързана с основните права на човека и институционализиране на сътрудничеството. Органи и институции: ПАСЕ, Комитет на министрите, Секретариат, Конгрес на местните и регионални власти. Според Статута на СЕ всяка европейска държава, която е в състояние и желае да се съобразява с основните принципи на организацията, може да стане неин член. Държавата-член трябва да стане страна по Европейската конвенция за правата на човека.

Анонимен каза...

Първият военен съюз след ВСВ е създаден между Франция и Великобритания съгласно сключеният през 1947г. в Дюнкерк пакт за съюз и взаимопомощ срещу германската заплаха. През февруари 1948 г. се подписва Договор за политическо, икономическо, културно и военно сътрудничество т.нар. Брюкселски пакт между Франция, Великобритания, Белгия, Холандия и Люксембург. Той поставя основите на Западния съюз. Предвижда задължения за консултации с партньорите. Ако някой от тях е в опасност, всички останали са длъжни да му окажат помощ. Той не предвижда собствен военен контингент.

Договорът за създаването на Европейста отбранителна общност (ЕОО), подписан на 27 май 1952 г. от шестте държави-членки на Общността, е отхвърлен от френския парламент през август 1954 г. Необходимостта от превъоръжаване на ФРГ довежда до преразглеждане на споразумението от Брюксел от 17 март 1948 г. и до подписването на договора за създаване на Западноевропейския съюз (ЗЕС) в Париж на 23 октомври 1954 г. първа военна организация в Западна Европа. Държавите-учредителки са Франция, Великобритания, Белгия, Холандия и Люксембург, Италия. По-късно се присъединяват Португалия и Испания, а редица държави имат статут на асоцииран член. В организационната структура-Парламентарна асамблея и Комитет на министрите, които се обслужват от Секретариат.

Организация със специализирана компетентност в политическата област ОССЕ.

Анонимен каза...

Хелзинският процес. Идеята за разглеждане на проблема за европейската сигурност се съдържа в декларация от 1966г. на Съвещанието на Политическия консултативен комитет на ОВД. Едва през 1972г. на сесия на НАТО в Бон е дадено съгласие за започване на многостранни преговори с оглед подготовката на такова съвещание. През юли 1973 г. в Хелзинки започва първият етап на СССЕ. Този форум полага началото на Хелзинският процес. Целта на комисията е да изработи проектотекст, който да влезе в окончателния текст. Вторият етап на Съвещанието се провежда от септември 1973 г. до юли 1975г. в Женева и се състои от консултации на равнище експерти. Стартира СССЕ. Участват всички европейски държави без Албания + САЩ и Канада."
В задачата се пита къде по-точно видяхте да присъства САЩ като държава подпомогнала да процъфти Западна Европа?