Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 6 април 2011 г.

Светотатство: Гоце Първанов се самоканонизира!

АГЕНТ ГОЦЕ (т. нар. президент Първанов) СЕ САМОКАНОНИЗИРА КАРИКАТУРНО

Трудно е да се повярва, че е истина, но сайтът ГЕОРГИПЪРВАНОВ.БГ не е шега, която някой младеж е спретнал на отиващия си тази година от заемащия президентски пост Първанов.

Обезпокояващото в този сайт е основното изображение, с което се идентифицира Първанов като карикатуризира себе си (в което няма нищо лошо), за сметка обаче на св. Георги Победоносец, чието успение се празнува не само от християните на 6-ти май, но представлява и национален празник за държавата република България.

В българската правна система след българските политически събития, последвали Втората световна война, вече не съществува наказателен състав, осъждащ бласфемията или светотатството.

Достатъчно обаче е да се знае как и доколко изпълняващият функции на държавен глава Първанов "има" усет за християнско целомъдрие, уважение към църковни образи и въобще религиозна сензитивност. Изводите всеки може да направи сам за себе си.

По-интересно е нещо друго - на фона на последната канонизация, извършена в БПЦ, би могло да се приеме, че заявка и амбиция в подобна посока индицира и Първанов сам за себе си. Известно е, че в църковната история множество хора, изпълнявали длъжността на държавен глава са били обявявани за светци. :-)) Някои заслужено, други не толкова.

Интересно е също, дали синодалното ръководство на БПЦ, която смята св. Георги Победоносец за свой закрилник ще реагира и ще порицае Първанов за неуместното, достигащо до присмехулно поведение по спекулация с църковни образи и символи.

Твърде вероятно - съвсем НЕ. Казано е, че по делата им ще се познаят. Важи и за едните и за другите. Всъщност наглостта по заиграването с религия и религиозни символи и действия в България надхвърли поносимото.

1 коментар:

Анонимен каза...

Във връзка с горната статия искам да направя едно уточнение: blasрhemia на гръцки означава "клевета, хула, злословие, богохулство", но няма значението "светотатство".
Думата "светотатство" идва от старобълт. тать "разбойник, крадец". От същия корен е и старобълг. татьба "кражба, обир, грабеж". Затова светотатството означава кражба на свещен предмет, на светиня.
Разбира се, тази малка бележка по никакъв повод не засяга смисъла и съдържанието на статията.