Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 6 април 2011 г.

Иван Костов: Абсолютно брутално пренебрегване на правилата на енергийна сигурност на Европа и интересите на страната

Иван Костов: Премиерът и президентът се надпреварват за благоволението на Москва

Борисов си послужи с два бушона - Дянков и шефа на НЕК

"Ясно ми е, че премиерът Борисов си послужи с два бушона - г-н Симеон Дянков в ролята на наредил и шефа на НЕК в ролята на изпълнил, за да направи решителна крачка към изграждането на АЕЦ "Белене". Така коментира пред БНР скандала около подписването на споразумението за централата лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов.

Според него с подписването на споразумението Борисов е направил решителна крачка към строежа на "Белене".

"А защо казвам премиерът? Защото това е негова отговорност. Националната сигурност, енергийната сигурност на страната са негова отговорност", продължи Костов.

Той каза, че за момента от действащите в скандала лица не може да се търси отговор как се стигна до подписването на споразумението с руската страна. "Вицепремиерът и финансов министър Дянков е Съединените щати, а министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е в Русия, така че основните действащи лица по този казус ги няма", поясни лидерът на ДСБ.

И допълни, че от разяснения "се нуждаят много неща".

"Например как правителството ще се съобрази с новите изисквания за ядрена безопасност, които още не са известни и които Европейският съюз ще приеме до края на годината, Европейската комисия ще ги изготви и ще бъдат задължителни за всяко правителство на страна членка, и който не се съобрази с тези нови изисквания, които ще бъдат и технологични по отношение на проектите, и по отношение на самата технология за производство на атомна електроенергия, който не се съобрази с тях, брутално ще наруши правилата на енергийна сигурност в Европа", изброи бившият премиер.

Той прогнозира, че от бързането за строежа на АЕЦ "Белене" ще последва остър конфликт с ЕС.

"Тежки финансови също биха могли да бъдат предявени пред страната. Второ, от изясняване е абсолютно необходимо да се установи пълната цена за изграждане и експлоатация на АЕЦ "Белене". Това не е известно в момента. Дали е 4, дали е 6, дали е 8, дали е 11 и половина остава дълбоко законспирирано. Инвеститорът, каза преди време премиерът, не иска да купи котка в чувал. Сега се оказва, че неговото правителство обаче купува котка в чувал. Трето, помните, че правителството сключи договор с HSBC. Премиерът тогава заяви: няма значение какво казват, цитирам го точно, Първанов, Борисов, Станишев, Костов или който и да е, и продължава, на базата на оценката на консултанта ще вземем решение. Сега какво излиза? Че става това, което каже Москва, а не най-добрата банка консултант в ядрените проекти, както нарече HSBC самият Борисов", каза още Костов.

Според него това, че руският посланик в интервю заявява, че проектът "Белене" е от интерес на България, не трябва да е от значение.

"Нали ние това искахме от консултанта - да каже отговаря ли на интересите на България? Самият премиер го каза - нали той натовари с тази отговорност HSBC? Нали това е най-добрата банка? Защо не ги чуем отговаря ли на нашите интереси. Не да го казват руснаците, които са заинтересована страна. Не "Росатом", а да го каже независимият консултант", коментира Костов.

Той смята, че това е най-сериозният политически скандал, пред който е изправено правителството и, по думите му, "този път забележете, този път той не е забъркан от бивши специални служби - руски, български... СРС-та и т.н."

"Той е свързан с абсолютно брутално пренебрегване на правилата на енергийна сигурност на Европа и интересите на страната".

Според Костов политическата оценка е, че "премиерът и президентът се надбягват кой ще спечели благоволението на Москва", което означава, че "изборите ще се печелят през покровителството на руските служби и на руското правителство в България".

С акта си на "движещ нещата по подписването" Симеон Дянков ще бъде най-презреният политик в Европа", смята Иван Костов.

"Няма да... да има по-презрян човек от него. Трябва да си дава ясна сметка. Дано някой му докладва това, което съм казал, защото го казвам с цялата отговорност за думите", заключи той.

Няма коментари: