Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 30 май 2011 г.

Защо изпуснахме златния шанс да смажем главата на комунизма и да го унищожим завинаги?

За Петко Сименов ще добавя, че в този блог обикновено пиша по-философски, т.е. по-обобщено, но това не означава, че цялата история на СДС в последните 22 години не е пред очите ми с всичките й подробности. Така че напразни са всички опити за оправдание. Христо Марков е казал много верни неща. Аз няма да морализаторствам, а ще добавя конкретни факти.

Една от капиталните грешки или по-точно предателство или престъпление на НКС на СДС начело с Желю Митев Желев беше признаването на фалшифицираните избори 1990 г. Никоя сила на света не можеше да принуди СДС да ги признае, напротив, това беше златен шанс за всенародно въстание, за което тогава имаше достатъчно социална енергия, при което фалшифициралата изборите БСП да бъде разпусната и забранена и с комунизма в България да бъде свършено веднъж завинаги. Впрочем при добра организация СДС можеше да не допусне фалшификациите. Методи Спасов пише по този повод: (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците знаменитата книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр.

[Прочети >>>]

Как да си купя книгата?

6 коментара:

Анонимен каза...

Май не разбираш какво стана...

Такъв шанс не е имало и в момента няма, защото прехода беше спазарен със западния Елит. Запада съвсем прагматично се съгласи да не се меси и да не преследва олигарсите и ДС-тата, а някой просто вербува и техните досиета изчезнаха от архивите. Не случайно грамите са толкова подробни. Истинските дисиденти, тези които наистина искаха да разкарат номенклатурата бяха изтикани в периферията на политиката като проф Янко Янков, когото дори обвиниха, че е сътрудник на ДС. Впрочем това което наричаш комунизъм всъщност беше феодалнотеократично общество, а Партията играеше ролята на религиозна и политическа организация. Де факто всичко беше собственост на Султана, както в първите векове на турската империя, а да бъдеш правоверен бе въпрос на оцеляване. В казармата ме изключиха от комсомола, та го знам от личен опит. Знам, че бях собственост и крепостен на върхушката. Знам как в училищата в учевическите комитети и из комсомола се пробутваха изчадията на правилните другари, Но... Пред спахиите на партията стоеше винаги проблемът с несигурността на унаследяване на позициите в обществото. Те не бяха васали, като в западния феодализъм, а напълно зависими от милостта на Султана в Москва. Така , че възможността да станат капиталисти ги устройваше напълно, а модел подобен на китайският-съвсем. Имаха си хората възможности и хора и си направиха преврат и опозиция и кротка буржоазнодемократична революция с разликата че нямаше трето съсловие освен мижавата интелигенция, която до преврата масово им лижеше задниците, а зад гърба на властта измисляше вицове.

Димитър Димитров

Анонимен каза...

Ангеле, да съжаление проблемът е много труден за решаване. Ти наскоро се включи в една дискусия, която опитах да предизвикам с Петко Симеонов. Виждаш, че такива като него бягат от истинската дискусия - така им е удобно. В същото време много трудно е да се доберем до архивите - аз правя опити вече години и не мога да стигна до тях. Защото, за да се разбере цялата истроия - трябват архиви. На времето ми попадна един много важет документ - секретна стенограма от АОНСУ. За съжаление тогава се доверих на Иван Куртев и този документ изчезна. А не бях направил копие. От него става ясно как и защо е направена "опозициата" в България. Тези документи ни трябват. Един историк наскоро ми каза - историята се пише по документи, не по спомени. И вярно и невярно. Лошото е, че преките свидетели на много важни събития /както е това с т.н. кръгла маса" не свидетелстват и няма да го направят. По подобен начин става и с много други неща.

Rouslan Semerdjiev

Ангел Грънчаров каза...

Така е. Аз лично не си падам по конспиративните теории, но не мога да не подозирам, че е съществувало тайно договаряне на избран кръг от водачи на ранното СДС с "бившите" комунисти. Мисля, че е очевидно сговарянето на лицето Желю Митев Желев с БСП, като се спазариха по тази схема: той призна "законността" на фалшифицираните избори за ВНС в 1990 г., в замяна на което БСП го тури на президентския пост. А документи за такива договорки, уви, не остават. Нещата се уреждат на 4 очи. Ала по логически път и анализирайки поведението на политическите дейци може да се откриват причините за едно или друго събитие, сред които много често трябва да се допускат и тайни сговаряния и пазарлъци. Примерно, смятам, че е повече от очевидно, че Сидеров подкрепяше ГЕРБ в последната година и половина не просто заради хубавите невинни очички на Бойко Борисов, а по една единствена причина: понеже му биде платено с хубави пари за тая подкрепа. Кой е платил е отделна работа. Сидеров е доверен човек на руското посолство, прави си сметка кой може да е платил - и защо. Строежа на Белене ще покаже кой и дори колко и кому е платил...

Анонимен каза...

Понеже се търсят документи и свидетелства:

ИЗТОЧНА ЕВРОПА - ДЕЛА И ДОКУМЕНТИ

Чешко-американският кинематографист Робърт Бухар:

Очевидно има много неща, които не знаем и които вероятно никога няма да узнаем. МОЖЕМ САМО ДА ГЛЕДАМЕ ФАКТИТЕ И ДА ВАДИМ НАШИТЕ СОБСТВЕНИ ЗАКЛЮЧЕНИЯ... Западната публика е добре масажирана от медиите и „правилното” образование до степен, че не може да разбере какво става, а в по-голямата си част нея и без това не я е грижа за това. Младото поколение американци днес няма исторически познания и не може да си създаде картина какво става днес, защото няма представа какво е станало в миналото. Хората, живеещи в бившия съветски блок, имат различен опит, но изживяването на ситуацията „отвътре” не им позволява да видят голямата картина. МАЛКОТО НА БРОЙ ЛИЧНОСТИ, КОИТО ОСЪЗНАВАТ КАКВО СТАВА И СА ЗАГРИЖЕНИ, НЕ МОГАТ ДА СПРАТ ТЕНДЕНЦИЯТА.

... Юридическото осъждане на комунизма и имплицитно извинение на жертвите на комунизма и необходимостта от осветляване на агентите на КГБ в Русия – всичко това има голям смисъл. Но нека бъдем честни, това е само пожелателно мислене. Това няма да се случи никога. А ако се случи, ще бъде част от друга игра на заблуда, каквато видяхме в бившите съветски сателити.

Нека дам за пример как това беше направено в бивша Чехословакия. Юридическата система нарочно остана непокътната, за да пази играчите от стария тежим. Това беше част от сделката. Извинение от страна на управниците към жертвите на комунизма няма да има, защото бившите комунисти са вградени във всички политически партии и в правителството. Когато излизат списъци с имената на информатори и агенти, те преди публикуване са манипулират. Важни имена се пропускат и изваждат от архивите, други пък се вмъкват, за да заблуждават обществото.

Погледнете прословутия „фонд Z“, създаден по нареждане на Вацлав Хавел, в който се запечатват досиетата на всички лица, въвлечени в политиката по време на „Кадифената революция” 1989 и който е преместен за съхранение на тайно място. Хората, замесени активно в манипулациите около този фонд, обикновено умират при странни обстоятелства. А макар и идеята за посткомунистическа лустрация да звучи добре за някои, тя също се оказа фарс. Досиетата биваха манипулирани, бяха издавани фалшиви сертификати на специални хора и бяха позволени изключения в името на „националния интерес и сигурност”.

Системата никога няма да се „оправи” сама отвътре, също както така нареченото падане на комунизма не беше резултат от народно въстание. Кой ще осъществи демократичните промени в Русия? Самият КГБ? Междувременно часовникът цъка. Двама от десет жители на Прага днес са руснаци! Руснаците упражняват влияние и контролират бизнеса, купуват недвижимост, контролират организираната престъпност и влияят на политиката... По този начин никаква промяна не може да дойде в Русия отвън. А ако дойде отвътре, ще бъде само нов ход на шахматната дъска на играта за заблуда. Съгласен съм, че ключовият въпрос е за намеренията на руския режим. Но това именно е големият въпрос и ние може би ще узнаем отговора едва, когато ще е късно.

Анонимен каза...

Американският министър на отбраната и бивш директор на ЦРУ Робърт Гейтс призна пред мен, че ние (т.е. американците) НИКОГА НЕ СМЕ ИМАЛИ ИНФОРМАЦИЯ ОТ ВЪТРЕШНИЯ УПРАВЛЕНСКИ КРЪГ В МОСКВА. И АЗ СЪМ СИГУРЕН, ЧЕ НИКОГА НЯМА ДА ИМАМЕ.

Чешкият дисидент Петър Цибулка:

За СТБ (КГБ и другите комунистически тайни служби) операция „Клин”, както личи от самото име, се базира на инфилтриране на вражеския лагер, за да се сеят раздори, недоверие, подозрения и парализ на групите от хора, които ценят некомунистически идеи...Операция „Клин” бе широко използвана във всички посткомунистически страни срещу истинските опоненти на комунизма...

... Управниците в чешката република в послендите 12 години (2001) са свързани с комунистическата партия на Чехословакия, както и с цивилните и военни тайни служби. Приватизацията на бившата държавна собственост и имоти бяха организрини само от тези хора... В 12-те години от т. нар. „кадифена революция” не беше заловен, разкрит или арестуван нито един шпионин на КГБ-ГРУ. Нито един комунистически претсъпник не беше осъден за престъпленията срешу народа на тази страна... Именно президентът Хавел предложи юридическа приемственост с предходния комунистически режим, която направи невъзможно съдебното преследване на комунистическите престъпления... Ситуацията в другите бивши членки на Варшавския договор е същата... Опасявам се, че комунистическите и посткомунистическите структури вече са взели под контрол Европа.

Беглецът от Чехословакия генерал-майор Ян Сейна:

Един от основните проблеми на Запада е честата му неспособност да разпознае съществуването на съветски „голям план” въобще. Тези, които отхвърлят тази концепция, несъзнателно служат на усилията на Съветите да скрият своите цели и още повече усложняват процеса на установяване на такива цели.

Анонимен каза...

Беглецът от КГБ майор Анатоли Голицин:

Предвид зрелостта на старите комунистически режими, силата на техния политически потенциал и потенциал на сигурността и дългия период на подготовка на контролираната „политическа опозиция” тези режими са в състояние да позволят на представители на контролирани „некомунистически” партии да имат една трета, половината или дори повече места в правителството и парламента, така че тези институции да изглеждат „представителни” и „демократични”...

Сътрудникът на чехословашката тайна полиция STB Лудвик Зифчак:

Значи промените в Чехословакия бяха дирижирани от бившата съветска територия?

- Това въобще не беше наша игра.

Значи държавна сигурност STB въобще не участваше?

- Разбира се, STB участваше, защото ние бяхме директно подчинени на КГБ.

Значи Вие сте били натоварен да следите президент Хавел преди революцията?

- Аз имах чести контакти с Хавел...Хавел беше първата личност, която следяхме, но според мен той не беше първата личност в Харта 77, съвсем не. Там имаше много по-умни и по-компетентни хора от Хавел. Легендата на Хавел в Чехословакия беше изкуствено създадена от Запада. Въпреки това ние започнахме контакти с Хавел за подготовката на операцията от 17 ноември 1989 („кадифената революция”).

Значи планът беше подготвен от Държавна сигурност с помощта на дисидентите?

- Да.

Като говорите за сътрудничеството с дисидентите, значи ли това, че някои от тях, включително Вацлав Хавел, сте ги били регистрирали като сътрудници (агенти)?

- Имаше хора, за които имахме досиета, което значи, че ги наблюдавахме. Но досиетата бяха използвани и като агентурни, което означава, че лицето беше използвано и като агент. Не казвам, че това беше така с президент Хавел...Мога само да ви кажа за Вацлав Хавел, че ТОЙ БЕШЕ В ПРИЯТЕЛСКИ ОТНОШЕНИЯ С НАС.

Из интервю на бившия зам.-председател на Отдела за прогнози на Чехословашката академия на науките, вероятно отдел на Държавна сигурност STB:

Изхождайки от моята информация мога да кажа, че комунистическият режим не беше победен от 2000 дисиденти, водени от Вацлав Хавел. А Гражданският форум беше създаден, защото трябваше да предадем властта някому. Знам, че съветският посланик в след него Михаил Горбчов са помолили министър-председателя Адамец да нагласи нещата така, че Вацлав Хавел да стане президент.

Мислите ли, че днес в обществения живот на Чехия има бивши агенти на КГБ?
- Мисля, че да – и не само агенти на КГБ.

Из интервю на вестник „Млада фронта” с бившия генерален секретар на ЧКП Милош Якеш:

Антикомунистическата революция беше управлявана от тайната полиция STB. Побоят на главната улижа в Прага беше оркестриран от генерала от STB Алоис Лоренц, това беше добре обмислена операция на STB.