Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 13 юни 2011 г.

Как бях окончателно пленен от философията

Стана така, че на едно място се самопредложих да участвам в нещо като "анкета" сред философи. Луд умора не знае, та затова. Бях отпратен от любезната домакинка на блога към самите въпроси, а ето и отговорите, които дадох. Може пък някому да са от полза тия мои отговори, знае ли човек:

1. Как реши да учиш философия?

Ето как. Аз като малък много четях. И досега чета, ама тогава особено много четях. Срещал съм думата "философия" тук-там из книгите и тя взе да придобива за мен някакъв тайнствен и, без преувеличение, дори величав смисъл.

После в гимназията учителят ни по "Основи на комунизма" - Боже, какви глупости ни караха да учим тогава тия мръсници комунистите?! - който носеше едно странно име "Звезделин" (Янев) и при това беше завършил... богословие (т.е. е трябвало е да стане поп, но преподаваше в училище т.н. "философски предмети", музика и история), абе изобщо беше една оригинална личност, та, значи, този учител имаше обичай да разказва в часовете си разни любопитни мисли от велики философи, мисли на Кант, Хегел, Платон, което пък доведе дотам, че аз вече бях очарован от това, което тогава си представях, че е философията. (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр.

[Прочети >>>]

Как да си купя книгата?

1 коментар:

Анонимен каза...

Интересно е, че философите открай време избягват да говорят много-много за собствената личност. Автобиографии или автобиографични бележки от философи се броят на пръсти. Доколкото са писали автобиографии, то най-често интелектуални автобиографии, в които външните събития не играят почти никаква роля. Като един от малкото Хюм ни е оставил автобиографични бележки. Кант казва за себе си „De nobis ipsis silemus“ – „За нас самите мълчим.” Впрочем неотдавна ми попадна една доста дебела биография на Кант. Всички си мислим, че в неговия живот не е имало съществени външни събития и всичко се изчерпва с трудовете му, но не е съвсем така. Освен това Кант е водил своя прословут размерен и разчетен до най-дребните детайли живот едва на старини, като млад и на средна възраст съвсем не е бил такъв аскет.

Германският философ Ернст Тугендхат (81), по-малко известен, но може би не по-малко значим от Хабермас, казва се себе си:

„Онова, което е било важно в моя живот за мен, не засяга никого, а за онова, което направих във философията, животът не играе никаква роля.”

Всеки има собствен път към философията. Според Карл Попър философите не бива да са специалисти, а според Джон Сърл (John Searle) философът трябва да се интересува от всичко и да знае всичко, въпреки че това е невъзможно.

Тугендхат казва, че е „заразен” с философия на 15 години от един съученик. Допълнително майка му се занимава с Хайдегер и му дава да прочете „Битие и време”, след което стремежът му към философията става неудържим. Решението да стане философ за него е било „внезапно”.