Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 24 септември 2011 г.

Оня, който е убил, е убиец, а етническата му принадлежност няма никакво значение

Във връзка със събитията в село Катуница, за които твърде много тепърва ще се говори - прочее, Катуница се намира на 10-15 минути път с кола от мястото, където живея, защото блокът ми се намира на шосето за Ягодово-Катуница, т.е. събитията се развиват на хвърлей място от дома ми - един "фейсбуков приятел" е написал следната шеговита бележка:

Славимир Генчев: Обръщение от върховния цигански съвет:

"Мили наши цигани! Не избивайте българите до крак! Не сечете клона, на които седим! Ако ги изтребим днес, утре какво ще ядем, какво ще крадем? Бъдете по-отговорни пред бъдещите поколения!"

Чета по-долу, че във връзка с това иначе сякаш много духовито изказване една дама, Krasi Konova, реагира със следната уместна забележка:

Когато българите убиват в коментарите не се упоменава етническата им принадлежност.

По повод на нейното изказване моя милост счете за нужно да направи следния коментар:

Подкрепям становището на г-жа Конова: оня, който е убил, е убиец, а етническата му принадлежност няма никакво особено значение. Не вярвам убиецът-българин да е по-симпатичен някому от убиеца-циганин, щото ако това е верно, този някой явно е извратен или ненормален. (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя.

Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

1 коментар:

Анонимен каза...

Ето тук изобщо не съм съгласен с автора. Винаги етническата принадлежност на убиеца и убития е била от значение. И ванаги един етнос е бил със специални права пред друг. В последните години поне по 20 пъти на година слушам за голямата трагедия на 6 млн. евреи, убити от Хитлер. Далеч не чувам чак толкова да се говори за около 25 млн. убити руснаци или за около 10 млн. поляци, убити от същия по същото време. Нищо не чувам и за над общо 100 млн. европейци като цяло в Първа и после във Втора световна война. Което значи какво? Че единият етнос струва и е много по-важен от другите. А през 2001 г., 11 септември какво се случи? Според официялната версия на правителството на САЩ арабски похитители предизвикват смъртта на около 4000 американци. Това послужи като повод за войните на САЩ в Афганистани и Ирак. Почти по същото време глупака С. Трифонов, когото нито слушам, нито гледам каза нещо забележително: "4000 американци не са по-важни от 4000 балканци". По онова време течаха поредните войни на Сърбия срещу несъгласните с имперската й политика. Този псевдопевец и псевдошоумен обаче в случая беше прав. От морална гледна точка. В живота обаче същата рядко има значение. Горните примери го потвърждават. А що се отнася до България, прегледайте информационните сводки и ще видите колко висока е смъртността на жертвите на циганската престъпност - Българи. Опитайте да намерите поне 1/10 от същата бройка цигани, жертви на Българската престъпност. Няма да мжете. Това диво малцинство е варварско, особено, коагато властта застава зад него и го толерира. Как така етносът да няма значение? Има, разбира се. Циганите редовно си получават социалните помощи години под ред, а аз, като образован Българин и безработен получавам "обезщетение" за безработица само 3 месеца. След това, като най-голям абсурд, макар и безработен, без доходи аз съм, забележете, задължен да си внасям здравни осигуровки, ако искам да ползвам Българската медицина. Циганите обаче са заведени като "социално слаби". И като така, те са освободени от този абсурден и унизителен закон, от който не са освободени Българите. На циганите държавата им плаща здравните осигуровки. А да говорим ли как в Столипиново, Пловдив, от години циганите не си плащат тока. Но продължават да го имат. Същото се отнася и за питейната им вода. Аз обаче, след 3 месеца не платен ток веднага бивам прекъснат от Електрификацията. Та, тази дама нещо се е опитала да се представи за по-голям светец от папата. И на теория е права. Практиката в България обаче тотално се разминава с някаква си имагинерно морална теория. Практиката у нас е грозна реалност, която напълно опровергава теорията. Що не се обадят въпросните цигани, че етноса няма значение в случаите, когато роми обграждат Български къщи, нахлуват вътре и убиват Българите. Що тогава 3 кордона жандармерия не обгражда Българите да ги спаси от циганите? Как да няма значение етноса? Има, разбира се! И то огромно значение.