Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 6 септември 2011 г.

Паметникът на Альоша е кошмарът, е проклятието на хилядолетния град Пловдив!

Ще ви разкажа нещо, наподобява една историйка, а пък много ме интересува вашата реакция. Иска ми се да разбера дали ще останете безразлични - или ще се развълнувате. Или дори ще си премълчите. Да видим. Да разберем. За мен е важно. Щото показва какви сме. Като народ и като човеци. И тъй, почвам:

Днес е Денят на Съединението - национален празник на България. Е, не единствен, а един от многото. Ний сме страна с много национални празници - щото не можем да се разберем коя дата наистина заслужава да ни е национален празник. Както и да е.

Та днес е Ден на Съединението, и понеже това съединение е било направено и провъзгласено в Пловдив, днес в моя град ще има празненства, патетични и патриотични речи ще се произнасят, и прочие, както си му е реда. Но да оставим и това.

Във връзка с гореказаното в Пловдив има един Паметник на Съединението. Нали го знаете, оня, с разперените крила на Майка България? Сещате ли се? Може поне на снимка да сте го виждали. Щото ако сте гости на Пловдив едва ли ще го видите, едва ли ще попаднете на него. Той се намира на най-неугледно място, зад една спирка на автобусите на градския транспорт, там, долу, в прахта, в мръсния зной, сред воя на колите. На "Четвъртък Пазаря" се намира тоя паметник. (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които са живи и в нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни.

Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари: