Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 1 ноември 2011 г.

Крилати мисли на Чърчил, на Давила и на Ницше

Вродения порок на капитализма — неравното разпределение на благата; вроденото достойнство на социализма — равното разпределение на нищетата.

Уинстън Чърчил

Комунистът е човек, който се бори за това държавата да му осигури буржоазен стандарт на живот.

Ние, враговете на всеобщото избирателно право, не преставаме да се учудваме на ентусиазма, който буди изборът на шепа некадърници от тълпа невежи.

Хосе Гомез Давила

Много сънливост смутих аз, когато учех: що е добро и зло - това още никой не знае, освен ако е творец!

Фридрих Ницше,
из "Тъй рече Заратустра"


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя.

Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

4 коментара:

Bacho Кольо каза...

"Всичко, което бяхме учили за социализма, се оказа лъжа. Всичко, което бяхме учили за капитализма се оказа истина"

Ангел Грънчаров каза...

Всички лъжи за капитализма, които комунистите ни пробутваха, се оказаха верни :-) За социализма комунистите ни учеха лъжливо, за капитализма ни лъжеха истински... комуноидите-олигофрени им повярваха и за двете...

Bacho Кольо каза...

Грънчаров, опитай се да вникнеш какава кратка, смислена и елегантна мисъл е изрекъл руския опозиционер Б. Немцов.
Кави са тия ялови опити да я тълкуваш, перифразираш и накрая да и е..ш мамата.

Анонимен каза...

Капитализма всъщност се оказа много по-лош, от най-смелите идеи на истинските социалисти.Оказа се добър за бояджиите и пишещите безброй глупости, опаковани в корици на книги, даскали от средните общообразователни училища.