Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 12 януари 2012 г.

Българското училище трябва да е "люпилня" не на овчедушни роби, а на свободни и достойни граждани

Казусът по повод инициативата за избор на "патрон" на ПГЕЕ-Пловдив придоби вече гротесков характер. Вчера моя милост пак постави въпроса на Педагогически съвет на училището; съобщих, че въпросът с избор на име на училището трябва да бъде най-сетне задвижен, след като е поставен още преди две години от самото ръководство. Отвърнато ми бе, че "изобщо камбаната не е ударила" да си избираме патрон на училището, т.е. въпросът могъл да чака до безкрайност - след като е чакал вече цели 22 години.

Предложих също за решаването на въпроса да се вземе становището и на учениците - и в дух на демократичност да се организира допитване до тях; отвърнато ми бе, че тоя въпрос не може да се решава от учениците, а от учителите единствено; разбирай, от администрацията, щото в днешно време, уви, мнението на администрацията се приема безропотно от мнозинството на учителското тяло.

Като капак дори се оказа, че било трябвало да се реши най-напред трябва ли изобщо училището да си има патрон, или сегашната безлика типова характеристика и спецификация на училището - ПГЕЕ-Пловдив - не си ни е предостатъчна! Прочее, проблемът, поставен от мен, изобщо не беше допуснат до обсъждане по същество, впечатлението ми е, че мнозинството сякаш се възмути единствено от наглостта ми да поставям, за кой ли път, този проблем. Констатирах пълно безразличие и опити да се замаже същината на проблема; ето по този специфичено нашенски начин у нас биват задушавани и убивани хубавите идеи. (ОЩЕ >>>)


Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

10 коментара:

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров,
Инициативата Ви заслужава внимание. Но все си мисля че е неправилна. Учебните заведения ТРЯБВА да носят имената на градовете където са. Така е по целия нормален свят. Престанете с патронизирането на общественните учреждения, все пак става дума за образОвание на личности, а не за патронизиране и поклонничество пред когото и да е.....

Ангел Грънчаров каза...

Не е вярно, че училищата носят името на градовете си. Така било по цял свят. В Париж, примерно, колко училища има? Много, нали? Може ли всички те да се наричат, да речем Гимназия "Париж"? Как ще бъдат различавани едно от друго? Примерно, у нас може ли всички СОУ-та в Пловдив да бъдат наречени с едно типово име, името "СОУ-Пловдив"?! Дори прост номер да се даде на училището е нещо, но всички училища да носят името на града това е глупава работа.

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, недейте се опитва да иронизирате "умно".... "да речем Гимназия "Париж"". Да наистина няма как да наречеш всички у-ща "Париж"... Но ние говорим за специализиран техникум по електротехника... Обикновенно такива учебни заведения се наричат на града като Йелски, Масачусетс, Харвард, Първа Пловдивска.., Втора Пловдивска.. и т.н.

Ангел Грънчаров каза...

Да, таваришч, но си изпуснал това, че, както повелява традицията за Пловдив, Първа гимназия в Пловдив не е наречена "Пловдивска", а е наречена Първа мъжка гимназия, при това, за твоя зла участ, също си има патрон, който е не друг, а толкова омразния на вас, таваришчите, Княз Александър Първи Батемберг; да, това учебно заведение се нарича Първа мъжка гимназия "Княз Александър Първи Батемберг"; историческото му име не беше възстановено, а му биде сложено името "Хуманитарна гимназия Свети Свети Кирил и Методий", и тая гимназия е третото в града учебно заведение, носещо това име, което свидетелства за обезличаване, типологизиране. Което именно се избягва с персонифицирането, със огромната личностно-жизнена символика, която носи името на една заслужила личност. Направи справка, щом си така усърден, но Калифорнийския щатски университет носи името на философа Бъркли, а пък, Атинският, чини ми се, носи името на Аристотел; Софийският, всички знаем, носи името на "Св.Климент Охридски", а Пловдивският - на Свети Паисий Хилендарски, но понеже атеистичната червена напаст продължава да доминира в тоя университет, думата "Свети" в наименованието на университета още се избягва.

Прочее, и всички ПГЕЕ-та в страната си имат патрони и не носят името на града си; интересно е на какви шикалкавения сте способни вий, таваришчите, само и само ПГЕЕ-Пловдив да продължава да носи негласното и така мило на сърцето ви име "ТЕТ-ЛЕНИН"; ей, непоправими сте, да знаеш, не увирате изобщо вий, железо-бетонните комуностическо-комуноидни тикви!

Bacho Кольо каза...

Човек, завършил Университет "Андрей Жданов" никога няма да се съгласи с името ПГЕЕ Пловдив! Никога, защото това не е по жданодски.

Ангел Грънчаров каза...

Радващото е обаче, че мъките на един крепител на имена като "ТЕТ-Ленин" и ЛГУ "Жданов" са нескончаеми и танталови :-)

Анонимен каза...

Ех товарищ Грънюаров... къде тъ чукам, къде съ пукаш.. Именно поради тази и обезличаваща причина е нужно в БГ училищата да носят номера, именно като Първо Пловдивско, Второ, или Пловдивски техникум по електротехника, И ВСИЧКИ ИНТЕЛЕКТУУУУУУАЛЦИ ДА ПРЕСТАНЕТЕ ДА СЪЗДАВАТЕ ПАТРОНИ НА БЪЛГАРИНА, като почнеш от назначени царе, тъ през комуняги, тъ стигнеш до безлични демократи. Подлудявате децата, и хората след това. Претанете щото НАЦИЯТА ЗАГИВА....

Bacho Кольо каза...

Мъки танталови!?! Грешиш! Воля танталова!
Апропо, в реакторите ВВЭР-1000 /от новото поколение, които ще бъдат монтирани в Белене/ има доста елементи от тантал.

Ангел Грънчаров каза...

Ще бъдат инсталирани тия реактори в Белене когато си видиш ушите. Без огледало :-)

Ангел Грънчаров каза...

По-горният таваришч първом сам да опита да схване какво иска да каже, пък след това да го пише :-) объркан е отвсякъде...