Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 11 февруари 2012 г.

В защита на свещеното право да се краде!

Като гледам това, ми мина в съзнанието гнусна мисъл: не 10 000 човека, а 10 000 000 ще скочат да протестират у нас когато трябва да се защити свещеното право да се краде! :-) Казвам си честно мисълта, щом се е появила; има нещичко вярно в нея, нали?!












Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.

Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

29 коментара:

Анонимен каза...

Що за глупост?

Boris Loukanov

Ангел Грънчаров каза...

Не е глупост, а гнусна мисъл... чети правилно :-)

Ангел Грънчаров каза...

мисълта, макар и гнусна, не може да е глупава, стига да е мисъл...

Анонимен каза...

нещо не съм схванал дискурса:-)

Boris Loukanov

Ангел Грънчаров каза...

Прочее, защитата на свободата в интернет включва и такова едно свещено право: правото свободно да крадем в интернет. И тази мисъл е гнусна, но защо пък да не си я помисли човек, ей-така, за всеки случай, за презастраховка. Когато всички мислят нещо, не е зле някой да каже и противното, пък макар и да звучи гнусно; ако си стигне дотам никой да не мисли другояче, свободата ни отива на кино...

Анонимен каза...

Точно от Вас, не очаквах подобна реакция. Толкова много говорите за свободата на индивида и неговото лично пространство в иначе толкова глобалния свят. Но тъй като АКТА е рожба на "братята американци", забравяте за всичките си убеждения.

Egor Glazunov

Ангел Грънчаров каза...

Сам казах, че мисълта е крайно недостойна :-) Дори подла... Но все някой трябва да си помисли и тази мисъл; ако всички почнем да мислим еднакво, свободата ни в сферата на мисълта отива на кино; та заради свободата, милата, ми се наложи да изкажа това крайно провокационно изказване. И заради истината. Все някой трябва да мисли другояче, та да се демонстрира, че изобщо мислим( мислещите еднакво мислят ли изобщо?! Или са се поддали на някакво настроение?!

Анонимен каза...

То всички излизат да протестират , а истинските крадци си стоят у тях на топло и гледат как ние баламите ходим и викаме разни глупости и после защо искат от нас да плащаме за филм или някое друго крадено произведение на изкуството.Всеки втори филм е някаква простотия където само може да те хване някакъв трейлър със много ефекти и такива разни работи,но като го свалиш и какво става виждаш 'пясъчна акула' филм който заема челните позиций по трафик в наще торент сайтове.Има много филми които излизат и съм съгласен да платя за някой ако има нещо ценно в него а не стандартната операция copy/paste.При програмите има много безплатни приложения които никой не е чувал но вършат много полезна информация и защо , защото много рядко някой да качи безплатна програма в интернет т.е ако не я търсиш или не и знаеш името ще трябва да се примириш със удоволствието да заплатиш 50лв. за софтуер който не струва или игра.В момента ACTA няма как да го вкарат в законодателството поради ред причини като например че никой доставчик няма да даде милиони за шпионаж над някой 13-годишен дали тегли музика от 'правилния линк'или не.

Анонимен каза...

Какво точно да крадеш?

Aleksander Georgiev

Ангел Грънчаров каза...

Всичко, що става за крадене... склонните към крадене не се гнусят нищо да открадат, стига да става за крадене, стига да може да се окраде. Даже и един филм, една песен, каквото и да било още...

Добрин каза...

"да протестират у нас"
не само у нас: accessnow.org

Ангел Грънчаров каза...

Любовта към кражбите явно не е само българско явление :-)

Анонимен каза...

Защо гнусна? И мен ме споходи същата мисъл,но не я квалифицирам като гнусна. Напротив по-скоро е безпокойство от пълзяща анархистичност и от спокойното приемане, че да крадеш чуждият труд е нещо нормално. От съмнението, че между протестите срещу проучванията за шистов газ и вчерашните дефилета има нещо общо. Пъргавото участие на Станишев също е показателно...А позицията на Русия като най-голям защитник на свободата? В същото време не го споделям с децата си защото ще ме обяват за архаична...

Валя Ушева

Анонимен каза...

О боже, очаквам в разговора да се появи всеки момент и призрака на ДС, Уго Чавес, Фидел Кастро, и Ал Кайда:-)))

Boris Loukanov

Анонимен каза...

Тъжното е, че истинските крадци са други ....

Asparuh Nikolov

Ангел Грънчаров каза...

След случилото се с "спонтанните демонстрации" в 12 града срещу шистовия газ и аз имам предразсъдък спрямо такива масовидни прояви... питам се коя ли сила има интерес от тази реакция срещу АСТА. Тезата за путинска Русия като "защитница на свободата" дава една насока на търсене на този отговор...

Анонимен каза...

О боже, такава вълна без Еленко и световната конспирация не минава. Може би затова на г-н Грънчаров му минават гнусни мисли.

Валя Ушева

Анонимен каза...

Грънчаров,
Рано ти е още за сенилна деменция.Така ли не можеш да се сетиш,че ако ACTA влезе в сила ще го използват,за да ти спрат блога.Защото теглиш от You Tube музика и филмчета и ги слагаш в блога си без да си платил авторски права.А същевременно си доста критичен към властта.

Ангел Грънчаров каза...

Нещо си се объркал; нищо не тегля от никъде, а просто слагам съвсем законни клипчета :-)

Анонимен каза...

Толкова ли е трудно да приемете, че в България има мислещи хора, г-н Грънчаров? С какво сме по-различни от всички останали, та вечно да търсим под вола теле и световни конспирации?! Не Ви ли е хрумвало, че растат нови поколения - със свои силни и слаби страни, такива, които не са лети по калъпа на отминалите времена преди 10 ноември 1989 г.?

Gloria Plamenova

Анонимен каза...

Мен ми е интересно, как протеста свързан с Акта събра толкова хора и измина като пълна позьорщина, а когато хората трябваше да се съберат относно Шистовият Газ, положението седеше по съвсем друг начин. Даже малко ме плаши цялото това нещо...

Kristiyan Spasov

Анонимен каза...

Пък и хайде да си говорим истината - в случая хората не се бунтуват само срещу нещата, които ще се случват в Интернет. Преекспонира се прекалено проблемът с кражбите на интелектуална собственост, за която обаче се премълчава, че си плащаме, все пак. Това е само една част от цялото, което ACTA може да предизвика. Например да си похапвате ГМО-та, защото Монсанто е патентовала едни семенца...


Gloria Plamenova

Анонимен каза...

Ако тези 10 000 бяха излезли и срещу закона за детето който тихомълком приемат в момента щях да приема, че има гражданско общество! Нямаме общество за съжаление, имаме хора които се интересуват единствено дали ще могат да живеят на аванта. Те не са притеснени толкова много за възможностите за следене и лични данни! Ако те наистина бяха граждани щяха да протестират и срещу възможността държавата за им взема децата само защото не са им купили вафла точно тогава когато чавето искало! Отворете очите! Хора!!

Migito Petrova

Анонимен каза...

Много е страшно, че сме такива апатични.Но аз останах с впечатлението, че хората изобщо нямат информация и не подозират какво става около тях.Въпреки новините, интернет, радио и пр., поне 70-80 % от хората около мен не бяха чували за шистовия газ, закона за детето и ACTA. Кой знае аз пък за колко неща не съм чула и прочела, а хората да са се организирали вече на протест...И помежду си са много отчуждени всички, нямат си доверие, затова не се получават нещата.

Geri Ivanova

Анонимен каза...

Нямаме нищо общо с гражданско общество ние. Хората излязоха с/у тая АСТА, щото видяха опасност, че могат да им спрат сериалите, МП3-ците и безплатното порно, и за тва.... Много хубаво го е казала Магито по-горе.

Цветозар Георгиев

Анонимен каза...

Прочетете становището на протестиращите преди да се изказвате неподготвен. Няма нито една дума за торенти.

Ivaylo Dinev

Анонимен каза...

Вярно е мнението, че тегленето на филми, музика и други приложения в своята същност е вид кражба, но нека отбележим няколко факта. Възможно ли ще е някой български гражданин със средни материални възможности да си позволи да купи диск с някаква музика или филм. Ако бъдем честни трудно някой с заплата от около 500лв ще си позволи това, защото като се изключат сметките за ток вода храна и пътни остават максимум 100-150лв. от тези пари какво може да си позволиш да си купиш? Книга ли, някаква дреха и пр. А един диск варира от около 30лв до над 100лв и повече. От тук накъде? Разбира се отиваш на кино там излиза по-евтино, но гледаш какъвто и да е филм само веднъж и след това нищо. Ако филма е добър вероятно ще изпиташ желание да го гледаш отново и отново за да вникнеш в идеята вложена в него. Филмите, музиката, компютърните приложения, като игри и програми, в най-общия смисъл са вид културни продукти. Сега питам възможно ли ще е да се създаде една богата култура ако никой гражданин няма досег до културни продукти които да го вдъхновят. Тук трябва да отбележим и паразитирането ,тоест употребата на тези материали само за удовоствие. Можем да кажем, че телевизията е един такъв източник ,но в каква степен предлага достатъчно качествени продукти. Сапунени сериали, глупави предавания с водещи задаващи елементарни въпроси и прочие и прочие. Нека направим леко отклонение. Hие за разлика от древните гърци сме ощететени от културна гледна точка. Тогавашният еквивалент на масмедиите театъра е бил за определени месеци от годината напълно безплатен за всеки намиращ се в полиса. И тогава най-долният роб е имал възможност да се наслаждава на великолепните произведения на Софокъл Еврипид и Есхил. Можем ли да кажем, че по националните безплатни медии предаванията наскачат тази висока летва? Не бих казъл. Ако трябва всеки да развие своята духовност, то той трябва да има източници на вдъхновение. Тези източници липсват, сам трябва да си ги набавиш. Ако някой иска да запази душата си, мислещата си същност щом се налага ще прибягва до торент сайтовете. И ето един интересен размисъл: Ако човек открадне парче хляб, за да оцелее, за да запази тялото и живота си ще го приемем за нещо естествено. А ако човек открадне чрез интернет музикално произведение, мелодия например, изтегли диск с класическа музика за, който в магазина би дал невъзможна сума ,за да спаси духа си от озверяванене тогава да му си нахвърлим ли като на престъпник или ще изпитаме състрадание и съчувствие към него. А ако на пазара въобще не могат да се открият някой от тези неща, а ги има само в торентите тогава сигурно е престъпление и това, защото разпространителя няма авторски права. Ако повечето от нас имаха възможност да си закупуват тези културни продукти нямаше да прибягват до тoва. А колко абсурдно звучи да си купиш култура.

Анонимен каза...

Въпреки протеста, парламентарните партии отново си усвоиха МЕСЕЧНИТЕ по 15 000 лв. на глава депутат КОЕТО ПРАВИ 240/депутатски глави/ Х 15 000 лв./народна пара/ = 3 600 000 лв/месец. Но непотнятно защо за това никой не протестира а и БГ интИликтуЪлците не пишат. Що ли?????

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, защо защитавате хора, които искат да ни принудят да купуваме на високи цени? Всеки, драснал два реда и сглобил две ноти, си представя как забогатява от тях. Ще ви разкрия една тайна - всички книги, филми и музики, които притежавам, съм ги купила след като съм ги прочела, видяла и чула. Преди това съм ги взела отнякъде, запознала съм се с тях, тези, които са ми се сторили тъпи и бездарни, съм ги забравила и изтрила на часа, а тези, които са ме впечатлили, съм ги купила, за да са винаги с мен в добро качество. Давала съм от 50 до 150 лв за концерти на изпълнители, които съм опознала през пиратство. Ако не бях, нямаше как да знам кои са. Така че аз никого не ограбвам, а се информирам и решавам кого да подкрепя с парите си и кого не. А с това споразумение ме принуждават да купувам и тъпите и бездарните, и добрите. Е няма да стане! Искат ми по 20 лв. за диск с музика, от които максимум 10 стотинки отиват за авторите, а останалите се разпределят между паразити, които богатеят на техен гръб. Точно те настояват, че аз ограбвам авторите. Напротив, аз искам техният паразитизъм да спре. Защото чрез интернет авторът може да ми продава директно нещо за 1 лв, който целият ще отиде при него, вместо да взима 10 стотинки от нещо, което посредникът паразит ми продава за 20 лв. При това положение пиратството е естествена реакция.