петък, 30 март 2012 г.

Пълният текст на интервюто на "пан Гринчаров" за руско-българските отношения излезе в сайта «Политикантроп»

Украинският сайт «Политикантроп» е публикувал пълния текст на моето интервю, което преди седмица излезе в списание «Український тиждень» №12. Това интервю е посветено на темата за руско-българските отношения - в исторически и съвременен контекст; съвсем честно излагам мислите си по тия съдбовни за европейска България въпроси. Предстои да публикувам тия дни същото това интервю на руски език, на езика, на който го дадох; а след това ще направя и ще публикувам и превода на български език. Сега-засега можете да прочетете само пълния му вариант на украински, един език, който изключително много ми хареса, той, както сами можете да се насладите, е изключително мелодичен, музикален, даже поетичен ми се вижда този език, до който до момента не се бях докосвал; а ето сега и обещания текст:

Таки закордон: у Болгарії борються європейське і проросійське начало

Повний варіант інтерв’ю, яке було надруковане в дещо скороченому вигляді у журналі «Український тиждень» №12 від 22 березня 2012 року. (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

Няма коментари: