Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 20 март 2012 г.

Отзив на "яростна читателка" за новата ми книга "Преживяното в ерата на комунизма"

Наскоро излезе (в твърде ограничен, направо "бутиков" тираж) нова моя книга със заглавие ПРЕЖИВЯНОТО В ЕРАТА НА КОМУНИЗМА, представляваща сборник или поредица есета именно за онова, което сам съм преживял, като се почне от най-ранните ми детски спомени, та се стигне до възприятията ми когато съм бил вече съвсем зрял млад човек.

Днес на едно място получих първия отзив; пише ми една най-първа читателка на тази моя книга, името й е Жана Илиева; коментарът на тази дама е твърде интересен; а под него можете да прочетете и няколко изречения от мен, с които съвсем бегло отговорих на иначе така прочувствените думи на толкова любезната читателка:

Г-н Грънчаров, прочетох донякъде есетата от сборника Ви "Преживяното в ерата на комунизма". Казвам донякъде, защото е истинско мъчение - да се проследят преживяванията на дълбоко объркан човек. Яростта измести съжалението ми към Вас.

Единственото добро, което се затвърди е, че си давам ясна сметка защо така чаканите и дошли уж демократични промени преди повече от две десетилетия, дадоха толкова нефелни резултати. В претенциозно определените като есета историйки, пълни с противоречия - от това, че комунистите са били лентяи преди 9.ІХ.1944г., киснещи по цял ден в селската кръчма... но дядо Ви(!), комунистът Владимир е "интелигентен" тухлар, спасен от роднина-съдия по време на Септемврийското въстание; (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

7 коментара:

Анонимен каза...

Нищо не трябва да се премълчава, истината, само истината и отново истината....Свидетелства на времето- убийствената морална присъда над днешните плутове.

Атанас Ганчев

Анонимен каза...

Комунистите са най-нискодушевните изверги в Космоса - предадено от Духовният Учител и Изпитвател от 7-мо , НАЙ-ВИСШЕ НИВО на ВИСШ РАЗУМ ДИВИТИН ТИСТЕВОЛ, вощещ човешкото същество-посветен Петър С.Абаджиев.Духовните учители от това ниво /АКАША ЗАПИСИ/ са водени директно от БОГ !!! Но тъй като комунистите са атеисти, те не искат и да знаят как ги оценяват нито БОГ , нито Духовните Учители, нито хората.Важното е да лъжат, да крадат и да убиват хората или истината и изобщо всичко , което не им изнася. Навсякъде в развитите демокрации "комунист" е мръсна дума, само у нас им вярват като се правят на велики. Най-тъжното е , че тези, които трябва да го прочетат и разберат, не ползват нито интернет, нито фейсбук.

Мария Христова

Анонимен каза...

Д-р Ганчев, до кога ще говорим за цялата истина, която по-добре от нас знаят дори първолаците. Не ви ли омръзна да търсите виновните за нешното дереже извън страната, и по точно на изток.Не разбрахте ли, че е врема за политическа ликвидация на самозванната политическа класа,коята чрез оф ормилите се мафии ротира вече в продължение на 23 год коалиционни верни на мизантропския девиз "Граби, граби и пак граби!" правителства! пътят към възраждането на България е един единствен - указан в програмата на BG Гражданско общество "Народен юмрук". Във Facebook само си чешем езиците с провокатори и кандидат-управници. Действай по съдест!

Г-н Грънчаров, ако желаете, изпратете ми с наложен платеж тая книжка, за да сравня вашите патила не само с моите, но и на моя род.

Tittem Gaall

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Tittem Gaall, много е интересно според мен това, че в патилата на повечето хора от и заради комунизма и комунистите има нещо идентично, повтарящо се; случал съм и съм чел много такива разкази и е поразително това, че нормалните хора по един и същи начин не са могли да се примирят с толкова отвратителната същност на комунизма. И са реагирали по сходен начин, а също така са и получили едни и същи удари от страна на комунягите. Прочее, ако искате да получите книжката ми, пратете на лични съообщения адрес, на който тя да Ви бъде изпратена...

Анонимен каза...

Един съвет! Ангеле, Грънчаров! Спри с тези уродливи книги, които си четеш сам. Заради такива ˝отличници˝ като тебе сме на тоя хал. Най-големите послушковци и комлизачи станахте най-големите демократи. Мен защо не ме пратиха в СССР? Даже не ме пускаха и на екскурзия. Стригали са ме. Щяха да ме изключат от техникума. Скрий се някъде и не вмирисвай въздуха. Горе-долу сме връстници и знам как стоят нещата.

nha

Ангел Грънчаров каза...

С книгите си няма да спра, таваришч :-) Да имаш много здраве!

Има вече свобода и дори и жаби и змии да почнеш да повръщаш, аз пак ще си пиша и ще си издавам книгите...

Анонимен каза...

Интересно обръщение. Личи си школата. Не знам защо ти трябва да си създаваш нова биография, а и не ме интересува, но явно и ти самия започваш да си вярваш. Дерзай! Все още има ахмаци дето ще се вържат. И не ми казвай само каква философия си учил в СССР!

nha