Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 21 април 2012 г.

Историческото обръщение на Роналд Рейгън към българите в навечерието на първите свободни избори от 10 юни 1990 г.



Наистина ценен и вдъхновяващ документ на онази славна епоха; младите трябва да знаят истината за това, което тогава се случи, а ние, дето го видяхме с очите си, не трябва никога да го забравяме...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

2 коментара:

Анонимен каза...

Рейгъне, Рейгъне,
Каква я мислехме, каква стана!
Всичко прецакахме!
П.Каменов

Анонимен каза...

Разбира се, добре помним това обръщение. Рейгън беше голям политик в първия си мандат, докато смяташе – и правилно – Съветския съюз за „империя на злото”. После обаче се остави да бъде воден за носа от Горбачов и неговата перестройка, която беше грандиозна измама най-вече със скрита антизападна насоченост. На Малта беше договорено промените в Източна Европа да бъдат направени от Москва, за да не се разбутали нещата и да не излезели извън контрол. Така Америка остана в ролята на, общ взето, пасивен наблюдател. Затова и Източна Европа, да не говорим за ОНД, остана под руски контрол. С разширяването на НАТО и ЕС към Източна Европа не Западът се разшири на Изток, а Москва разшири влиянието си на Запад. Америка имаше най-добро желание, но в наивността си беше измамена от хитрите и коварни комунисти, които със западна помощ успяха да се стабилизират, като същевременно дестабилизират Запада.

А изборите 1990 в Б-я бяха спечелени, разбира се, от СДС, но Желю Митев Желев, задно със Симеон Сакскобургготски най-зловредната и отрицателна фигура в новата българска история, призна комунистическите манипулации и фалшификации.