Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 21 април 2012 г.

За смъртта, простотията, парите и духа на човека

Почина мой съсед и връстник. Да, вчера, връщайки се, забелязах на входа некролог и капак на ковчег; знаете, в такъв момент човек изтръпва. Оказа се, че е починал моя съсед, апартаментите ни са врата срещу врата. Той, оказва се, е почти мой връстник, на 53 години, даже с няколко месеца е по-малък от мен. Починал човекът внезапно, както си бил на крак, на работата си. Не зная какво точно е работил и ми е неудобно да питам. Бог да го прости! Почти не сме общували с него, понеже аз се преместих в този, сегашния апартамент неотдавна, преди няколко години.

Днес ще го погребват. Страшна работа! Ей-така има го и изведнъж - няма го вече човекът. Много се разстроих. Цяла нощ почти не можах да мигна; все пак в блокът, в общия ни дом, има мъртвец, а и ме глождеше ето тази тъпа мисъл: той те изпревари, но ти, наглецо, не си мисли, че си се отървал; ти си болният от сърце, той умря, но това е съвсем временно: и теб това те чака! Не залагай на статистическо-вероятностните закони, че няма как в кратко време да умрат двама съседи, чиито апартаменти са врата срещу врата. Смъртта не се подчинява на законите на вероятностите: като е дошла, барем и теб да вземе! Ей-такива мисли ме се въртяха и почти не можах да заспя. Дали пък не съм страхливец? Или подлец? Има нещо такова, щом такива мисли ми се въртят в такъв момент.

Проблемът е, че през последните няколко дни хич ме няма със сърцето: почна, както се казва, да "мъжди"! Тая дума съм я чул от лекарите: съвсем не може да се долови пулсът на оня, чието сърце "мъжди". Дали пък "мъжденето" не е прелюдия към спирането? Не знам; вчера ходих при лекар, на контролен преглед, щото съм изписан от болница с едномесечен курс на "домашно лечение". Каза ми да пия едно друго лекарство за сърцето, ала тая нощ дали от него, дали заради смъртта на съседа, съвсем не чувствах пулса на сърцето си; не знам, както и да е, майната му, отсъденото ще се случи:

Отсъденото ще се случи
Не ще го спре самият Бог,
затова без страх и мъка,
приемай този смисъл строг
(ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя.

Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

2 коментара:

Анонимен каза...

Американският философ Thomas Nagel (74) резюмира проблема за смъртта по следния начин:

„Всеки умира, но не всички са единодушни какво е смъртта. Някои смятат, че ще преживеят смъртта на своето тяло, за да попаднат в рая ли ада или някъде другаде, да се превърнат в дух или да се върнат в друго тяло на Земята, може би дори не като човешко същество. Други са на мнение, че ще престанат да съществуват – че Аз-ът се изличава, когато тялото умре. А сред онези, които вярват, че ще престанат да съществуват, някои вярват, че това е ужасен факт, а други не.”

А за четенето прочетете статията в днешния (24.4.) Стандарт „Нечетенето убива. Невежеството е риск, а не блаженство” от Райко Байчев. Откъс:

„Голямо изкушение е, когато човек прочете, че 70% от българите не са си купували книга в последната година (проучване на "Галъп") да наплюе сънародниците си, използвайки магически думички от типа "опростачване на нацията". Ще си го спестим. Първо, защото да си съдник е вече значително опростачване: живеем в нацията с най-много морални екзекутори на глава от населението. И второ, понеже е голяма скука да ругаеш хората: имам предвид те остават някак беззащитни, ти вече си ги наругал и току-виж вечерта си се напил и забравил, а те остават неспособни да отвърнат като след опръскване от кола профучала в дъжда.
Затова четете - колкото искате и когато искате. Но обърнете внимание на една спасителна идея, изразена по различен начин в три интервюта:
"Литературата ти помага да спечелиш още един ден живот. Още малко смисъл. Гледам новините: мъж убива детето си, стреля по жена си, гонки по софийските улици, убити по спирките. Какви са всички те? Хора с огромни празни дупки. Не четат книги, не ходят на театър и нямат с какво да запълнят дупката на безсмислието. Чалгата не помага, вземаш колата, настъпваш педала, стреляш. Все още вярвам, че литературата може да бъде противоотрова за това безсмислие."
(Георги Господинов, писател)”

Пълният текст:

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-04-24&article=407776

Вярно е и друго: въпреки че по света уж се чете все по-малко, се пишат и издават все повече книги. Въобще в света има май много повече книги, отколкото читатели, като обаче сред книгите сигурно има и много, които никому не трябват и не си е струвало да бъдат писани и издавани.

victoria каза...

КАК ДА ПРЕДОСТАВИ ВАШАТА ЛЮБОВ
Искам да споделя моето свидетелство с всички, името ми е Виктория Дезмънд от Съединените щати, след 4 години брак с моя съпруг, той ме остави за друга жена, която ме накара да се чувствам нещастен. Направих всичко възможно, за да го върна, но никой не се възползва от него, докато един стар приятел не ми разказа за магьосника на д-р Гайа в интернет, който й помагаше в подобен проблем, отначало се съмнявах, но реших да го направя , Свързах се с лекар (jajaspellcastertemple@gmail.com.com) той ми помогна да хвърли заклинание на моя
съпруг и в рамките на 48 часа съпругът ми се върна у дома при мен отново. Не мога да помогна, но благодаря на JAJA. Свържете се с този велик маг за всеки от вашите проблеми, той е в състояние да осигури трайно решение на всичките ви проблеми:
(1) Заклинания на любов и любов
(2) Върнете изгубената или загубена любов
(3) Спрете развода или развода
(4) Магията на брака
(5) Заклинание за бременност и дете
(6) Бизнес магии
(7) Премахнете болестта от магията на тялото си
(8) искате жените / мъжете да тичат след теб
(9) Номерата, спечелени от лотарията
10) Искате да сте богати и известни
11) Искате да бъдете повишени в офиса си
Свържете се с този велик човек чрез: jajaspellcastertemple@gmail.com