Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 12 април 2012 г.

Дискусия около "фундаментално новите", но затова пък съвсем безсмислени "образи на човека", които скучната наука се опитва да чертае

По публикацията със заглавие Страшно е млад човек да не е способен на напредък, на развитие, на промяна в представите и идеите си, в която възразих на прекалено нихилистичното отношение към вярата, вярващите хора и религията, изразявано крайно агресивно от атеиста-блогър Хр. Блажев, се получи отзив от анонимен мислител, който счетох за потребно да публикувам отделно защото внася известен елемент на дълбочина, както ще видим, съвсем илюзорна, в изясняването на проблемите; той, всъщност, е привел две изказвания на германски и американски философи; разбира се, наложи се да възразя; приведените мисли на тия западни философи ми се виждат твърде несъстоятелни - тъй като долавям в тях вредното влияние на позитивизма, съвсем неразбиращ естеството на духовните феномени и реалии; критиката ми можете да прочетете по-долу:

Излишно внимание отдавате на Блажев. Той е млад, а е лесно да си млад и атеист. Ще видим как ще е на стари години. Във връзка с тази дискусия някои мисли от германския философ Томас Метцингер (52) за предизвикателствата пред човечеството:

... Тези проблеми се задават бързо и ние не сме подготвени за тях. Ще ви дам няколко примера. Генетиката и невронауките създават нов образ на човека, който фундаментално противоречи на образите на човека, създадени от западната традиция. Той е съвсем неметафизичен; той е напълно несъвместим с християнския образ на човека; той може би ни принуждава да се занимаваме по по-директен начин с нашата смъртност от всякога. Той може да означава края на определени надежди, които човечеството е имало... например че съзнанието би могло да продължи да съществува без мозъка. (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.

Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

1 коментар:

Анонимен каза...

Грънчаров, виж какво ти е отговорил младокът Христо Блажев много си го обидил момчето пък то е и жив зян де личи си му, заради което е и така злобно:

Г-н Грънчаров, от доста време е ясно, че нямам особено уважение към вас нито заради възрастта ви, нито заради 20-те (!?) книги, които сте написал, защото историята помни стотици автори, изписали десетки хиляди страници с нищоказване. Не казвам, че и вие сте от тях, де, нямам и намерение да проверявам.

Казвам за последен път - не желая да се впускам в безкрайни обяснения с вас и то изключително заради пространните ви писания, основани не на здравия разум, а на нездрава религиозност.
Затова и не ще ви приема като приятел във "Фейсбук" - нямам нищо против критиката, но вашето спамене с безкрайни коментати ми досажда, защото нямам време (зает съм да правя книги, доста странна професия за долен бездуховник като мен) да ги чета.
Туйто. Хубав ден и ще ви помоля да не копирате вече нищо мое в блога си или списанието си. Вярвам, ще намерите и други теми, с които да радвате многобройната си аудитория.