Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 19 април 2012 г.

Имат ли жените ум - и имат ли мъжете сърце?

На едно място, именно като поредица от коментари под темата "Разпъвания" на личности, подобни на Христовото, се случват всеки ден... се завърза една, по моето възприятие, чудесна и много показателна дискусия и то по безкрайно важни за всеки човек, особено пък за младите хора, психологически и философски въпроси; за да бъде запазена, както се казва, за поколенията - това специално го пиша, за да ядосам дадени точно определени лица - я публикувам отделно, като призовавам и други хора да се изкажат по тия жизнено важни проблеми; ето, четете, мислете, пишете и вие:

Infidel каза: Прав е Блажев. Религиозният ви вой вече взе да става твърде досаден, и още по-лошо, твърда агресивен и отвратителен. Пазете глупавите си суеверия и вярата в богове за себе си. Ние, разумните, живеем в 21 век и не признаваме богове, светини и прочие простотии. Анъдъмо?

Ангел Грънчаров каза: Вие, "разумните", откога имате самочувствие за пълна собственост върху разума? :-) Нима го приватизирахте за себе си?! :-) Апропо, бихте ли могъл, драги Infidel, да ми обясните какво разбирате под "разум"? (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите.

Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

4 коментара:

Анонимен каза...

Жените имат ум,който им върши лоша услуга,защото им липсва душа,сърце ! Мъжете имат сърце,но то се разтваря само тогава,когато срешнат истинското в другия !


Liliqna Qncheva

Ангел Грънчаров каза...

Така е. И тия, и другите, и единия, и другия пол има и сърце, и ум, но те са твърде различни, по много неща се различават - и точно на това основание двата пола така чудесно се допълват. Как мисли жената - нима това не е най-прекрасна тема за осмисляне и разговор? Как чувства мъжът - също? Тъй че, жени, помагайте, щото аз горе-долу мога да си представя как мисли и чувства нещата мъжът, но женската душа за мен продължава да е загадка...

Анонимен каза...

Има и умни жени, и емоционални мъже, не е хубаво да се обобщава. Ние все пак сме най-напред индивиди, различни!

Ангел Грънчаров каза...

Така е, но пък когато един мъж е чувствителен дотолкова, че в един момент почне да се съзнава сякаш е с женска душа, но в мъжко тяло, нали знаете тогава какво се получава? :-)