Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 18 април 2012 г.

А трябва ли, принципно, България да бъде европейска страна?

Г-жа Новодворская отговаря на въпроса "Особеният път на Русия: а трябва ли, принципно, Русия да става "европейска страна"? (Особый путь России: А надо ли России в принципе становиться "европейской страной"?) твърде умно; понеже и у нас, в България, немалко хора си задават, пък макар и негласно, същия този въпрос, ми се струва, че нейният отговор, нищо че е даден за Русия, може да има значение и за нас; у нас той би следвало да се преформулира ето така: А трябва ли, принципно, България да бъде европейска страна? И така, би следвало да се замислим сериозно над това, което тази мъдра жена казва:

Въпросът за това трябва или не трябва вече не стои. Доколкото Русия не може да стане европейска страна - не я тегли, съвсем не се получава. Както е казал Андрей Козирев: Азиопа. Не толкова Евразия, колкото Азиопа. И остава да се утешаваме само с това, че да се секнем в носна кърпа - това не е за нас, ние имаме особен път, ние ще се секнем в покривката. (Апропо, повечето от наште сънародници, забелязал съм, се секнат така изкусно с един или с два пръста направо върху тротоара, че човек неволно може да изпита същинска национална гордост, че принадлежи към такъв талантлив народ! Бел. моя, А.Г.) Да си мием ръцете преди ядене също не е за нас. Да използваме вилица и нож - също не е за нас, ние ще си ядем с ръце от глинената чиния.

Защото не се полага, и изобщо, да ходим по земята не се полага, не става. Значи остава ни да почнем да се катерим обратно по дърветата и да се превръщаме в маймуни. Този и е, както изглежда, особеният път на Русия от гледна точка на този, който задава подобни въпроси. (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.

Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

6 коментара:

Анонимен каза...

Грънчо превели са интервюто ти против Русия на английски език ликувай нещастнико! Продължавай така, ще успееш един ден да се продадеш на западните империалисти...

Анонимен каза...

http://ukrainianweek.com/World/47818

Анонимен каза...

За Русия този въпрос е уместен и може да се дебатира, но за България е съвсем неуместен, освен ако не стоим на позицията на Хънтингтън, комуто се привижда някаква „православна цивилизация”. При това въпросът за България е решен по принцип с присъединяването на страната към ЕС и НАТО и не виждам какво може тук да се дебатира още. Разбира се, модернизацията на Балканите по исторически причини е закъсняла, но няма никакво съмнение, че българските ценности по принцип съвпадат с европейските ценности. България освен това е и носител на тракйиско-гръко-римско-византийско наследство и традиция.

По-проблематичен е въпросът с мюсюлмански държави като Албания, Босна и Косово, да не говорим за Турция. Ислямът не е част от европейската културна традиция и идентичност и включването на тези страни в ЕС ще доведе до много проблеми.

Bacho Кольо каза...

Да.

Анонимен каза...

Боже,Боже "западните империалисти"!
2012 година е сега,а единствените с имперски щения обявявани на глас са руските дребни ,не само на ръст човеконенавистни същества,изтъкани от зло с амбиции да са господари на света!
Всеки сатрап по света ,който изморва народа си е техен съюзник.Факти просто!
"Научни факти",който би могло да се приеме,че като такива са Истина,а тя Истината не се влияе от нещението на тез дето неим отърва да се упоменава!
Румен Бърцов

Анонимен каза...

До първия анонимен - както вие, русофилите, бълвате срещу САЩ ежесекундно, или срещу Европа, така някои хора не понасят вмирисания руски чепик.