Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 28 април 2012 г.

Помпозността по посрещането на височайшия гост - руския патриарх Кирил - ще бъде невероятна

Г-н Инджев, както винаги си точен и изчерпателен, така че не бих намерил какво повече да добавя! Бях споменал преди по подобен повод какво е отношението ми към след деветосептемврийската и най-вече след десетоноемврийската Българска православна църква, с нейния най-ярък представител -пловдивския митрополит Николай. Като жител на Стария град (в подножието на църквата „Св. Богородица“), още от днес ще сложа „карантина“ на личния си автомобил и до неделя няма да излизам с него.

Помпозността по посрещането на височайшия гост наистина ще бъде невероятна, започваща от границите на епархията, през поднасянето на венци (с особен акцент „Альоша“), литийно шествие, съпровождано от военен духов оркестър, гвардейска рота, духовници. Патриаршеските нозе ще стъпват пред „Св. Марина“ по килима от рози, застлан от ръцете на девойките от ансамбъл „Тракия“.

Освен грижата за автомобила си, ще трябва да се погрижа за слуха си, снабдявайки се с шумозаглушителни тапи, защото митрополит Николай е подготвил за посрещане на руския патриарх седем топовни салюта (на Великден имах неблагоразумието да съм в близост с ракетната му „батарея“ - идея, която е почерпил отново от „братската“ руска църква). (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите.

Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

5 коментара:

Митко Василев каза...

Не знам за помпозността, обаче промяната в реда на посещенията на руския патриарх подсказва, че скоро пловдиския може да се възцяри. Посещението прилича на сбогуване с Максим и посрещане на Николай на патриаршеския престол.

Ангел Грънчаров каза...

Да пази Господ Николай да седне на патриаршеския престол!

Bacho Кольо каза...

Много се разбързахте.Дядо Максим, Господ здраве да му дава , е само на 97!

Ангел Грънчаров каза...

Не "Господ здраве да му дава", кажи "Ленин здраве да му дава", нали вий, атеисто-"православните", имате за божество Ленин?!

Анонимен каза...

Максим ще доживее 104 години , за да дочака Николай да стане на 50 години и да може да бъде избран за патриарх.