Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 20 май 2012 г.

Демокрацията ни, уви, е власт на манипулираното, на поддаващото се на манипулации немислещо мнозинство

По-долу следва втората част на българския превод на пълния и автентичен текст на мое интервю – което дадох на украинския журналист и политолог Виктор Каспрук – отнасящо се за историческите процеси и също за актуалната ситуация на “медийния фронт” у нас; интервюто беше публикувано и препубликувано (под заглавието Путинизацията на България става чрез медиите) в много украински и руски сайтове и блогове; първата част на същото интервю може да се прочете под следното заглавие: Олигархичната тирания у нас се основава на пълния контрол на олигархията над медиите

Може ли изобщо да се говори за конкуренция в телевизията и в средствата за масова информация в България?

Конкуренция между телевизионните канали и другите популярни средства за масова информация в смисъл на противопоставяне на принципно различни гледни точки, в смисъл на плуралистична борба на алтернативни мирогледно-ценностни, философски, политически и пр. позиции у нас, разбира се, няма.

У нас има видимост на конкуренция, която е обусловена комерчески и идеологически. Т.е. върви борба за привличане към себе си на масовия зрител, но в основата на тия противоборства стои един и същ интерес с търговски измерения: всички телевизионни канали и вестници се съревновават в изразяването на верноподанически чувства към тези, които държат властта в България. А също така върви борба за това кой ще успее в по-голяма степен и по-ефективно да опростачи и видиотизира колкото се може повече хора. (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

19 коментара:

Bacho Кольо каза...

Бях решил да прочета пространните ти съждения. Ама още на първия ред прочетох словосъчетанието "пълния и АВТЕНТИЧЕН текст "...и се отказах...

Ангел Грънчаров каза...

Що си се тъй уплашил от туй словосъчетание?! :-) Означава само, че съм възстановил първоначалния текст в целия му обем, щото при оглаждането на руския вариант и особено при превода му на украински някои неща отпаднаха и се посъкратиха... сега изчезна ли ти поне малко уплаха?! :-)

Анонимен каза...

Ангеле ,няма смисъл вече,платото е неспасяемо,всички са се хвърлили надол с глава безмозъчно.И време е Бог да помете поклука,каквото остане мал ,това.Чудо е,неспасяемо малоумие!Всичко се е побъркалио,подлуднало,шемети слепи и глухи.останаха сигурно преброени на пръстите на една ръка със всичкия си!
Всичко е вече от една партия,партията на САТЪНА (банкнотната партия).Чума!
Бог да почиства боклука време е!
Румен Бърцов

Анонимен каза...

Аз пък смятах, че подкрепяте демокрацията, но добре е, че свалихте картите.

Анонимен каза...

Демокрацуия в България няма ,защото тези дето са истински демократи са твърде незначително малцинство! Всичко останало е лъже,нископаднали дребни душици продажни!Години наред се редех на опашката най одзат ,та да ми дойде ред да плювна по тоя ниел Костов,ма навалица постоянно и все ме избутват,неби!
Румен Бърцов - партиино сираче демократ,винаги играещ със "свалени карти"!

Bacho Кольо каза...

"...Що си се тъй уплашил от туй словосъчетание?! :-)..."
Не бе човек, не съм се уплашил. Ама направих асоциация с "автентичната десница" . Па нали знаеша, такова, за покойници не ми се говори и...

Анонимен каза...

Бачо Кольо аде с Грънчаров и моя милуст да си направим една партия,то са е видело ,че само ние си останахме :)
Аде,кво толкова,пък ще се разберем кой секретар,кой секретарка!Айде ,аз ще участвам с метла.Това имам,пък като се позамогнеме партийно...Боза!
Румен Бърцов

Bacho Кольо каза...

Не става Румене. Бачо ти Кольо от 1990 г. е безпартиен. Партийното членство ограничава свободата. Пък на мен тя ми е скъпа. Но мога да ви бъда поддържник...или опонент...

Ангел Грънчаров каза...

И моя милост е безпартиен. И такъв ще си и остане. Не ставам аз за партиец, не ме бива за тия неща. И няма как да стана приятен на никакво ръководство, щото много критикувам, а такъв никой не го ще...

Ангел Грънчаров каза...

Един по-горе анонимен изтълкувал заглавието (щото очевидно не е чел интервюто) в смисъл, че съм противник на демокрацията. Антидемократ му се сторило че съм, един вид съм си бил разкрил картите като враг на демокрацията. Нещо се е объркал. Ако това, което имаме у нас - "демокрацията" ни като власт на манипулираното мнозинство - е "демокрация", да, тогава аз съм враг на такава една "демокрация". Но ми се чини, че това нашето има съвсем бегла прилика с демокрацията... кой тогава е демократ и кой не е: който му се възхищава или който го критикува?!

Анонимен каза...

Бачо Кольо,на мен преди 90-та някък неми идваше отвътре да стана партиец,та след бях "член".Но неми се получи работата,тесничко ми беше в партийна рамка.Много съм "право куме у очи",пък по наши ширини и дължини "демократични" таквас нее долюбвана от широките народни питейни маси.В Шумен На Дертлиев му рекох "предпочитам 10сет качествени ,които да привлекат 1000 синпатизанти,отколкото 100 боклуци,които да отблъснат 10 000".Той ми рече "ее,но по друго си е като имаш 250 хиляди члена".Аз рекох "това е комунистическо мислене",а той не хареса никак тез ми приказка.Е аз какво да направя,така знам да се изразявам и за това се не пасвам партийно никъде.
88ма на другаряТи С.Тодоров рекох му "ма немога по кротко,незнам как става" ,понеже попита ме неможе ли по така.Кат немога,немога и си казвам,ма неми вярват бре!
Майтап рекох :) партия да правим,нища да се стеснявам партийно!Бог си ми е достатъчен,понеже не ме е излъгал никога,от Неговата "партия" съм ,по широчка е!
Румен Бърцов

Анонимен каза...

Може би имате право г-н Грънчаров. Нашата демокрация има много кусури и вероятно народът има своята вина, бидейки нетолерантен и изостанал в културно и всякакво отношение. И все пак ми се чини, че ако силом му се вземат правата да избира управници, ще стане по-лошо, който ще да дойде на власт.

Bacho Кольо каза...

С риск да ми се лепне етикета българофоб ще кажа: Стамболов е проводник на политическия партизанлък в администрацията ни! Той е първия премиер, изгонил де що има кадърно в администрацията, само заради това че не членува в партията му. И на тяхно място назначава верни некадърни партайгеносата...
И като тръгна така та вече 126 години...

Ангел Грънчаров каза...

С риск да ме обявят за русофоб ще си позволя да кажа, че Стамболов е направил нещо непростимо, за което даде и живота си: преследвал е като бясно куче враговете на България, гонил е руските шпиони-рубладжии и не им е прощавал, а някои от тях е и разстрелял за измяна на отечеството; ето затова никога няма да му простят ония, за които "българският" патриотизъм се мери с любовта към... Русия!

Ангел Грънчаров каза...

Костов, прочее, направи нещо подобно, изгони няколко руски шпионина от посолството, заради което и си подписа присъдата: ето, вече 12-13 години срещу него се води същинска война, щедро финансирана от руснаците!

Ангел Грънчаров каза...

Апропо, Колю, под "кадърно в администрацията" ти явно разбираш верноподанически настроено към "освободителите", сиреч русофилско, нали? Е, такива руски мекерета Стамболов ги е уволнил, и правилно: всичко това го е правил с цел да я има България - и историята го е оправдала; само вий, друзьята на Русия, не можете да му го простите явно още...

Bacho Кольо каза...

А бе Грънчаров, чети история, бе колко пъти съм ти казвал! Вярно, философ си, но не е редно с такива груби пропуски в историческата си култура да пишеш на исторически теми! Не е!
Опазил ме господ да не признавам заслугите на Стамболов към България. Ама на черното бяло не мож каза. Това е. Стамболов няма нужда да го защитава такъв първосигнален амбразурчик като теб. Има нужда от трезва оценка на заслуги и грешки...както и Костов, както и всеки политик...

Ангел Грънчаров каза...

До такава степен вий, комунистите, сте свикнали да фалшифицирате историята, че сте стигнали дотам сами да повярвате на собствените си фалшификации :-) И после обвинявате в "непознаване" на историята ония, които не признават фалшификациите ви. Грешка нямате обаче, страшни сте! Голема работа сте, направо сте непоправими!

Анонимен каза...

Аз не съм фен на Стамболов. Този човек се е крил по време на Априлското въстание, докато лудетините са давали живота си за Отечеството. После прави опит да стане първият български диктатор и праща политическият си опонент Петко Каравелов, един високоморален човек, в Черната джамия. По-късно Каравелов отрича това да е ставало, за да защити имиджът на България като демократична държава. Стамболов осъжда на смърт и свои близки приятели по политически причини. Той има своите качества в икономически план, но аз не бих му се възхищавал. Най-важното нещо за една държава за човешките права, ако те са нарушавани - не искам и да знам какви постижения е имало в областта на икономиката, вътрешната и външната политика...