Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 26 юни 2012 г.

Какви са младите днес? (Въведение)

Тази сутрин реших да се поразходя "по мегдана", сиреч, из Фейсбук и да видя какви проблеми вълнуват хората. Разни хора, разни неща ги вълнуват; това, че сме различни и имаме различни вълнения, изобщо не е лошо, напротив, чудесно е. Най-хубавото е, че не можем да бъдем еднакви - и да мислим еднакво, да говорим еднакво, да се държим, да живеем еднакво. Различията винаги са за приветстване. Това, че сме различни, е предпоставка и разпалено да спорим; а пък споровете са за търсене и уточняване на истината, която е така примамлива на фона на различните и понякога толкова объркани представи на множеството хора.

И ето, разхождайки се из Фейсбук, намирам едно твърдение, което пали полемичния ми плам, щото е претенциозно, ала съвсем неверно, т.е. човекът се изказва, без много-много да е наясно с проблема, т.е. пише общи приказки, "алабализми", позволява си да изказва баналности. Разбира се, този човек е моя стар познат Добри Божилов, най-активен фейсбуковец, който има претенции да е компетентен по всички до един въпроси, дава "меродавни" мнения, понякога налучква правото, но в други случаи греши по един възхитителен начин. (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

6 коментара:

Анонимен каза...

Добри Божилов е от онези десни, заради които аз придобих лоша представа за дясното като цяло. Този човек е тесногръд, нетолерантен, подкрепя хищническия капитализъм, не зачита опазването на природата, не приема грижата над болните и слабите, не приема различните. Той е огледало на десницата такава, каквато е тя в Съединените Щати - а там тя е в страшна криза, не толкова електорална, колкото идейна - тъй като се е превърнала в символ на най-лошото у американския народ. Божилов би искал такъв модел да има и в България, за да умори бедните и болните и да "облекчи" бизнеса. Да не говорим за това, че би вкарал хомосексуалните в лудница и би застроил всичката ни природа за пари. Добри Божилов е не просто всезнайко, който коментира всичко. Добри Божилов е зъл човек.

Анонимен каза...

Добри е троглодит, но писаниците му не трябва да се отминават с безразличие...

Владимир Дойчинов

Анонимен каза...

Напълно сам съгласен с Ангел Грънчаров. Но по отношение на други ПОНЯТИЯ, той не спазва собствените си разбирания. Например по отношение на това кое е КОМУНИЗЪМ и кое е МАФИЯ. За справка вижте по-долу, докато не го е изтрил.

Toncho Bonev

Анонимен каза...

Младите са такива каквито са, и те в по голямата си част са по добри и по успешни от тези преди тях, ако не беше така, то светът отдавна да беше се самоунищожил.

Томи Томев

Анонимен каза...

Po edin ili drug na4in, nie starite si otivame zaedno s nashite razbirania za sveta. Ostavihme mnogo polojitelni, no i mnogo otricatelni nesta na sveta vklu4itelno i sazdadohme sabitia s post negativen efect, koito ste deistva destki godini sled kato sme si otishli ot tozi sviat i otnesli s nas nashite razbirania i shvastania. Ostaviame edna kasta palna sas skeleti v garderobite (neznam dali znaete tazi pogovorka) i iskame mladite da ne gi zabeliazvat, oba4e te iskat da pro4istiat kastata i da ia podrediat kakto te iskat, dobre ili zle nie niamame pravo da prorukuvame, dali ste svarshat sveta ili ste go napraviat po dobar si e tiahna rabota. Ne priemam tvardeniata za pravoto na niakoi da opredelia badestoto na sveta spored negovite shvastania, badesteto na sveta v koito toi nadali ste jivee. Moje bi v Bulgaria ste doide den kogato i na komunistite v zatvorite niama da se servira salam Ku4eshka Radost.

Alexandar Iotzov

Анонимен каза...

По един или друг начин, ние старите си отиваме заедно с нашите разбирания за света. Оставихме много положителни, но и много отрицателни неща на света включително и създадохме събития с пост негативен ефект, които ще действат десетки години след като сме си отишли от този свят и отнесли с нас нашите разбирания и схващания. Оставяме една къща, пълна със скелети в гардеробите (не знам дали знаете тази поговорка) и искаме младите да не ги забелязват, обаче те искат да прочистят къщата и да я подредят както те искат, добре или зле ние нямаме право да пророкуваме, дали ще свършат света или ще го направят по-добър си е тяхна работа. Не приемам твърденията за правото на някой да определя бъдещето на света според неговите схващания, бъдещето на света, в което той надали ще живее. Може би в България ще дойде ден когато и на комунистите в затворите няма да се сервира салам Кучешка Радост.

Александър Йоцов