Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 24 юни 2012 г.

Информация за хода на гладната стачка на Райчо Радев, протестиращ против политическите уволнения в сферата на образованието

Както вече писах - виж Директор на училище обяви гладна стачка в знак на протест против политическите репресии и уволнения в образованието - философът Райчо Радев, директор на Спортното училище "Олимпиец" в Перник, е в гладна стачка, вече четвърти ден. Познавам г-н Радев отблизко, зная името му още преди 1989 г., когато той беше основал в Перник младежки философски клуб на името на Сократ, а пък аз в Пловдив - младежки философски и дискусионен клуб, наречен на името на Аристотел. Колегата Радев е една високоморална личност, бляскав интелектуалец от висока проба, достоен човек и гражданин, на когото имам пълно доверие; за да бъде доведен до състояние да обяви гладна стачка, явно администраторите в образованието в Перник са се разпищолили съвсем, а произволът им е станал непоносим. А всъщност разгадаването на загадката е просто: партайгеносетата от ГЕРБ просто искат да уредят с директорски пост свое протеже, уволнявайки г-н Радев, една личност, която, като всяка личност, няма как да не е трън в очите на безличниците на власт и кариеристите, явяващи се опора на всеки режим.

Публикувам със съгласието на г-н Радев и по мое настояване два изключително интересни документа: служебно писмо на началничката на РИО-Перник, някоя си Коконова, до г-н Радев (та да се насладите донасита на бюрократичното изкуство за изопачаване на истината и за гаврене с личности), а също така и писмено изложение на г-н Радев по нейното писмо и по повод на гладната си стачка. Да се надяваме, че тия два документа все пак ще стигнат до някоя от пребиваващите в своята сияйна звездна висота медии, та обществеността у нас да научи по скандалния случай за абсолютно немотивирана политическа разправа над една личност от самозабравили се местни партийни дерибеи-управници. Ето, прочее, двата толкова изразителни документа, които, разбира се, са чудесен паметник на нашето болно време: (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя.

Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари: