Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 22 юли 2012 г.

Знаете ли какво изобщо е това нещо, което се нарича с думата "срам"?!

Г-н Райчо Радев, учител по философия и директор на СУ "Олимпиец" в гр. Перник, гладува вече повече от месец в знак на протест против политическите безобразия, против репресиите и политическите уволнения в сферата на образованието, вършени от днешната гербовашка власт. Министърът, Премиерът и Президентът, които иначе, на думи, са големи хуманисти и човеколюбци, мълчат най-упорито по случая, медиите, естествено, също, а ето сега, в последните дни на стачката, се поде и яростна кампания по дискредитирането и омърсяването на протестиращия - по добрия стар нашенски обичай, познат ни от славните времена на комунизма.

Ето един малък пример в тази насока. Една "възмутена гражданка" пише нещо като донос в моята страница във Фейсбук против г-н Радев; наложи се да реагирам; ето ги двата текста; иска ми се да бъдат запазени като свидетелство за бъдните хора от нашето толкова мизерно и подло време:

Dina Netsova: Уважаеми философе, все пак еретичното ми предчувствие се потвърди. И са, може би, не само тези. В тази група (групата в подкрепа на г-н Райчо Радев във Фейсбук, бел моя, А.Г.) липсва дискусия, няма друга гледна точка. Не е доказано, че уволнението е политическо, но определено се използва с такава цел. Надявам се, че имам право на собствено мнение. (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

8 коментара:

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, не познавам случая, но мисля, че е възможно, поради това, че имате лично преживяване с тероризирането Ви като учител, да сте се предоверили - самата подкрепа, подхваната точно от този клуб, където под почти безумните претенции за будители и спасители на духовността, се откроява стилът на политпропагандаторски клишета от миналото, у мен моментално привнася големи съмнения.

Jenia Georgieva

Ангел Грънчаров каза...

Мен не ме интересува какви други хора подкрепят г-н Радев - и по какви мотиви го правят. Аз си имам свои, при това съвсем човешки мотиви: познавам г-н Радев и му се доверявам като на самия себе си. Вярно, не отричам, че покрай гладната стачка към Фейсбук групата за подкрепа на Р.Радев се присламчиха какви ли не хора, и по-специално този Клуб; прочее, Клубът реагира под влияние на философа Н.Василев, който лично се познава с Р.Радев и е решил да използва влиянието си да му помогне някак; но ето, може да се окаже, че това е било "мечешка услуга". Аз имам и друг мотив: когато някъде някой бъде повален и всички почнат да крещят колко е лош, почнат да го плюят и да го ритат, аз не мога да търпя и се впускам в защита на падналия; такъв ми е темперамента, винаги ще подкрепя жертвата, а не ония, които с нескривато удоволоствие я ритат. Мисля, че ме разбрахте сега. Разбира се, нямам никакви симпатия, най-малко пък политическа, към повечето от персоните с комунистически разбирания, които са в този Клуб. Това бях длъжен специално да подчертая. Но заради това, че Клубът подкрепи Р.Радев не следваше, че аз трябваше, на това основание, да мина в редиците на неговите оплювачи. Разбрахте ли ме? Дано...

Анонимен каза...

Не вярвам нито на вас, че сте тероризиран, нито, че този господин Радев е тероризиран....

Анонимен каза...

Време е за реклама.Преди а може би и сега имаше такива които си пишеха на входната врата на дома си пред името ИНЖ,ФИЛ. ..... :)

Angel Stanchev

Анонимен каза...

В някои случаи е излишно да се спори.... Аз лично няма от какво да се срамувам.Много далече съм от Перник.Личното ми мнение е,че трябва да има мандатност на директорите. Всички са назначени политически,а след това се жалват,че ги преследват по политически причини.Няма нищо лично против един много честен и образован човек, но проблемът е принципен. И няма какво да ме заклеймявате, щом сте защитници на демокрацията.

Dina Netsova

Анонимен каза...

‎"Г-жо Нецова, не виждам как, на какво основание се е “потвърдило” Вашето “еретично предчувствие” (за малко да напиша “еротично” вместо “еретично”!), Вие сама не давате никакви аргументи. Не го били искали учителите г-н Радев, ами Вие на Луната ли живеете или в България? Не знаете ли как е у нас? Мнозинството у нас винаги, без изключение, подкрепя оня, които е на власт, хората си пазят хляба, страх ги е. Разбира се, че няма да подкрепят директора, на който новата власт е решила да отнеме главата. А Вие се чудите защо било така."

Dina Netsova

Анонимен каза...

Не разбирам кава е връзката между "еретично " и еротично ".На почетна възраст съм за подобни намеци.Учителите в България направиха най- голямата стачка в историята и. Вие самият сте учител и не ми е ясно как сте го забравили.Учителите живеят повече от 20 години в наложена гладна стачка от различните правителства.Не знам дали ви е известно, но в по-голямата част от училищата се поддържа минималният размер на работните заплати по Наредба 1 от 2010 г.- 450 за учители до 10 години и 483 за старши учители.Някой изчислявал ли е какъв е размерът на обезщетенията , изплатени от Министерство на просветата на учолнени началници на РИО и директори.Нямам представа колко са, но това са реални средства, които би могло да се ползват ефективно за реално образование.Ако има мандатност, ще има големи икономии на средства и нерви.Какъв е проблемът директорът да е с мандат, да изпълни програма, да я отчете,да бъде преизбран, ако се е справил.Такава практика има в европейските страни в много престижни учебни заведения.Хората са си изпълнили плана и се оттеглят с достойнство на работното си място на преподавател.

Dina Netsova

Анонимен каза...

Ангеле, по повод на изявлението на г-жа Нецова съм длъжен да уточня, че в периода на моето управление на училището, то никога не е правило нулев прием. Нулевият прием е направен през 2010 г., когато аз бях в отпуска и не съм бил в училището.

Райчо Радев