петък, 3 август 2012 г.

Прочетено във в-к СВОБОДЕН НАРОД: Една гешефтарска афера на Министъра на образованието С.Игнатов

В новия брой на в-к СВОБОДЕН НАРОД чета информация, която хвърля обилна светлина върху това с какво толкова е зает министър Сергей Игнатов, който така и не намери време да се срещне с протестиращия против политическите репресии и уволнения в системата на образованието г-н Райчо Радев, провел 40 дневна гладна стачка. Прочее, същата информация убедително доказва, че в момента наистина тече политически мотивирана кампания по уволняване на неудобните, на негербовашките директори на училища; ето, убедете се сами:

Раздават 100 милиона лева на директори-партийци: Министър Сергей Игнатов разпределя парите след незаконно постановление на кабинета

Мира Димитрова

С 99.9 милиона лева разполага като със свои министърът на образованието, младежта и науката Сергий Игнатов по проекта УСПЕХ. Така се нарича съкратено 3-годишният план "Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти", по който се разпределят тези близо 100 милиона лева. Парите идват от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". С Постановление № 228 от 28 юли 2011 г. обаче Министерският съвет ги превръща в собствен бюджет на МОМН. Така той грубо погазва Закона за обществените поръчки. (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

Няма коментари: