Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 23 октомври 2012 г.

Кои тела, мъжките или женските, са по-красиви - допустимо ли е да се пита така?

По публикацията Голото мъжко тяло, която първоначално бях публикувал под заглавието “Извратено ли е да се любуваме на изображения на голи мъжки тела?”, се получи все пак известна дискусия, разбира се, далеч от очакваното - и значително по-скромна, понеже все пак темата заслужава по-голямо внимание. Но явно да се потребността да се размишлява и спори по такива въпроси - за красотата и одухотвореността на човешкото, в частност на мъжкото тяло - е признак на по-развитите души, та затова, изглежда, дискусията по така определената тема се оказа наистина ограничена по обхват на проблемите и брой на участниците; независимо от това, с надежда, че дискусията наново ще се възпламени, публикувам в отделен постинг това, което все пак си казахме до този момент:

Kristiyan Mechev каза: Тфа е извратено, ще ви обясня защо. Жената харесва мъжа и мъжкото тяло, разбира се, мъжът харесва жената и женското тяло... Така трябва да бъде - освен ако не си доктор или учен, който се занимава с анатомия на човешкото тяло... тфа си е направо извратено.

Ангел Грънчаров каза: Правилно, точно така! Това е решението на проблема... :-)

Lenko Vachev каза: "Давид" на Микеланджело обаче се възприема като шедьовър - кой ще обясни в какво се състои разликата?

Kristiyan Mechev каза: Макар че се възприема като шедьовър малко хора биха си купили умалена статуя на "Давид" и да си я сложат у тях...

Lenko Vachev каза: Обаче има копия на обществени места, например до плажа в Марсилия.

Kristiyan Mechev каза: Да, но трябва да признаеш, че едно е да минеш 1-2 пъти на ден през тоя плаж в Марсилия и друго е да виждаш тази статуя по 100 пъти на ден докато се разкарваш у вас! (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите.

Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

1 коментар:

Анонимен каза...

Всичко е допустимо да се пита. Точка.