Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 13 ноември 2012 г.

"Православният" комунизъм в действие

Иван Бедров е написал чудесна статия, описваща и представяща "религиозното" и "православно", и иначе съвсем комунистическо по същината си лицемерие, облъхнало ни донасита в медиите - около кончината и погребението на Патриарх Максим: виж Как станахме по-християни и от патриарха. Ето най-силния момент от нея по моя преценка, а по-долу можете да прочете как силно уязвените от тази статия лицемери, олицетворяващи един злобен, крайно уродлив "православен" комунизъм, реагират по този повод, за да си отмъстят поне малко:

Тук не става дума за паметта на патриарх Максим, а за нашето лицемерие. Едва ли и той си е представял краят на земния му път да стане повод за толкова грозен маскарад. В един момент се оказа, че всички са осиротели, че всички са живели според каноните, че всички са го обожавали.

Ако в тези дни беше проведено социологическо проучване, то със сигурност броят на ревностните православни християни щеше да се окаже повече от броя на населението на България. Промени се медийният език. В един момент хората се превърнахме в миряни, манастирът се превърна в обител, а телевизионните водещи започнаха да говорят на църковно-славянски.
(ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

6 коментара:

Bacho Кольо каза...

Един човек /ИБ/ се е събудил една сутрин с ясното съзнание, че трябва на всяка цена да напише нещо в блога си и сътворил едно Нищо.
Друг един човек /АГ/ поради изключително ниския си праг на критичност, взел , та препечатал това Нищо в блога си, в който така и така в последно време пише само неща , които не струват Нищо.

"Ако в тези дни беше проведено социологическо проучване, то със сигурност броят на ревностните православни християни щеше да се окаже повече от броя на населението на България. Промени се медийният език. В един момент хората се превърнахме в миряни, манастирът се превърна в обител, а телевизионните водещи започнаха да говорят на църковно-славянски."
И. Бедров
И какво , ако е така, да питам аз ? Докога самозвани критикари ще осмиват всичко наред? Докога ще плюят и в малкото останала Вяра на хората?
Такъв един елементарен въпрос задавам аз , осъзнатия атеист.

Ангел Грънчаров каза...

Последният мохикан на комунизма, подвизаващ се в моя блог, също се обади, естествено :-) Понеже не знае една чудесна максима, останала още от древността: "По-добре нищо да не кажеш, отколкото да кажеш... нищо!".

Байо Колю, да ти обясня, просто е, таваришч: Бедров иначе, различно от теб, възприема нещата, чаткаш ли? Бедров е различен от теб, схватываеш что я тебе говорю? Он имеет не такие как твои ценности, понимаешь меня?

Говоря на руски, той явно ти е майчин език, белким ме сфанеш. Ти си мисли както искаш, Бедров, да го убиеш, не може да зафане да мисли като теб, понял меня? Аз също не мога да мисля като твоя милост, дори и да ме убиете - що тогава се кахъриш толкоз?!

Успокой се бе, човече, ний сме различни, няма начин да мислим различно. Ти живееш в един друг, отдавна отишъл в миналото свят, ти не живееш в съвременността, понял меня? Ний с Бедров и други такива сме хора от друга човешка порода, понимаешь меня? Все это очень просто, таваришч, недейся излагайся... на българо-руски започнах да се изразявам вече.

Недей излага Партията-кърмилница, че си толкоз, с извинение, тъп, че дори и това не можеш да сфанеш, понял меня наконец? Спасибо!

Живи спокойнее, дыши свободнее, не бъди толкова зъл, сякаш тая нощ... си се изложил в леглото пред жена си! :-) Голяма работа, веднъж като се изложим в леглото, човещинка е това, не е болка за умиране, щот другия път ще се представим бляскаво! Кажи ми: струва ли си заради това, че сме се провалили като мъже в леглото това да идем на заранта в най-близкия клуб по комунизъм и да се запишем в техните редици? Не си струва, разбира се. А така!

Радвам се, че се разбрахме поне отчасти. Не се ядосвай толкоз когато аз или Бедров, или който и да е друг напише нещо, което не те кефи - поради органичната липса на комуноидност в нашите мисли. Ний иначе не можем да мислим, понимаешь? Няма как.

Даже и убиването не помага тука, в сферата на мислите. Тънка работе е това, мисленето, байо Колю, тънка - и деликатна. Ето, аз с години споря с някои бавносхващащи администратори, които са от твоята гвардия и порода, и съвсем не мога да им обясня за какво всъщност става дума, та имам чувството, че е хептен безнадеждна тази работа... Но нали съм философ, тази ми е мисията, мъча се да им обясня тия най-прости неща, ето, и на теб гледам да помогна, понимаеш, благороден човек съм, та затова...

Хайде чао, пък довечера гледай да се представиш като велик мъж в леглото! Яж лимони, помага да пропъдиш лошите мисли и чувства от главата и сърцето си.

Бъди здрав - и не ми се сърди, от най-често чувство ти казах тия работи... та ний сме вече почти приятели веке, от колко години се знаем вече?! Станали сме като гърнето и похлупака, все в комплект си вървим, тъй ами :-)

Анонимен каза...

Нима патриарха като агент на ДС минава за християнин? Това, че досието му е унищожено го спасява само в очите на наивниците... Всичко останало е едно страшно лицемерие и бездуховност...

Lenko Vachev

Анонимен каза...

Аз уважавам Бедров.

Енчо КЪРМАКОВ

Анонимен каза...

Християнство и диктатура е едно и също.

Bacho Кольо каза...

"Аз уважавам Бедров.

Енчо КЪРМАКОВ

13.11.12, 12:18"

Аз също мога да кажа, че по принцип също харесвам статиите му. И тъкмо поради тази причина ме подразни това негово празнословие.