Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 8 януари 2013 г.

Опит за въведение в темата за диктатурата или тиранията на простаците

Снощи, за да не забравя една мисъл, която ми щукна в главата, я записах във Фейсбук; става дума за това, че споделих нещичко за т.н. диктатура или тирания на простаците, от която според мен сме застрашени; сега гледам, че доста хора са ме насърчили да изпълня обещанието си; ето я тази мисъл, под нея публикувам също така и един кратък афоризъм, който, тъй да се рече, сътворих покрай другото и също публикувах във Фейсбук; понеже тази сутрин преди излизане за работа няма да имам достатъчно време да пиша по-задълбочено по поставения проблем, по който ми се ще да се породи дискусия, ще се опитам да направя нещичко, доколкото ми стигне времето, с оглед да провокирам и други хора да се изкажат, пък "когато му дойде времето", или когато се намери повече време и вдъхновение, ще запретна ръкави да напиша и самото есе; но ето сега за какво собствено става дума:

Върти ми се в главата идея да напиша есе на тема ДИКТАТУРА НА ПРОСТАЦИТЕ, в което да обоснова тезата, че такава една диктатура не съществува от вчера, а от десетилетия, още с настаняването на комунистите във властта, а дори и преди това, от алеково време, пък и дори преди това. Но напоследък тая диктатура сякаш се засили и простаците (и наглеците) завладяха и политическата власт в държавата. Заплашени сме от пълна тирания на простаците, те ни инквизират постоянно - и омаломощават силите на нацията. (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

25 коментара:

Ангел Грънчаров каза...

Да вметна нещо, защото може да го забравя (и аз май съм станал като оня смахнат княз в един разказ на Достоевски, който все повтаря, че трябвало да иде до кабинета си да си запише една мисъл, че да не я забрави!), та ето това ми хрумна току-що:

Философията е нещо като аванпост в неспирната битка или дори война с простотията. С простащината - по-точно казано. Щото простащината е значително по-нагла от простотията. Представяте ли си колко е тежка моята участ на философ: всекидневно да водя най-люти битки с простащината! Който се занимава истински пък с философия, той трябва в един момент сам да започне да води битка със собствената си склонност да прави простотии, да бъде простак. Разбира се, за истинските простаци е противопоказно да се занимават с философия; те пък от своя страна виждат във философията и във философите своя най-голям враг. И ето, атакуван съм като философ от гъмжащи тълпи от простаци, които ако могат, биха ме схрускали с кокалите, на моменти така се чувствам. Чистосърдечно си го признавам без да се преструвам, както някому може да се стори. Но темата е голяма, а аз закъснявам за работа! Бъдете здрави и не унивайте пред простотиите, които ни заобикалят, а им се опълчвайте понякога. Щото ако не го правим, ще ни задушат, ще ни залеят, ще се изпоудавим в леещата се наоколо простащина...

Анонимен каза...

Разбирам те напълно, изцяло и
до дъно ЛЪЧО, учителю, философе.
Следователно ти и съчувствам.
А дали те подкрепям и колко ли ефективно: това в общему подлежи и на оценката, на публиката.
Не на ученическата публика, а на блогърската (ако и да подозирам, че част от последната е ученическа).
С редки изключения тъпо, неоснователно, а най-често и злобно-хулително, т.е. по животински мучащо анонимстваща срещу учителя си, по "светлия" пример на ПГЕЕ-Пловдив директорката и мазнещите й се жалки анонимни подлизурки...
Без, нито те, а още по-малко пък
и същата г-жа да имат и най-малкото основание да се страхуват от теб.
Ако честно, достойно, разумно,
уважително, коректно се отнасят към своя учител и колега, и ако нравствено, основателно, коректно и спокойно излагат критичните си, а дори и оценъчните си бележки срещу преподаването ти: по неговите форма, или съдържание,
ако ги имат.
В противен случай би следвало да се страхуват.
Би следвало да очакват и да го
получат основателния ти и справедлив отпор и далеч не само срещу просташкото и срещу наглото, неуважително тяхно поведение в у-ще, час, на улицата, блога, навсякъде и винаги, но и срещу безличностната, или страхливата им, анонимстваща против теб подло, злобно и жестоко тяхна безотговорност.
С цялата сила и воля на училището, което представляваш и с пълната мощ на образователната институция, от която си оторизиран и лицензиран, да учителстваш.
С цялата и пълната индивидуална, интелектуална, светла, разумна, права, искрена и справедлива същност на личността си,която не само можеш, но и задължен от съвестта си следва да изразяваш.
Само при честен, открит, разумен, свободен, искрен и взаимно уважителен диалог би имало полза и добър резултат, и за двете страни в него: обучаваната и обучаващата.
В последната, от които страни,би следвало да сте заедно, рамо до рамо стоящи и отстояващи нейната
светла и основателна образователна
и възпитателна сила с учителите на ПГЕЕ-Пловдив и с красивата външно, но уви впечатляващо грозно, жестоко и неоснователно постъпваща с теб нейна директорка г-жа Стоянка Анастасова....между впрочем и съвсем без усмивката ни, нали така.

08.01.2013г. Владимир Трашов

Анонимен каза...

На първо място простакът е невъзпитан. Той обаче е убеден, че е естествен. Затова често може да се види как на публични места се оригва, грухти, пърди, мучи, хихика или издава други странни звуци, които категорично доказват близостта му до природата.

Простакът е прост. Възбужда се само от прости стимули. Неговото поведение е подчинено на елементарната формула: стимул- реакция. Липсва когнитивна обработка на информацията. При това, колкото по-интензивен е простият стимул, толкова по-силна е неговата реакция. Или, колкото по-силен е звукът, толкова по-голямо е задоволството му.

Чувството му за хумор също е елементарно.В хумора му често присъстват обидни забележки и обезателно теми със сексуално съдържание.

Простакът мрази интелигентния човек. Не само защото не го разбира, но и защото смътно прави някакви сравнения и дълбоко в себе си усеща интелектуалната си непълноценност. Сигурно Айнщайн е имал предвид него, когато е казал, че простотата на примитивния ум, никога не ще да разбере сложността на извисения ум.

Простакът е лишен от тактичност и не зачита човешкото достойнство. Неговите обидни забележки обикновено са насочени към елементи на човешкото тяло или облекло, но не и към черти на характера с нравствен, емоционален или интелектуален облик, защото елементарното му мислене борави с понятия и представи, които имат само материални измерения. Той не уважава личното пространство у другия и не спазва никаква дистанция в общуването си с хората. Нещо повече – за него “такова животно нема”.

Простакът е егоист. Той не се интересува от мислите, чувствата или желанията на хората. Често е високомерен, надменен и саркастичен и изпитва омраза към всичко живо, защото дели света на две- аз-добрият и другите-лошите.

Простакът има ниско самочувствие. За да повиши значимостта си и компенсира ниската си самооценка, той напада, нагрубява и принизява хората, агресията е най-честият начин за защита.

Простакът е неспособен на самоанализ и самокритичност. На него е невъзможно да се обясни, дори и да се обясни, той никога не може да разбере, че е простак. Затова простащината е непобедима.

Простащината е примитивен начин за привличане на вниманието на околните, защото простакът не разполага с други средства или възможности – талант, знания, интелектуални способности. Не му достига ум да покаже по подходящ начин, че се нуждае от признание, уважение и възхищение. Затова чувствата, които предизвиква са предимно гняв, възмущение и отвращение, но за него това няма значение – важното е да демонстрира себе си.

Анонимен каза...

Наблюдавах простака много години. Любопитна бях да разбера неговата логика на мислене и поведение.Накрая се опитах да му направя и психологически портрет. Ще Ви го изпратя.Изводът ми е, че простащината е непобедима.

Венеция Соколова

Анонимен каза...

Да такава диктатура е факт, въпросът как да излезем от нея и дали можем , дали не е прекалено късно?„Убий простака с мълчание ”доведе нещата до тук.Така е във всяка диктатура-мълчание и примирение, страх и отчаяние .Как да бъде иначе, тук актуална е чалгата, тук родителите възпитават да се мами,лъже и преуспява не чрез друго, а чрез далавери, тук цари безверие, безпаметност, безсмислие , безсилие. Мислейки конспиративно стигам до извода , че нещо отгоре ни облъчва сериозно с радиация, тази радиация е простащината, тя е епидемична пренася се по въздушно -капков път, нещо като птичи грип, птичи мозъци .Въпросът е как и възвратим ли е този процес. Човекът или съществото което намери рецептата , автоматично се обявява за гении на всички времена…Поздрави за темата,а за учениците – между глупаците има и много умни деца, на тях трябва да се обърне внимание.

Nikolai Mlekanov

Анонимен каза...

Господин Грънчаров, ако Вие бяхте училищен директор, как бихте се справили с простащината в училище? Имате ли някаква идея?

Венеция Соколова

Ангел Грънчаров каза...

Първо никога няма да бъда училищен директор; второ - въпросът Ви е доста интересен и ще помисля, а когато измисля нещо, непременно ще Ви отговоря. Като за начало мога само да кажа, че битката с простащината както във, така и извън училището изобщо няма да е лека...

Анонимен каза...

Самата истина...

Boyka Angelova

Анонимен каза...

Така е Философе! Готви се за реформата в образованието! Искам да се запозная с идеите ти! Моят екип ще ги анализира! Аз лично ще ги чета! Десет дни! Нито час повече! ВРЕМЯ ПОШЛО!!!!

Dimitar Dimitrov

Анонимен каза...

Napalno tocno Angel, no oshte po losho i jalko e che nekadarnite i merzavzite spirat, ogranichavat, ubivat razvitieto na sposobnite i talantlivi xora.

Jorge Christoff

Ангел Грънчаров каза...

Jorge Christoff, напълно сте прав, така е...

Анонимен каза...

Не бива да позволим да ни оценяват каквито и да било чиновници!


Мария Николова

Анонимен каза...

Те са на всякъде и стават все повече и повече...Лошото е, че все още се намират хора,които се хващат на въдицата им и им вярват.Некадърниците и мерзавците са били,са и ще бъдат винаги управляващите,защото кадърните и умните знаят кога да се отеглят...Борбата с некадърността е безсмислена,повярвайте ми...И знаете ли защо?Защото добродетелите, които притежаваме не ни позволяват да се принизим до тяхното ниво.

Boyka Angelova

Анонимен каза...

Чували ли сте, че доброто възпитание означава да търпим лошото възпитание на другите. Тогава то не ни върши работа, защото глупостта и посредствеността се разполагат на воля. Време е да станем напористи и неотстъпчиви, дори и това да се приеме като признаци на лошо възпитание. На борбата с чиновническата некадърност, наглост и безочие, трябва солиден отпор.

Мария Николова

Анонимен каза...

АЗ ДО ТУК РАЗБРАХ,ЧЕ ТИ СИ ЕДНО ГОЛЯМО ДРЪНКАЛО!!! ПОДХВЪРЛЯШ РАЗНИ ФИЛОСОФИИ,ВСЯКА ОТ КОИТО Е БИЛА АКТУАЛНА ЗА ВРЕМЕТО СИ,НЯКОИ И ЗА НАСТОЯЩЕТО. ПРАВИШ ИЗКАЗВАНИЯ,ОТ КОИТО ЧОВЕК ЗАКЛЮЧАВА,ЧЕ ЕДВА ЛИ НЕ, ДНЕС Е ПОСЛЕДНИЯ ДЕН ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО. АЗ РАЗБИРАМ, ЧЕ ТЕМАТА ТЕ ГЛОЖДИ МНОГО, НО НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО НЕ ИЗЛЕЗНЕШ С ЕДНО ЯСНО И ПРИЕМЛИВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ПО НЕЯ.КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ИСКАШ ДА ГО СКРИЕШ,ТО ТОЛКОВА ПО-ЯСНО ИЗЛИЗА НА ЯВЕ - ТИ СИ ЕДИН ЖАЛЪК ПРОПАГАНДАТОР!А АЗ ТАКИВА КАТО ТЕБ ГИ ЯМ ЗА ЗАКУСКА!!!!!

Димитря Андонова

Ангел Грънчаров каза...

Г-жо Димитрия, а аз пък разбрах, че сте много уязвена нещо от това, че се захванах да пиша срещу простотията; възприехте го прекалено лично :-) и "възстанахте", за да ми отмъщавате за нещо. Това все нещо говори...

Анонимен каза...

MNOGO MI E INTERESNO ACHO,TI KAM KOI SE PRICHISLYAVASH.I SPORED TEB KAKVO TRYABVA DA SE NAPRAVI,ZA DA SE IZBAVI SVETA OT TAZI BEDA!!!!!

Dimitria Andonova

Ангел Грънчаров каза...

Във всеки случай изходът или спасението от тази беда не е това, което в момента опитваме ние, в България: като дадохме цялата власт на простаците и наглеците! Мисля, че и у нас умните (и добрите, свестните) хора трябва да вземат един ден своя реванш и простотията (простащината) малко от малко да бъде озаптена. В момента тя обаче, за жалост, триумфира и ликува...

Анонимен каза...

Простащината ликува в целия свят. Умът и талантът са капка в море от невежество и простащина. Но все пак ги има - бисерна капка - която движи развитието напред. И в БГ все пак има развитие, макар и незабележимо - за жалост няма държавници, а само алчни и неграмотни политици!

Илеана Стоянова

Анонимен каза...

DRAN,DRAN CHE PLYAS!!!!!

Dimitria Andonova

Анонимен каза...

шаляляля, направете си едно клубче на смотаните в което да хейтите правителство, свят, простаци и всичко.
барем ви олекне на душичките :)))))))))

Анонимен каза...

За Мария Николова : Ама те грънчаров не го оценяват чиновници ами собствените му ученици....

Ангел Грънчаров каза...

Къде по-точно видяхте оценката на Ангел Грънчаров от собствениТЕ му ученици (т.е. от ВСИЧКИ негови ученици)? Това, че сте срещнала подхвърляния на двама-три интернетни мерзавеца (негодяи) съвсем не означава, че в техните подхвърляния се съдържа оценката на Ангел Грънчаров от собствениТЕ му ученици. Сфащате ли къде е проблемът, драга другарко? Вашият проблем е хем логически (умствен), хем морален... вие знаете ли какво е това морал, а, драга аморална душо?

Анонимен каза...

Не се обръщай към мен в женски род защото се обиждам...

Ангел Грънчаров каза...

Анонимната, т.е. безличната шушумига е и безполова :-) тъй че няма никакво значение какъв е полът на една анонимна шушумига :-) Щом си избрал да си анонимна безлична шушумига, нямаш право и да се обиждаш, понеже си никой... така е, тия неща вървят заедно, ръка за ръка, в комплект...