Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 9 януари 2013 г.

Психологически портрет на простака

Получих чудесен текст от г-жа Венеция Соколова, касаещ обсъжданата в момента в блога HUMANUS тема за простащината, придружен с кратка обяснителна бележка; публикувам ги двете, понеже те твърде много подпомагат изследването на този феномен на нашето време: триумфиращата, парадиращата със себе си, ликуващата простотия и простащина; получих разрешението на г-жа Соколова да публикувам текста й; ето какво пише тя:

Наблюдавах простака много години. Любопитна бях да разбера неговата логика на мислене и поведение. Накрая се опитах да му направя и психологически портрет. Ще Ви го изпратя. Изводът ми е, че простащината е непобедима.

На първо място простакът е невъзпитан. Той обаче е убеден, че е естествен. Затова често може да се види как на публични места се оригва, грухти, пърди, мучи, хихика или издава други странни звуци, които категорично доказват близостта му до природата.

Простакът е прост. Възбужда се само от прости стимули. Неговото поведение е подчинено на елементарната формула: стимул-реакция. Липсва когнитивна обработка на информацията. При това колкото по-интензивен е простият стимул, толкова по-силна е неговата реакция. Или колкото по-силен е звукът, толкова по-голямо е задоволството му. (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя.  Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

7 коментара:

Анонимен каза...

Простакът е невъзпитан, нарича учениците си "малоумни", крещи им и не им знае имената.

Анонимен каза...

простакът е този който нарича другите простаци без това да е така

Анонимен каза...

Кой прави това? Кой е способен чак на такива простотии?! Ангел Грънчаров ли? Дайте набързо да му организираме, другари, един народен съд и да осъдим на смърт тоя злодей, а? Има ли желаещи за палачи? Аз няма нищо против да му резна главата...

Анонимен каза...

Не ща да му се реже главата. Просто да няма достъп до децата ми, както и до децата на хората, които обичам.

Ангел Грънчаров каза...

Просто желаете уволнението му... разбрах... явно сте голяма хуманистка, мила другарко... :-)

Анонимен каза...

Не ви ща уволнението. Искам да станете по-възпитан, толерантен и по-малко високомерен и самонадеян.

Ангел Грънчаров каза...

Вий мен ме оставете, за ще си бъда какъвто искам, какъвто аз намирам за добре, нали знаете, има нещо, наречено "свобода", и някои хора много сме се привързали към него; а пък Вие се грижите предимно за себе си; така, смятам, е най-нормално и естествено.

Когато някой друг почне да се грижи за това как друг човек било правилно да мисли, как трябвало той да живее, какво било следвало да прави и пр., то това е израз на комунизъм...