Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 1 юни 2013 г.

Нашата абсурдна образователна система има за свой център едно нещо: ненавистта към свободата

Тия дни, още от днес, събота, пък и, ако се наложи, и в неделя, решавам да посветя на писането на едно голямо ОТКРИТО ПИСМО до новия министър на образованието и науката проф. Анелия Клисарова. Стана нещо като традиция да пиша такива писма на всеки нов министър още от Фандъкова насам; полза някаква от тях, разбира се, няма, но аз гледам поне съвестта ми да е чиста: работя в тази сфера, имам погледа каква е точната ситуация, искам с нещичко да помогна и да допринеса да се започне да се търси изход, да се очертаят крайно належащите промени, та белким нещата почнат да се подреждат малко по малко. Другояче казано, считам за свой нравствен дълг да не мълча, а да поставям крещящите въпроси, както се казва, ребром, директно, без никакво усукване.

А пиша на министъра не за да ме забележи, а по необходимост: щото т.н. "образователна система" е устроена йерархически, сиреч, в нея всичко зависи от "главата", от "най-висшето началство", каквото е министърът и министерството; те имат пълната власт, а от всички други звена, за жалост, нищо не зависи. Е, щом не зависи от нас, от тия, дето работим в тази наша анахронична образователна система - тя е командно-директивна и административна, а също и тоталитарна и недемократична! - то ний, дето сме от "нисшите звена", ще бомбардираме безспир "върха", та белким се събуди от сладкия бюрократичен сън - и белким се разтревожи. Да, добре знам, че бюрокрацията у нас няма да се откаже от всевластието си ей-така, за едното нищо, без никаква борба, знам, че ще се наложи здравата да се поизпотим докато изтръгнем това всевластие от ръцете на всемогъщата сега бюрокрация, илюзии нямам, реалист съм, имам идеи откъде да се тръгне, какво следва да се направи, как да потръгнат работите и т.н. (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни.  Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

1 коментар:

Анонимен каза...

АБСОЛЮТНО СЪГЛАСНА С НАПИСАНОТО!
СКЕПТИЧНА СЪМ ЗА ТОВА КОЛКО ОТ ОБРАЗОВАТЕЛНИЯ СЕКТОР ВИЖДАТ ТОВА И МИСЛЯТ ТАКА
МАРИЯ ВАСИЛЕВА