Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 3 юли 2013 г.

Ако наблягаме на това, което ни разделя, доникъде няма да стигнем, нека да заложим на това, което ни сближава

Моята бележка от тази сутрин - виж Вкратце моята позиция по настоящата нелека ситуация, когато дойде моментът да бъде пречупен инатът на управляващите - предизвика кратка, но съдържателна дискусия по един изключително важен проблем, който си виси и чака своето решаване, а именно въпросът за единодействието на протестиращите с ония политически партии, които имат родствени с техните ценности; щото протестиращите могат да постигнат нещо само ако си обединят силите с някои партии, иначе нищо няма да постигнат, това е аксиома; второ, трябва да се мисли и да се работи за единодействие на проевропейските български политически сили с ГЕРБ, който, както и да го погледнем, е важен фактор в политиката у нас; зачената дискусия по тия проблеми ми даде възможност да развия гледната си точка; ето какво си казахме в тази връзка:

На снимката: Национал-социалистите Хитлер и Сидеров - на излизане от инструктаж при социалистите на "Позитано-20"...

Емил Николчев: Грънчаров, не съм фен на ДПС, Атака и разновидностите на БКП! Кажи нещо за ОПГ (организираната престъпна група) ГЕРБ! (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

2 коментара:

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, да, въпросът е съвсем умишлен! Ето така, както направихте сега, нещата не само светват успокоително, но и блестят!Апропо, за мен всичко това като личната Ви позиция е отдавна ясно, защото следя почти всеки Ваш материал, както и Дневника!Дискусията беше по-скоро за обезкуражаване на гербоваците, на които погрешно им се провижда Вашата подкрепа! По отношение на евроатлантическата ориентация на ГЕРБ доста отдавна бях писал, че в момента когато парите от европейските фондове намалеят или по някакви причини секнат, Боко ще се фръцне и пак ще се тръшка пред Кремъл! Няма бивши милиционери-братството им е яко обвързано в тази посока, дори и със система от ритуали! Благодаря за вниманието!

Емил Николчев

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Николчев, радвам се, че се разбрахме и отстранихме неприятните недоразумения! Винаги двама, пък и повече човека могат да се разберат и да установят, че има неща, които ги сближават, стига да разговарят честно и по човешки начин. Вярвам в това, щото ето това е нещото, което ще ни спаси...

Много ни е потребно да почнем да разговаряме спокойно, свободно, по човешки начин, аз смятам, че тук е разковничето за да почнем да се разбираме и да осъзнаваме, че нямаме друг избор освен да живеем заедно и също така по човешки начин - с всичките си различия, своеобразия, особености и пр.