Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 1 август 2013 г.

Ал. Йорданов отговаря на въпроса защо правителството на Орешарски не падна въпреки силния граждански натиск

ГРАЖДАНСКАТА ВОЛЯ И ПОЛИТИЧЕСКИЯТ РАЗНОБОЙ

Александър Йорданов

Близо 2 месеца продължава гражданският протест срещу правителството на БСП И ДПС създадено с активното и решително съдействие на Атака. Независимо, че гражданите, които протестират на състоялите на 12 май парламентарни избори вероятно са гласували за различни партии, а някои вероятно и не са гласували, те всички до един са обединени от обща гражданска воля – оставка на правителството на Орешарски. Обединени са и в искането си за предсрочни парламентарни избори. А това означава, че никоя от представените в парламента партии не трябва да прави опити да съставя правителство след като правителството на Орешарски подаде оставка.

Защо обаче не пада правителството, защо не подава оставка? Гражданската воля ли е слаба или причината е друга? Причината мнозина виждат в ината, серсемлъка, "комунистическото", мафиотското, олигархичното, което защищават депутатите и министрите подкрепящи правителството. Но не е само това.

Причината е, че срещу общата политическа воля на подкрепящите правителството няма обща политическа воля за неговото сваляне. Има много отделни политически воли. Волята на ГЕРБ, волята на Реформаторския блок и да не изброявам всички поотделни политически воли, които се надпреварват коя от коя е „по–по–най“ воля. Краткият български опит в демокрацията и далеч по-сериозния световен демократичен опит показва, че комунистите и мафиотите отстъпват само пред обединен политически опозиционен натиск.

Днес управляващите отлично разбират, че опозицията срещу тях е разединена. Разбират, че тази политическа опозиция се опитва да използва справедливия граждански протест за да напомпи политически мускули за сметка на опозиционния съсед. Политическите партии вече пресмятат как ще се явят на изборите и колко избиратели и проценти ще имат. С други думи – слагат тигана, а рибата е още в морето. Впрочем, при рибата утре отиват и депутатите. И въпросът с оставката се отлага до есента.

Изводът. Светът го е направил преди нас. Партиите, които се самоопределят като опозиция на управляващата коалиция БСП-ДПС-АТАКА трябва да излязат с общо искане за оставка на правителството и предсрочни избори веднага. С други думи да изразят обща политическа воля. Тази воля и гражданската воля ще представляват сила, пред която БСП, ДПС и АТАКА няма да издържат.

А след това нека опозиционните партии да агитират и да се явяват на изборите, както искат – обединени, полуобединени, разединени, конфронтирани дори. Тяхна работа. Но поне заедно да свършат нещо добро за България – да свалят БСП и ДПС от власт. Това е моята позиция на гражданин, познал и меда и жилото на българската политика.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите.   Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

1 коментар:

Анонимен каза...

Трябва да има общ политиччески и граждански натиск срещу управлението на тройната коалиция.