Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 11 септември 2013 г.

Може или не може духовници и свещеници да се занимават с политика и да произнасят политически речи?



На едно място във фйсбук - виж #ДАНСwithme ден 83 "Голямото посрещане", речта на свещенника - намерих видео с актуална политическа реч на отец Димитър Амбарев и си позволих да напиша една безобидна реплика, за което съм на път да стана пишман; ето какво написах и как то беше възприето най-вече от самия отец Амбарев, който, въпреки сана си, се нахвърли върху мен така, както никой не си е позволявал; а написах там ето тази толкова безобидна реплика: (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

6 коментара:

Анонимен каза...

Законово няма никаква пречка духовници да се занимават с политика, друг въпрос е дали това е желателно. Мненията тук са разделени. Едни твърдят, че църквата трябва да е говорител на обществото, особено на унижените и оскърбените, чиито глас иначе не се чува, други смятат намесата на църквата в политиката най-малко за странна, защото какво би могла да каже например църквата за данъчната реформа?

Анонимен каза...

Ако плащат данъци, може. Ако не - не може. Не знам как е в Бг. Плаща ли Църквата данъци?

Тотю

Анонимен каза...

Вие наистина не сте добре със здравето,Лекувайте се!Считам за излишно да се обяснявам .

Димитър Амбарев

Анонимен каза...

Драги отец Амбарев, внимателно прочетох словесната "схватка" ,която приехте без колебание и с чест.Ще Ви напиша няколко реда,прочетете ги:Достатъчно се раздавах за тези,които умеят само да нараняват унесени в своята правда глухи и слепи духом. "Онзи,който лъже сам себе си и слуша своята псевдоистина изпада в неуважение и към себе си и към другите"- Достоевски.Вие имате обичта на приятели и семейството.Затова бъдете винаги себе си! Понякога е трудно,понякога се изисква много усилие,понякога е рисковано,но винаги си заслужава!Още веднъж честит празник и Бог да Ви дарува със здраве,радост и смелост.

Darina Todorova

Анонимен каза...

Благодаря за топлите и дълбоко съдържателни думи.Мое смирение също моля ВСЕПОДАТЕЛЯТ НА БЛАГАТА ДА ВИ ДАРУВА С КРЕПКО ЗДРАВЕ И ДУХОВНИ СИЛИ, за да можем с лекота да преудоляваме трудностите на този лъжовен свят! БОГ С НАС !!!

Димитър Амбарев

Ангел Грънчаров каза...

И аз благодаря за любезността, г-н Амбарев. Пропуснахте само да кажете Вие ли ми звъняхте от този телефон? Това Вашият телефон ли е?