Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 3 ноември 2013 г.

Гледайте едно телевизионно предаване, което е различно, което напълно оправдано заслужава да бъде гледано!




Това издание на предаването ВЯРА И ОБЩЕСТВО е изключително силно, заслужава да се види от всички!!! Възхитен съм от чутото в това предаване!

"Антихристът може да дойде в привлекателен за мнозина образ" - темата за края на света във "Вяра и общество"

На Архангелова задушница Ви предлагаме:

• Звънът на катедралния храм, който трябваше да събуди нацията, но донесе уволнението на един иподякон - единствено във "Вяра и общество" студентът богослов Станислав Въчин за отстраняването му от "Св. Ал. Невски", защото си позволил да бие църковните камбани и да развее българския трибагреник на 1 ноември по време на протеста и антипротеста в София.

• "Да се молим за своите починали най-вече в Литургията" - разговор с дякон д-р Сава Кокудев за това - свършва ли животът с физическата смърт, какво се случва с душите на починалите и как трябва да се извършва поменът за близките покойници. "След смъртта личността не губи своята идентичност, което означава, че личната отговорност е много по-голяма. И затова християните вярват във Възкресението, а не в прераждането!" - казва дякон Сава, а всичко, което Ви интересува по темата, може да видите в този брой на предаването.

• "Апокалипсисът е смъртта на смъртта, а "Откровението" на Св. Ап. Йоан Богослов е една от най-светлите книги в Библията" - заедно с проф. Калин Янакиев и пастор Христо Куличев, Горан Благоев търси отговорите на въпросите как Християнството се отнася към края на света, защо хората така неистово търсят знаците за свършека на света и какво точно означава Апокалипсис. "Ще свърши не светът, който Бог е сътворил, а светът, който човек е повредил. Но Отците на Църквата винаги са предпазвали от тълкуване на знаците за края на света" - подчерта проф. Янакиев. "Свършекът на света е планетарен, а не космически. Сега Христос не е нищо за този свят..." - с болка заяви пастор Христо Куличев.

• "В днешно време единственият будител е дядо Добре" - репортаж за посланията от честването във Враца на 200 г. от успението на Свети Софроний Врачански.

Екипът на „Вяра и общество"

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите.   Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

3 коментара:

Анонимен каза...

Айде няма нужда. Никой мислещ човек, по-възрастен от 6 години, не вярва в бог. Само че мислещите сме малко.

Анонимен каза...

По-скоро кръглите глупаци сте малко! :-)

Анонимен каза...

Не сте малко, много сте.