Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 27 декември 2013 г.

Американският войник умира за твоята свобода



На снимката: Navy Seal, подразделението на US Army, което изпълнява най-тежките задачи (SEAL Of Honor's)

"Only two defining forces have ever offered to die for you; Jesus Christ and the American Soldier. One died for your soul; the other for your freedom."

Само две защитни сили някога предлагат да умрат за теб: Исус Христос и американският войник. Единият умря за твоята душа, а другият - за твоята свобода.

От коментар на Alexandar Iotzov

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

9 коментара:

Анонимен каза...

е малко е претенциозно да сравняваш обучени убийци със Спасителя, дори да трепят лошите.

Анонимен каза...

Американските войници, за разлика от Исус, действително съществуват!

Анонимен каза...

Девизът на американските командоси е „Единственият лесен ден беше вчера”. Наскоро четох книгата на един от тях - участник в ликвидирането на Осама бин Ладен.

Друг въпрос е, че Америка е затънала в безперспективни войни, които само я изтощават и допълнително приближават деня на колапса й, докато Русия и Китай гледат сеир отстрани и доволно потриват ръце. Дори в чисто военен план може да се кажем, че американската армия е високо мобилна и може да води войни във всяка точка на Земното кълбо, но въоръжените й сили стават все по-непригодни за класическата си задача – защитата на родната земя, а някогашната гордост на Америка – ядреният й арсенал - се разпада.

Ангел Грънчаров, който явно въобще не следи тези развития, а живее в свой свят на пожелателното мислене, вероятно ще коментира отново в познатия стил: ще ти се, товарищ, да е така, това е кремълска пропаганда - или нещо подобно. Той въобще не може да си представи, че е възможен трезв, непропагантен анализ без гняв и пристрастие и че далеч не всеки, който твърди, че Западът необратимо отслабва, е комунист, болшевик или манипулатор от КГБ. Това не може да е така дори поради простата причина, че самият КГБ прави всичко възможно да прикрие факта на отслабване на Запада. КГБ засега няма никакъв интерес светът да узнае истинското доста окаяно положение на Америка. Тя трябва да е на мушката и да бъде сочена за виновник за всичките злини по света, а Русия удобно да бъде извън фокуса на вниманието. Едва в заключителната фаза, когато кремълските „стратези” решат, че балансът на силите се е обърнал решително в тяхна ползва, маските ще паднат и Америка ще бъде оставена да съзерцава собствения си разгром.

Но аз знам, че няма смисъл да се провеждат подобни доводи в блога на Грънчаров, защото той има селективно възприятие на света и фактите и просто игнорира тези, които не се вместват в неговия светоглед или ги обявява – парадоксално, но факт! – за кремълска пропаганда (!!!?), без да съзнава, че Кремъл няма никаква ползва от подобна пропаганда, представяща го в неговите истински възможности. ТАКА ГРЪНЧАРОВ В КРАЙНА СМЕТКА ПОМАГА НА КОМУНИСТИТЕ, ЗАЩОТО ИМ ПОМАГА ДА СКРИЯТ СВОИТЕ ИСТИНСКИ НАМЕРЕНИЯ. По неговата собствена логика можем даже да предположим, че той - Грънчаров - е руски агент на влиянието, защото се старае да прикрие техните възможности и намерения!

Ангел Грънчаров каза...

Конспиративизмът наистина е заболяване, за което горното е така показателен и красноречив пример...

Анонимен каза...

веднъж да се съглася с Грънчаров - конспиративността на горния коментиращ е печална. Жалко е, че години наред трови Интернет с глупостите си.

Анонимен каза...

И тук не чувам аргументи, а само общи квалификации от рода на „конспиративизъм”, които нямат стойност. Аз констатирам съвсем очевидни неща без намек за конспиративност: отслабването на Америка и засилването на Русия и Китай, които се ясни за всяко дете, само не и за Ангел Грънчаров и аз донякъде го разбирам: олеле майчице, комунистите май са по-силни, отколкото си мислехме, за какво се борим тогава, след като недемократичните сили отново вземат връх? Каква е перспективата, има ли надежда? Реализмът обаче изисква да гледаме истина в очите, дори да не ни харесва. Мен това не ме плаши, даже напротив, въобще не ме интересува дали някой взема връх или не, важното е аз правилно да разбирам света и да имам верни позиции, така че поне моралното удовлетворение да е на моя страна. Дори недемократите да победят, аз недемократ няма да стана. А и не са чак толкова гениални кремълските стратези, виждаме и предвиждаме техните ходове.

За Грънчаров обаче светът би трябвало да е доста странно и непонятно място, защото той съвсем не се развива според неговите представи. След всеки удар на съдбата обаче той се самоуспокоява: нищо, това е временно, свободата ще победи, непобедимата Америка е с нас - и така вече 24 години, само дето през цялото това време България беше и си остава в РУСКА орбита, а това никак не се връзва с теорията за рухването на комунизма и отслабването на Русия! Но Ангел Грънчаров е непоколебим оптимист подобно на Кандид, който след всеки удар на съдбата казва: „Несъмнено това е най-добрият от всички възможни светове”. Аналогично Грънчаров: „Несъмнено свободата и демокрацията ще победят, въпреки че Русия диктува правилата на играта в България. Това е временно, ще се оправим. Само трябва да излизаме на улицата и да протестираме и ще видите какво ще стане.”


Анонимен каза...

Нищо не диктува Русия. Вярно е, че страната не е пълен батак като при Елцин, защото КГБ използваха тази криза за да си прехвърлят държавната собственост на частна и сега при Путин отново пъчат мускули, но да твърдите, че Русия е равностойна на САЩ граничи с параноидна шизофрения, колкото и да се засилва. Каква е огромната победа на Русия последните години - че платиха 20 млрд долара за да си стиснат ръката с Янукович в съседна им Украйна, която ВИНАГИ е била руска, а сега дори словом отказва да потвърди участие в новия им съюз. Къде е огромната победа на Русия - че дори Лукашенко и Нурсултана се дърпат от по-дълбока интеграция с Лилипута? В това, че Китай трайно ги измести като зона на влияние от Централна Азия? Или това, че вече шест години не могат да ПОЧНАТ АЕЦ "Белене"? Извинявайте много, но това е все едно Щатите да водят кански усилия за това да запазят влияние в Мексико.
Иначе да, руснаците са си стабилна регионална сила, имат огромен природен ресурс, бива ги в превратите и деструктивните операции и са царе на това да смачкат някой беззашитен човечец в собствената си воняща кочина, която наричат държава. И толкоз. Проблемите на България са, че е сравнително близо до тяхната орбита и затова когато от Кремъл сътворят поредното си огромно лайно, смрадта се разнася дотук.
Но реално са храчка пред Щатите и дори пред Европейският съюз. Украйна бе загубена просто защото на европейците не им се плащат милиарди за поредния корумпиран елит.
Пък и не се знае колко е загубена. Янукович ще изпърди тия 20 милиарда за година-две и после кой го знае накъде ще духне.
Китай вече е сериозен политически играч заради огромното си население, но там зее екобомба с разширяващата се пустиня и влошаващия се кислород, която според мен и Господ надали знае как ще се разреши.
Бъдете здрав и не се плашете толкова. Американците не са толкова тъпи, за колкото ги мислите. Просто не им е изгодно да поемат открито водачеството над целия свят и им трябват врагове, които да оправдават колосалните им разходи за оръжие. И така някои пешки биват жертвани.
Гадно, но факт. Това е риъл политика.

Анонимен каза...

Това е конвенционалната гледна точка за процесите в света: комунизмът рухна, Русия е слаба и води вече само ариегардни боеве, Америка е силна, демокрацията ще победи, няма страшно. Много бих искал Вие да сте прав, а аз неправ, но се опасявам, че нещата не са така прости. Русия и Китай съвсем не са така слаби, както изглеждат, тяхната сила е много специфична и не се мери само с БВП, те не са съперници, а съюзници срещу Запада, а Западът е в морален, икономически и военен упадък. Не надценявайте следователно Америка, която няма ясна преценка за случващото се в света и това лесно може да доведе до фатален край за западната цивилизация.

Анонимен каза...

Това е конвенционалната гледна точка за процесите в света: комунизмът рухна, Русия е слаба и води вече само ариегардни боеве, Америка е силна, демокрацията ще победи, няма страшно. Много бих искал Вие да сте прав, а аз неправ, но се опасявам, че нещата не са така прости. Русия и Китай съвсем не са така слаби, както изглеждат, тяхната сила е много специфична и не се мери само с БВП, те не са съперници, а съюзници срещу Запада, а Западът е в морален, икономически и военен упадък и светът вече не е еднополюсен, както изглеждаше през 1991. Не надценявайте следователно Америка, която няма ясна преценка за случващото се в света и това лесно може да доведе до фатален край за западната цивилизация.