Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 19 декември 2013 г.

Нещо като приветствие по повод на Рождество Христово



Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

8 коментара:

Bacho Кольо каза...

Bacho Кольо каза...
"Пази боже сляпо да прогледа"
Алеко Константинов

"И господ от свода, през гъстия дим,..."
Иван Вазов

"Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!"
Йордан Йовков

"О, спи ли бог? О, бог не види ли?"
П.Р. Славейков

Боже, Бог, Господ задължително се изписва с главна буква в руския език. Понеже пиша на български го пиша така, както е правилно да се пише на български.

19.12.13, 08:22

Ангел Грънчаров каза...
"Интересно... на руски с главна буква, а в българския - с малка се пишело. Интересна логика. Смисъл обаче в подобни твърдения няма. Апропо, сигурен ли сте, че в оригинала Вазов, Славейков и пр. са изписали Бог с малка буква? Дали пък не ползвате издания от ерата на комунизма, когато Бог наистина беше изписван (неправилно) само с малка буква - по атеистични причини..."


Не съм сигурен в нищо. Влезнах в Гутъла и копи-пейстнах произведенията на класиците. Отделно, като ученик ми беше хоби да уча стихотворенията на нашите поети наизуст. Даже визуално са пред очите ми. Голям брой помня и сега. Например:

" О, мой боже, правий боже!
Не ти, що си в небесата,
а ти, що си в мене, боже -
мен в сърцето и в душата..."

Великият Ботев! В това стихотворение има шест пъти "боже" и нито един път "Боже".

Ех, Грънчаров, Грънчаров, работата с първоизточниците винаги ти е куцала.
Непонятно, чего вас там в Ждановском университете учили...



Ангел Грънчаров каза...

Таваришч, не ме разбра... става дума за редакции от комунистическо време. Ти обаче видя ли как Вазов, Славейков, Ботев собственоръчно са изписали думата "Боже" в оригинал, в ръкописа?! Много си прост, ще ме извиняваш, пък се правиш и на интересен и на интелигентен, което е доста смешно... :-)

Ангел Грънчаров каза...

А цитатът от Ботев, ако забелязваш, е за някакъв личен "бог" на поета, не за оня същия Бог, за който говорим... тъй че няма как да го напише с голяма буква... понял в конечном счете о чем идет речь? Пиша ти на родният ти руски, белким ме разбереш... :-)

Bacho Кольо каза...

"Много си прост, ще ме извиняваш..."
Наистина съм прост - много неща не разбирам. Но пък много добре разбирам Вазов който пише, по повод клането в Перущица:

"И господ от свода, през гъстия дим,
гледаше на всичко тих, невъзмутим!..."

Твърде, твърде неуважително към твоя господ! Заслужено неуважително! И последното нещо, което би минало през ума на Патриарха , е да му слага главна буква.

Анонимен каза...

Грънчарски, "бог" е съществително нарицателно. Затуй се пише с малка буква. Лесно е.

Ангел Грънчаров каза...

Колю, не ми отговори на въпроса, май се правиш на изоглавен: ти видя ли оригиналните ръкописи, тия, дето са написани от ръката на Вазов, та си толкова сигурен, че е написал "Господ" с малка буква?

Bacho Кольо каза...

Не се правя. Няма как да видя в оригиналните ръкописи. 99 % съм сигурен, че дори най-мракобесните комунистически редактори не биха си позволил да редактират Вазов , ако той и написал "Господ" или пък Ботев с неговото шесткратно "боже", при условие, че в оригинала е "Боже". Ако имаш при себе си оригиналите, тутакси ще оттегля примера.

А , бе Грънчаров, не можеш ли поне един път да си признаеш, че си сбъркал? Още повече , че имаш прекрасната възможност да се изсулиш като мокра връв /нещо, което си правил стотици пъти/ Например да напишеш в свой стил:
"Да , комунистическите български езиковеди, за да принизят религиозните схващания на българите са утвърдили малка буква за думата "боже", но аз като един виден философ на религията го пиша "Боже" и призовавам и вас да ме последвате."
Ето така би се издигнал в очите на някои от читателите си и най-паче в своите собствени очи...

Ангел Грънчаров каза...

Не ща да се издигам в ничии очи. Попитай филолозите как се пише думата "Боже", какви са съвременните норми за изписване на тази дума. Поинтересувай се. Ако имаш поне най-елементарна некомуноидна представа що е това Бог, разбира се, отдавна нямаше да спориш как се пише думата и да ми караш от десет дерета вода за това кой как я бил изписвал в своите издадени по времето на комунизъма-атеизъма книги... Просто е: атеистите пишат "бог", ясно защо, вярващите в Бога пишат "Бог" - пак е ясно защо. Понял наконец меня?