Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 30 януари 2014 г.

Ясен месец веч изгрява над зелената гора, в цяла Странджа роб запява песен нова юнашка



Песента "Ясен месец веч изгрява" е създадена по действително събитие от българската история. На 20 март 1903г. край село Сърмашик (днес Бръшлян, разположено на 14 км. северозападно от Малко Търново и на 64 км. от южно от Бургас) се разиграва кървава драма. След предателство четата на ВМОРО на войводата Пано Ангелов е обкръжена от турска войска в Балювата къща (днес архитектурен и исторически паметник). Започва неравен бой, в който загиват войводата и неговият четник Никола Равашола. Телата на двамата убити български революционери са изложени пред конака в град Малко Търново, което тогава е в Османската империя.

Събитието има широк отзвук в Странджа и Тракия. Храбростта на героите, паднали в кървавия бой за свободата на своите поробени братя е възпята в песен. Текстът на песента е на Яни Попов от лозенградското село Карахадър, а мелодията е заимствана от една арменска песен. Песента добива широка популярност и днес е химнът на Странджа, който напомня за героичното минало на този български край.

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари: