Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 18 март 2014 г.

Предлагам провеждането на интересен философско-психологически експеримент в един "прекалено бунтарски", но иначе жаден за истината клас



Днес имам час по философия с покрилия се с неувяхваща слава XI Д клас, в който групичка "бунтари" вече пети месец прави нужното да бойкотира занятията по философия, искайки моето отстраняване като преподавател по този учебен предмет - и заменянето ми с друг, "по-нормално мислещ и сговорчив" преподавател по философия. Размишлявайки как, по какъв начин да помогна на тия ученици да преодолеят, да се освободят от коварната илюзия в съзнанията, която води до подобен тип недопустимо от всякаква гледна точка поведение, в един момент ми хрумна да предложа на учениците от този клас да участват в един, да го наречем психологически експеримент, който би могъл да им помогне много в тази посока. Разговарях вчера с педагогическия съветник в училището, който по образование е психолог, млад човек, той ме разбра, по принцип се съгласи да помогне за провеждането на такъв "оздравителен спрямо душите и нравите на учениците" експеримент, дори отиде да разговаря с директорката на училището с оглед тя да допусне, да санкционира провеждането на такова нещо, на такава една новост или иновация. (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

16 коментара:

Анонимен каза...

Грънчаров ако може да спреш да пишеш вече за нас защото ние не сме писали нищо за вас из интернет.Комунист гаден.
Ученик от 11д клас.

Анонимен каза...

Сигурен ли си, че си "ученик от 11 Д клас"? :-) Щото явно по-скоро си анонимен лъжец и страхлив плъх...

Анонимен каза...

Тоа па ГРАНЧАРОВ се мисли за умен - предлагаайки такава простотия и си мисли че ще му се вържем

Райчо Радев каза...

Последният коментар е на подстрекател срещу експериминта и той не е ученик.

Анонимен каза...

Направи видео с експеримента и го качи в твоя сайт да видим как е протекъл.

Анонимен каза...

Никога повече няма да позволим класа ни да бъде сниман и господина жестоко се лъже ако смята, че ще играем цирк режисиран от него.

Ученик от 11д клас.

Анонимен каза...


Грънчо ти си един лицемер, бунак, угодник, айде пенсионирай се най - после, нямаш място в това училище, не разбра ли? Или трябва пак да пишем жалби и да викаме да те проверяват, както преди 2 години. Помниш ли?
Ученик от 11 анонимен клас

Анонимен каза...

Тия по-горе реплики не са на ученици, а на учителки-подлизурки на директорката, тя има три фенки сред учителките, някоя от тях е. Трябва човек да е пълен наивник за да повярва че това е писано от ученици. При това авторката е твърде проста: ако не беше подписала с "ученик от еди кой си клас" можеше някой да и се върже но като го написа се издаде че не е ученик - толкова е просто това.

Ангел Грънчаров каза...

Непременно ще опиша какво се случи; случи се нещо прекрасно, твърде показателно и изразително, експериментът проработи! Получи се, по моето възприятие, чудесен катарзистичен ефект, учениците изразходваха голяма част от негативните си емоции, смяха се, забавляваха се, а след това сякаш почнаха да се променят в положителна посока. Още много имам да пиша относно моите наблюдения, но това е основното. Утре сутринта, живот и здраве да е, ще напиша какво се случи. Приложеният метод на съвременната психология според мен сработи, което е най-главното. Разбира се, още много може да се работи в тази посока, но преломът е вече е направен. Ако не се намесят други фактори, които да опорочат промяната на нагласите, то работите в този клас, както и очаквах, ще потръгнат. Най-интересното е, че въпреки съпротивата от страна на въпросната групичка ученици, се появиха симптоми за промяна на толкова крайния негативизъм: започна се освобождаване на душите от него. Илюзиите, така да се рече, почнаха да се "напукват". Примерно, ето един факт: един ученик каза, че на всички било вече изцяло тръснало все едно и също, сиреч, все да се оплакват, все да се водят безплодни разговори около стила на преподавателя и пр. Друг пък заяви, че вече били жадни за философия, били искали да започнем да се занимаваме с философия! Аз точно този поврат очаквах. Докато учениците сами не почнат да искат нещо, то всичко е обречено, но като пожелаят да учат, работите няма начин да не потръгнат. Стига толкова. Прибързах вкратце да кажа главното си впечатление, то не може току-така да се изрази с три изречения, иска се по-внимателно изразяване, но хубавото е, че аз лично констатирах прелом в нагласите. Изкуството има невероятно силен ефект върху душите, това е факт: макар че учениците не пожелаха да изпълнят възложената им задача (според инструкцията) - въпросната деструктивна групичка забрани това и успя да се наложи въпреки желанието на някои хора да поемат съответните роли! - след известно колебание учениците изиграха нещо по свой изцяло спонтанен сценарий, което именно явно е изиграло известно освобождаващо въздействие. Но стига толкова. Утре, ако имам настроение, ще пиша повече. Ако нямам, ще остане този коментар. Ще видим. Никога човек предварително не може да знае какво ще стане. Аз затова попитах учениците в един момент: а вие защо не опитахте, защо предварително се отказахте без да сте опитали, та нали ако бяхте опитали, можеше да се окаже, че има смисъл това, което ви предлагам, как човек да е убеден, че няма смисъл ако не е изобщо опитал?! Не отговориха убедително. Толкоз. Хайде чао засега!

Анонимен каза...

Аве, ей дървени философи като не знаете, от кой са писани коментарите, не си правете труда да пишете простотии от рода, че не са от ученици. Точно пък по тази тема, абсолютно 90% от коментарите са на ученици, ама пък вие сте си дървени философи и си знаете, вашето. Ще ви кажа само едно - ЕЙ, ТАКА НЕ ФИЛОСОФСТВА, НЕЩАСТНИКО!

Анонимен каза...

grunchoo ostavkaaaa

Анонимен каза...

госпожа анастасова сега пък прописа на латиница

Анонимен каза...

Абе, изкуфели дърти дървени философи, мислите си, че някой учител ще влезне тука, да ви чете глупостите и плановете ви с учебния процес? Колкото за оставката има много, ама изключително много хора, които включват учители, ученици и бивши ученици на гимназията. И ся кво ще кажеш, че пак учител пише? То щото не знаеш какво да отговориш и това ти идва на акъла.. Жалка история сте...

Анонимен каза...

Грънчо,първо за какъв си се взел,за министър на образованието ли? Откъде накъде ти ще определяш по кой учебник ще учат учениците и какво да преподаваш!Има си одобрена учебна програма от МОН и одобрени учебници.Не съм на 100% сигурен/а дали задължаваш учениците си да ти купуват книгите,но няма да се учудя,ако е така.Защото едва ли някой ще хукне точно твоите книги да купува.Второ от клиповете,които си снимал с учениците си,такъв автогол си си вкарал...какво право имаш ти да ОБИЖДАШ учениците си?? С какво ти си повече от тях с правомощията си може би да,но и те са хора,едва ли по-прости от теб и по-лоши.Така,че спри да летиш в облаците и да се мислиш за големия философ и специалист,ами си сядай на задника!

Анонимен каза...

Усещам,че Грънча ся се страхува да си влезе в блога :((

Анонимен каза...

Боже, колко прости и нагли хора имало у нас! Хем не разбира за какво става дума, хем се изказва. И дори дава съвети. Тиквенико ти като толкова разбираш как се преподава философия и ако имаш ценз що не станеш учител и сам да приложиш "теориите" си?! Изказваш се и не разбираш, че с това само показваш колко си бос в тази област - що поне не си замълча?! Ама откъде ти толкоз акъл, сърце извратено трае ли?