Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 27 март 2014 г.

Прекрасните цветни градини - на свободните, самоорганизиращи се, почитащи живота и изпълнени с живот образователни демократични общности



Попаднах на статия под интригуващо заглавие - виж За българското образование - лошата и добрата новина - чиито автор е Емил Джасим, млад човек, занимаващ се с образование, работещ хем в традиционно училище като учител, хем ангажиран в някакви образователни проекти извън сферата на формалното държавно образование. Видях автора на Първата национална среща за свободно образование в България, там той се изказа по един впечатляващ начин. Статията му в сайта webcafebg, за която става дума, предизвиква доста интересни коментари, в които се включих със следната реплика: (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

5 коментара:

Анонимен каза...

Злото живее от късата памет на хората!

Забравихте ли че образованието ни е в процес на разпад заради "реформите" в образованието, под диктата на Световната Банка от, преди двайсетина години? Изпълнителите бяха същите - соросоидите, като горния автор, със звучното българско име Емил Джауад Джасим?!

Да, истинската цел на прокламираната нова "реформа" е тотално затъпяване и производтсво на немислещи хора.

Бе как така Емил Джауад Джасим - семитска мутра, на заплата при Сорос преподава история на християнството, в елитно българско училище?!

Загубихте ли си ума, тези, които съсипаха българското образование да ви правят нова реформа? Трябва да ги замервате с камъни, защото през 1989 г. средното ни образование беше сред водещите в света.

Harry

Анонимен каза...

„Истината е в СВОБОДАТА - но тази свобода, знайно е, не е и не може да бъде ДАР, подарен ни свише или отгоре, ние самите, тия, дето се занимаваме с образование, следва да си я ОТВОЮВАМЕ сами.”

Няма какво да се прибави. Но ако това е заключението на един манифест, то би трябвало да се изработи и практическо ръководство и организация за извоюването на тази свобода. За да се подкопаят основите на съществуващата образователна система, така че ‘ТЯ В ЕДИН МОМЕНТ ДА РУХНЕ, А ВЪРХУ РАЗВАЛИНИТЕ И ОТЛОМКИТЕ ДА ПОЧНАТ В ЕДИН ДЕН ДА РАСТАТ ПРЕКРАСНИ ЦВЕТНИ ГРАДИНИ - ТЕЗИ НА СВОБОДНИТЕ, САМООРГАНИЗИРАЩИ СЕ, ПОЧИТАЩИ ЖИВОТА И ИЗПЪЛНЕНИ С ЖИВОТ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ДЕМОКРАТИЧНИ ОБЩНОСТИ.

янаки

Анонимен каза...

Емил Джауад Джасим - хм, случайно съвпадение ли е или това е дразнещото даскалче Емо, дето се опитваше да умнее на тема Трети март и Цар Симеон и България на три морета?

13 паяка

Ангел Грънчаров каза...

В дълбоко заблуждение си, драги ми "истински българино" дето носиш тъй звучното българско име Harry! :-) Плямпотиш пълни глупости. Истината е съвсем обратна на туй, дето си "мислиш", при това без изобщо да мислиш. Т.н. "реформи" в българското образование изобщо не докоснаха неговата същина - държавният монопол и всевластието на командващата парада сила, именно образователната бюрокрация - също така и не помръднаха неговия принцип, именно пълната подчиненост на участващите в реалния процес на образованието на директивите на "свърхумния център", дето ни предписва всичко, което просто трябва да изпълняваме, при това без изобщо да ни се налага да мислим. Сега съществуващата уж "реформирана" образователна система у нас изцяло отговаря на недокоснатия съветски модел на авторитарно и директивно, командно-административно образование, което при това е именно целенасочена дейност по затъпяване на наивната народна природопопулация. Стига толкова за да не прегрееш от мислене ако се опиташ да сфанеш туй, дето ти го написах... ама надали ще се случи това, щот такива като теб чутури си знаят "целата истина", при това без изобщо да се се замислили някогаш...

Анонимен каза...

"История for Dummies" - това беше рубриката на този отворко Емил

паяка