Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 12 май 2014 г.

Безпощадно правдолюбиво писмо до Б.Борисов: "Или се вслушайте в глухия, идещ от дълбините призив на историята – или си обирайте крушите!"



Тази сутрин, на 12 май 2014 г., най-сетне изпратих на г-н Б.Борисов следното правдолюбиво писмо, писано и обсъждано в блога ми в предишните дни, съвсем наскоро:

До г-н Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, Банкя

ОТКРИТО ПИСМО

от Ангел И. Грънчаров, философ, преподавател по гражданско образование, писател, гражданин,

Драги г-н Борисов,

Реших да напиша писъмца на всички реални и действащи политици у нас, ето, започвам с Вас; неслучайно започвам с Вас. Ще ми се да Ви кажа някои истини, които се чувствам длъжен да Ви кажа. Да ги кажа също така и на хората, които гласуват за Вас. Ще се опитам да бъда кратък, щото много неща ми се ще да ви кажа. Почвам. Тия неща все някой трябваше да Ви ги каже. Добре е да ги имате предвид. (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

11 коментара:

Ангел Грънчаров каза...

Бойко Борисов

Започване на разговор в чата
преди няколко секунди

Безпощадно правдолюбиво Отворено писмо до Б.Борисов: "Или се вслушайте в глухия, идещ от дълбините призив на историята – или си обирайте крушите!"

Писмото е във файла. Хубав ден! Успех в изборите!

Отворено писмо до Б.Борисов, 12 май 2014 г..doc

Край на разговора

Писмото е изпратено също така и на адрес: pr@gerb.bg

Ангел Грънчаров каза...

Предстои изпращането на писмото до всички медии. Днес ще сторя това. Искам да си устроя едно изследване, един тест: искам да установя дали има българска медия, на която истината й е драга, която почита истината. Това нека да не бъде разбирано плоско: не обявявам себе си за "глас на истината", такава суетност ми е чужда. Аз като философ обаче съм смирен служител на истината, за нас, философите, истината е нещо като божество. Ние само нея почитаме. На нея само се кланяме. Каквато част от истината ми се е открила, мой дълг е да я съобщя. Защото да я премълча е престъпление. Това е. Просто е. Та ще видим как ще реагират и пиарите на ГЕРб, и самият Б.Борисов. Предполагам, ще си замълчат като ощипана благовъзпитана мома :-) Нека да мълчат. Ще дойде момент обаче да пропищят. Историята никому не е простила. Всеки в крайна сметка си получава заслуженото. Като казваш някому истината, и то пределно честно, той би следвало да ти е благодарен - колкото и да му е неприятна тази истина. Ако е умен де. Глупаците туй просто нещо не могат да го разберат. Пишейки своето писмо до Б.Борисов ми се ще да проверя неговата интелигентност. Това е тест. Изследване. Не съм утопист да имам кой знае какви илюзии в тази посока. Но знае ли човек. Всеки може да дръзне да се промени. В положителна посока. И то ще е за негово добро. Ако животът се мени, а ние сме си все същите, рискуваме в един момент да станем съвсем неадекватни спрямо неговата правда. Тази стара българска дума напоследък много ми харесва. Страхотна дума е думата правда! Не трябва да се отказваме от нея и да я подаряваме на руснаците.

Хайде чао! хубав ден и вам!

Анонимен каза...

Тов ниво е много ниско. Защо не адресирате писмото си до истинските сили и реалните управници, които движат процесите на посткомунистическото пространство – московското стратегическо ръководство, което най-вероятно използва някой публичен орган за вземане на решения като Съвета за наионална сигурност при руския президент? Пратете го следователно например до Совбеза с копия до ФСБ, СВР ин ГРУ.

Анонимен каза...

Това е Свято, Истинско и Истинно - НАРОДНО ОТКРОВЕНИЕ!!!
Дано, не само го прочетеш г-н Бойко Борисов, нали си народен човек,
ще простиш и на мене "ти"-то -:), но и дълбоко, ама много дълбоко,
задълбочено, усамотено и вразумено да си го обсъдиш насаме със съвестта,
че да вземеш и да му възприемеш мъдростите, желанията и препоръките...
Казани ти по народному - право куме у очи.
Към които от все сърце, изцяло и напълно се присъединявам, гласувам,
подкрепям, одобрявам и ги адмирирам.Същите мои думи към теб.
Редове, които могат дивно да осветлят и да го просветлят : задълбочено,
усамотено и дълбоко вразумено четящия ги политик, ако иска да остане
и да играе положителна роля в пребъдването на България.Амин

2014.05.12г. Владимир Петков-Трашов

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров Кукувейков!!! Егати философите,кой им е дал дипломи на тия?

Anna Blight · Приятел на Бойко Борисов

Анонимен каза...

mnogo nisak stil na statiata!

Antoaneta Ivanova

Анонимен каза...

Такъв махленски стил и ниска езикова култура не отива на човек, представящ се за писател и философ.

Elina Ninova · Приятел с Бойко Борисов

Анонимен каза...

Бойко,
Приятелите ти, не ти мислят доброто.

Анонимен каза...

лошото е, че само той има сили да бие БСП, дотолкова е оскотял народеца. Ако успеят да го разкарат и го заменят с Бареков, няма надежда

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, това "писъмце" е наистина пълна излагация. Вместо, както би подхождало на философ, да направите един правдив анализ, Вие ни занимавате с една маниакалност, близка до тази на някой Наполеон в специализирано лечебно заведение. Хубаво ще бъде, ако можете да се погледнете с очите на тези, които четат Вашите умотворения. Може би тогава ще разберете колко смешен е първо стилът Ви и второ, колко нелепи са приказките, какъв аджеба сте Вие! Запазете авторитета си г-н Грънчаров - Вие сте преподавател и той Ви е много нужен! В края искам да спомена, че за който и политик да беше "писъмцето", щях да реагирам по същия начин.

Ekaterina Krasteva

Ангел Грънчаров каза...

ОК, драга госпожо, а бихте ли си дала труда да посочите по-конкретно в какво се изразява "излагацията"? Да се казват право в очите някои тъй прости и очевидни истини нима във Вашите очи е "излагация"?! :-) А давате ли си сметка, че по този начин (според Вашата "логика") неизлагация е да се... лъже? :-)