Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 5 май 2014 г.

Открито писмо до д-р К.Тренчев и до проф. А.Клисарова, свързано с някои нетърпими абсурди и ексцесии в сферата на родното ни образование

Тази сутрин решавам да пренебрегна всичките си други задачи и да напиша едно дългоотлагано писмо - до ръководството и до контролната комисия на синдиката, в който членувам от 1990 г., именно КТ ПОДКРЕПА. Става дума за един превъзходен казус, по който ми е твърде интересна реакцията на синдиката - щото като изследовател не само на човешката психология, но и на социалните отношения у нас силно ме вълнува да разбера докъде се е стигнало в загубата на самия смисъл от съществуването на тия структури; та понеже съм любопитен да разбера степента на пълно отчуждение и безразличие на въпросните ръководства и лидери към интересите на тия, които те уж следва да защищават, ми се ще да направя нужното да си попълня представите с най-нови факти. В тази връзка решавам да напиша следното открито писмо:

До д-р Константин Тренчев, Президент на КТ "Подкрепа"
До проф. А.Клисарова, Министър на образованието и науката
До г-н Иван Порашки, Председател на Контролната комисия на КТ "Подкрепа"
КОПИЕ: До г-н Юлиян Петров, Председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа"
КОПИЕ: До г-н Цило Нейчев, Председател на РСО на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа"

ЖАЛБА ПОД ФОРМАТА НА ОТВОРЕНО ПИСМО

от Ангел Иванов Грънчаров, преподавател по философия и гражданско образование в ПГЕЕ-Пловдив, член на КТ "Подкрепа" от 1990 г.

Уважаеми г-н Президент Тренчев,
Уважаема госпожо Министър,
Уважаеми г-н Порашки,

Уважаема госпожо Министър, изпращам Ви копие от нижеследующото писмо, написано до д-р Тренчев, за да сте информирана за него - тъй като проблемите, изложени в това писмо, касаят тъкмо ръководената от Вас сфера. Иначе в други свои открити писма, доклади и жалби аз съм информирал институцията за случващото се, сега обаче ми се налага да информирам по-специално ръководството на синдиката, в който членувам; да, но в един момент разбрах, че проблемът не е чисто синдикален, той е и административен, нещата са свързани, ето защо реших да изпратя копие от жалбата си и до Вас. Надеждата ми е че, че Министерството може много да направи за решаването на проблемите, визирани в писмото, дори и да влезе в сътрудничество със синдиката, щото без единодействие нещата едва ли ще могат да бъдат помръднати от мъртвата точка. От този момент нататък ще се обръщам само към д-р Тренчев и останалите ръководни фактори от синдиката, към които е адресирана тази жалба. Моля да ме извините за което, но спецификата на този документ изисква това. (ОЩЕ >>>)

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

10 коментара:

Анонимен каза...

Видях по диагонал за какво иде реч. Ще бъда щастлива, ако ти отговорят и въобще ако има някакъв резултат.

Мария Николова

Ангел Грънчаров каза...

Да, аз точно затова и написах туй писмо - за да разбера дали изобщо някак ще реагират. В което дълбоко се съмнявам, но какво пречи да опитваме и да проверяваме? Друго, прочее, не ни и остава...

Ангел Грънчаров каза...

Един интересен факт около изпращането на писмото:

Подател: MAILER-DAEMON добави в адреси
До: angeligdb (@) abv.bg
Относно: Недоставена поща ( Undelivered Mail Returned to Sender )
Дата: Понеделник, 2014, Май 5 10:31:25 EEST
Файлове: (2) Прикрепени файла

За съжаление трябва да ви уведомим, че съобщението,
прикрепено по-долу, не може да бъде доставено
до един или повече получатели.

Следва съобщението за грешка с причината, поради която писмото
не е доставено.


: Blocked address Blokiran adres

Този адрес е на шефа на Регионалната организация на Синдикат "Образование" към "Подкрепа" Ц.Нейчев...

Анонимен каза...

Грънчаров, параноята ви е доста тъжна гледка. Сега пък съзирате конспирации срещу себе си. Не щат да ви доставят писмото, щот са ви взели на мушка :-)

Анонимен каза...

Идиотът по-горе да не се обажда като глупава сврака или като селска клюкарка - не разбра ли че не се интересуваме от теб и от твоето мнение ние сме тук заради Грънчаров

Анонимен каза...

Браво, Грънчаров! Този път вече си ги поставил на местата им. И ако сега не ти обърнат внимание, значи няма на какво да се надяваме вече.

Анонимен каза...

Грънчаров, толкова дълго писмо никой няма да прочете. Старай се, когато пишеш до институциите да бъдеш кратък, конкретен и ясен. С малко думи да кажеш много неща. Дългият текст става отегчителен и се губи основното.

Енеза Ангелова

Ангел Грънчаров каза...

Така е, права сте, г-жо Ангелова, трябва да е кратък документът, писан до разни инстанции - та да има надежда да го прочетат. Да, обаче моята идея е друга, изхождайки от това, че те все пак няма да го прочетат, независимо дали е кратък или е некратък. Идеята ми е да помогна на разните длъжностни лица да се научат да мислят по-цялостно, да схващат проблемите в техния по-богат смисъл (включително и човешки). Сиреч, захванал съм се да обучавам разните администратори в мислене. Затова пиша тези писма, доклади, книги и пр. Освен това трябва да се отчете, че един текст ако не е кратък, това не значи, че не е ясен. От друга страна трябва да се отчете и това, че аз искам да създам известни трудности на четящите го; като идеята ми е да ги провокирам към мислене - и разбиране на един, както казах, по-цялостен смисъл. Те са привикнали да четат друг тип стилизирани документи, лесни за проумяване, е, аз пък им предлагам друг род четиво, с друга цел. Мисля, че бях ясен каква ми е идеята. Благодаря Ви, че ми дадохте повод да кажа тия неща, смятам, че са важни - с оглед разбирането на случващото се около тия истории в сферата на образованието, които ги представям публично с крехката надежда повече хора да се позамислят...

Анонимен каза...

Коментирах материала в групата на главните учители. Без значение колко е дълъг текстът, институциите, до които е изпратен , го преглеждат формално. Преди около година по един много важен проблем писахме становище до Народното събрание и до МОН. Подписаха се всички учители и служители. Становището беше свързано с неправомерно решение на РИО. В резултат: от Народното събрание не получихме отговор, а от МОН отговорът повтаряше позицията на РИО, като изобщо не си направиха труда да дойдат да града, до училището и да се срещнат с нас.

Елена Лалева

Ангел Грънчаров каза...

Ето, оказва се, че вярно съм се ориентирал в ситуацията, Вие потвърждавате допускането ми. Чиновниците се отнасят формално, щото тях слабо ги интересуват тия реални проблеми, които измъчват нас, реалните участници в процеса на образованието, именно учениците и учителите (и родителите); тях, чиновниците, ги интересува едно-единствено нещо: как да запазят властта си по възможност вечно, как да доживеят на поста си поне до пенсиониране, как да бъде укрепено всевластието на чиновника. Всичко друго изобщо или съвсем слабо ги интересува. Щом е така, трябва да им създаваме работа, като им пишем колкото се може повече и по-дълги текстове, четейки ги, белким в един момент в чиновническите глави се породи разбиране на проблемите и някакво съзнание за отговорност. :-) Което е съмнително, но какво ни пречи да опитваме. Освен това те получават заплатите си от нашите данъци, ние, като данъкоплатци, имаме правото да им създаваме работа, щото все пак е грозно да получават заплати, без нищичко да правят - или само като си клатят краката, изнемогвайки от скука.