Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 19 май 2014 г.

Лек размисъл за смъртта - и за дължимата благодарност за това, че сме живи

Днес ме уволниха от работа - след 32 години работа като преподавател по философия, на попрището или на нивата на родното образование. Уволниха ме предпразнично, ето, иде 24 май, като форма на специфична нашенска "благодарност", уволниха ме за назидание, репресивно, и то по изсмукани от пръстите мотиви - поради "некадърност", поради "неспособност за справяне с работата на учител" (!), тоест уволниха ме заради това, че не ща да бъда един типов и банален учител, а винаги съм бил различен, бил съм себе си, бил съм свободна личност, възпитаваща и учениците си в това да разбират свободата - и да правят нужното за да живеят свободно, достойно, пълноценно; да бъдат суверенни личности. Не ме уволниха заради това, че съм достигнал възраст за пенсиониране, не, не ме разбирайте погрешно: пенсията за мен е далеч, поне 10 години има до нея и е съмнително дали ще я доживея. Е, аз очаквах този ход на самозабравилата се директорка, но въпреки това от обидата днес се чувствам недобре, хич ме няма, хич не съм добре със здравето. И ето, преди малко в съзнанието ми мина ето каква мисъл; викам си:

Хей, човече, има и нещо по-лошо от това че са те уволнили от работа и от това, че скоро ще останеш съвсем без средства за съществуване - и то е умирането! Да те няма е нещо значително по-лошо от това. Е, аз съм философ и някой трудно може да ме убеди, че смъртта е абсолютен край на всичко, за мен свободата не е затваряне в нищото, тя е преход, но е факт, че и за мен смъртта е нещо страшно, ужасно и много нежелано.

Такива мисли ми се въртят в този момент. В някакъв смисъл е много добре това, че още съм жив, това е главното! Хубава вечер на всички! Бъдете здрави и се радвайте, че сте живи! Всичко останало са просто подробности. Затуй да благодарим на Онзи, който ни и дал живота, дал ни е и ето този ден, а, възможно е, и утрешния! Нека да не си въобразяваме, че сами сме си дали живота с всичките му дни и с безброя възможности, Някой Друг ни ги е дал тия всичките неща.

И тъй - нека да не забравяме това; и нека да сме Му благодарни! Поне това можем да сторим, то нищо не ни струва, имам предвид благодарността към нашия Велик Родител, Създател и Пазител...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

43 коментара:

Анонимен каза...

Безрезервна подкрепа от един признателен Ваш ученик! ПГЕЕ губи страшно много!

Здравко Алендаров

Анонимен каза...

От това по хубаво няма сега вече може да работите за себе си.

Иван Кръстеняков

Анонимен каза...

От мен - съчувствие и съпричастност! Пожелавам ви да си намерите по-добра с работа и свестен работодател. Отдавна чета несгодите ви покрай атавистичната даскалица - директор. Моят съвет е да не изпадате в униние или отчаяние, ще използвам като съвет един цитат:

„Когато една врата се затваря, друга се отваря, но ние толкова дълго и с разкаяние гледаме в затворената врата, че не виждаме тази, която се отваря за нас.” (Александър Бел)

Iglika Mincheva

Анонимен каза...

Бъди жив и здрав, и много вярно си го казал: "Бъдете здрави и се радвайте, че сте живи! Всичко останало са просто подробности. Затуй да благодарим на Онзи, който ни и дал живота, дал ни е и ето този ден, а, възможно е, и утрешния!" Всеки оставил нещо след себе си, рано или късно ще бъде оценено.

Petar Petrov

Анонимен каза...

Най-добре е да си намерите работа в частно училище... Там мисля че истински ще се ценят добрите учители...

Nikolai Sultanov

Анонимен каза...

Няма ли да обжалвате уволнението?

Елисавета Недкова

Анонимен каза...

Аз бих ти казал - поздравления!
Няма как да продавам на философ философия, но глобално погледнато - за да се отворят множество нови възможности - трябва да затвориш вратите зад себе си.

Николай Дренчев

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров от Вас научих един много важен за мен урок, а той е да гледам на живота по-реално и да търся отговорите на онова, което никъде не мога да открия, а именно в философията. За пръв път пътищата ни се пресякоха в у-ще Симон Боливар, но винаги съм вярвала, че пътищата отново се събират някъде във Вселената - просто трябва да попаднеш на точното място. Вие си оставате за мен един велик учител в съвременното образование. Желая Ви късмет в всяко ваше начинание!

Mariyana Hristeva

Анонимен каза...

Много добър преподавател! Бях му ученик и наистина преподаваше много кадърно и даваше на учениците свобода по въпросите, които се разглеждаха в часовете! За жалост има много несправедливост на този свят... и този пример е точно такъв!!!! Горе главата и успех за напред!!!

Todor Tasev

Анонимен каза...

Що не ги съдиш тия леваци?

Iaden Van Der Burena

Unknown каза...

Съгласен съм, че ще се отворят други врати. Обявете място и час за среща с учениците, те сами ще идват да споделят. Ефектът ще е върху виновните! Горе главата! Ако, обаче, в евентуално безпаричие се появи дилемата за спиране на нета, обадете се да помагаме!!!
Георги Димов
Пиша втори път, не ми приема коментара?

Анонимен каза...

Грънчаров, не падай духом, от 10 ноември до пенсия съм минал два пъти по този ред, а преди три, мен ме уволниха за да назначат дъщерята на партизанин на която обяснявах математика и си взе изпита.

Kractio Chobanov

Анонимен каза...

Съдилищата не са решение, директорката е безполезно изкопаемо, с което няма нужда човек да си хаби времето и нервите, вместо да се развива и да работи с младите хора. Така мисля аз. Сигурно може да спечели делото, но дали си струва?

Iglika Mincheva

Анонимен каза...

Естествено че си струва.

Iaden Van Der Burena

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря на всички за съпричастността, за подкрепата и за добрите думи! Напълно съм съгласен, че всеки край на даден етап от живота отваря нови възможности, в тази смисъл трябва да бъде приветстван. Това е безспорна истина. Изобщо не изживявам станалото като трагедия или катастрофа, не, съжалявам, ако така съм прозвучал. От друга страна, разбира се, аз съм стар боец и ще обжалвам пред съда това репресивно уволнение. Аз днес в лицето на директорката й казах, че има много здраве от мен, но няма да позволя в съвременна България самозабравил се властник от нейния мизерен калибър да си играе по този начин с хората. ще се срещаме с нея в съда още доста време, понеже аз преди около месец заведох дело срещу нея за клевета и обида. И също така я дадох на Комисията за защита от дискриминация по преди. Представяте ли си сюблимния момент: тази особа си позволи да се възползва от служебното си положение за да ми отмъсти за това, че съм си потърсил правата пред съда, че съм дръзнал да си защитя по съдебен ред честта! Както и да е, такава ми е явно съдбата: сега ми се налага да преподам урок на тази самозабравила се властница, която си мисли, че живеем през 50-те години на ХХ век. да има много здраве от мен, но ще й докажа, че доста се е объркала...


Анонимен каза...

Морално, за удовлетворение на чувството за справедливост, сигурно да. Но с тази жена не виждам как може да работи нормален учител, който се опитва да се освободи от рамките, създадени по времето на соц-а. А такива учители обществото има огромна нужда в момента.

Iglika Mincheva

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Димов, не знам защо не Ви е приело коментара първия път. Тук при мен коментарите са напълно свободни...

Анонимен каза...

Горе глaвaтa Грънчaров. Ти си силнa и упоритa личност и ще победиш. Блaгодaря,че те имa. Зaщити честтa си, унищожи тaзи директоркa философски,кaкто сaмо ти можеш.

Margarita Kovacheva

Анонимен каза...

Може би трябва по християнски да обърнете гръб на Системата, без да сте спечелил последната битка?!
Помислете, че за да преподадете един урок на една директорка - ще лишите от много и то много полезни уроци, много по-достойни ученици!
Знам, че има училища, които се ръководят не от администрацията, а от духа на жаждата за познание. И знам, че те, под дърво и камък издирват своите вдъхновени учители.

Николай Дренчев

Ангел Грънчаров каза...

Това за оттегляне без да се обърна към правосъдието не съм съгласен. А иначе: къде са тия училища, г-н Дренчев? У нас в България има ли вече такива?


Анонимен каза...

Знам едно в София. Но знам че и вие го знаете :-)

Николай Дренчев

Ангел Грънчаров каза...

Аз не се сещам кое е то. Наистина. Аз не съм от София. Разбира се, училища, за каквито говорите, са нужни и вероятно ще трябва да си ги направим сами, без да чакаме държавата да благоволи да ни ги предостави.

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров има нужда от помощ. Аз лично нямам контакти с училища от нов тип, но съм сигурна, че такива има. Дори и от държавните. В сайта на НМР (Национална мрежа на родителите) и още някои, подкрепящи новите методики на обучение, може да се потърси контакт. Моля всички, които имат идея как да помогнем, да съдействат.

Iglika Mincheva

Анонимен каза...

Господин Грънчаров. няма как философът да не е силна личност, няма как философът да не е емоционална личност, няма как философът да не е силно сетивен за справедливостта, честността, добродетелите на чистия човек, няма как да нямате приятели, които Ви подкрепят. Приемете моята подкрепа и знайте, че животът е нещото, за което си струва да се борим. В него изпитваме и радости и лошотии и много красиви мигове и скърбим и обичаме и любим. Днес е трудно, утре ще бъде по-лесно. Горе главата. Вярвайте, има защо !!!

Светлина Маркова

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, осъдете ги..........Съда в тази поска е справелив... Гаратирам Ви....Ще Ви върнат на работа и обещетят , за нанесените морални и материални щети.

Kristin Cenova

Анонимен каза...

И като го върнат, с какво ще се промени ситуацията? С тази директорка друго не го очаква. Помагайте за контакти с хора, свързани с образователната система.

Iglika Mincheva

Анонимен каза...

Минчева, първото, което е, че ще бъде върнат на работа... второто е , че за времето изгубено от уволнението, ще си получи обезщетението, третото е , че ще му признаят трудов стаж и няма да има прекъсване, третото е, че ще натрие носа на * велможата* и с кеф да я дразни в учебното заведение.... ПРИЧИНИ МНОГО. Вашата ПОЗИЦИЯ Минчева Е ПРЕМИРЕНЧЕСКА!!!!

Kristin Cenova

Анонимен каза...

Моята позиция вече я написах - затварянето на една врата води до отварянето на много други. Ако човек търси и иска промяна. Положителна. Въпрос на избор. Аз приех лично гадната ситуация, в която г-н Грънчаров е попаднал, и постнах тук-таме из нета. Опитвам се да му помогна. А вие?

Iglika Mincheva

Анонимен каза...

А премиер няма да ставам. Примиренец също не съм.

Iglika Mincheva

Анонимен каза...

Напусни България. Веднага. Не си заслужава усилието да останеш. Успех и бъди здрав!

Vessela Kulev

Анонимен каза...

Ако имаш нужда от помощ, каквато и да е, обади се приятелю! знаеш, аз бях в твоето положение, заради същите причини, защото чисто народопсихологически, ние българите не търпим хора с високо вдигнати глави , чисти погледи и изправен гръб, а в учителската гилдия, това нормално и естествено човешко положение във Вселената/разбирай колектива и като относителна лична тегловност/ е просто противопоказна и под сурдинка - забранено..Ще ти бъде трудно през първите два- три месеца, защото класната стая и учениците ще те зоват, но след това ще се успокоиш и ще потърсиш нови хоризонти...А ти имаш своя Път и си се доказал в него, така че : не унивай, отдъхни за малко и пак напред! С теб съм, приятелю! Никога няма да забравя моралната ти подкрепа!

Атанас Ганчев

Анонимен каза...

Има много по - страшни неща от уволнението г - н Грънчаров, не се притеснявайте. Приемете нещата философски, започнете да си търсите работа а другото го оставете на всевишния.......защото има и небесни закони от който всеки трябва да изпитва страх......за съжаление все по малко са хората който изобщо се сещат, че има висша сила която раздава правосъдие.

СОНЯ ХРИСКОВА

Анонимен каза...

Случилото се отново показва че манталитета на комунистическите уроди е напълно жив и в перфектна кондиция в страната. Това са морални убийства, равносилни на тези в Белене и лагерите на смъртта, създадени от фашистка Германия. Убива се талантливата творческа личност, носителя на свобода, който пръска заразата на свободомислие. Образователната ни система е в ръцете на псевдо интелигентни, неморални, посредствени, безлични хора

Господин Грънчаров, не се подценявайте! Вашето място не е в този техникум и той изобщо не е елитно училище. Вашата естествена среда е на много по-високо място. Ето, отдава ви се възможност да търсите и ще намерите достойно място за вас. Да, знам, сега не го виждате и не вярвате че има такова място, но Бог го е приготвил за Вас преди да се родите и ще преобърне нещата във ваша полза, дори не е нужно да полагате някакви усилия за това. Нещата се оправят сами, незнайно откъде, по благодат. Бъдете готов да приемете този подарък и благодарете на Нашия Отец още от сега!

Maria Vassileva

Анонимен каза...

Здравейте г-н Грънчаров! Много съжалявам че са ви отстранили от работа. Страната ни няма нужда от отворени по съзнание хора. Има нужда от егоистични егоцентрици, искащи само 3 неща: КОНТРОЛ, КРИТИКА, СТРАСТ ДА БЪДАТ ХАРЕСАНИ, а това са именно тези 3 основни характеристики определящи най-големият ни враг ЕГОТО който не е навън, той е вътре в нас. Будните, отворени по съзнание винаги са били отстранявани и са били заплаха за Онези горе на пирамидата и двамата знаем за кои става въпрос... Аз вярвам, че отчаянието скоро ще изчезне и ще намерите сили като истински чудотворец да сътворите новата Ваша реалност, а тя се изгражда на базата на Вашите чувства, мисли, емоции, дела и намерения... единственото, което трябва да направите е да ги синхронизирате, аз вярвам че Вие можете.... И ви желая УСПЕХ "Под всеки връх пропасти зеят бездънни и всяка пропаст е началото за всеки един нов връх"

Miroslav Banovski

Анонимен каза...

абе ти какъв философ си, ако някаква те кара да ти е кофти! И некадърен ли си, че да не си намериш друга работа? Кви са тия приказки?

Деян Арнаудов

Анонимен каза...

Че са уроди-такива са, ама някой да си е правил илюзии? Ти сам знаеш -борбата е до края! За истинския мъж.

Деян Арнаудов

Анонимен каза...

услуга са ти сторили!! Амин!

Julia Nikolova

Анонимен каза...

Грънчаров, гледай по-философски на нещата.

Nikolai Stoqnov

Анонимен каза...

Или ги давайте на съд или си трайте по философски.

Ivan Dimitrov

Анонимен каза...

Предлагам да съберем по някой лев за предстоящото дело? Какво ще кажете?

Hristo Bliznakov

Ангел Грънчаров каза...

Не, г-н Близнаков, няма нужда: засега разполагам с нужните средства да заведа делото. Не зная само дали по този член, по който съм уволнен, от бюрото по труда дават обезщетение. Днес ще ида там да проверя, този въпрос ме интересува.Но това са подробности. Битката продължава, аз съм стар боец, който не знае какво е размекване :-)

Райчо Радев каза...

Предлагам протест пред МОН!!!
Чакам съображения за организация.
Никакво примиренчество!!!
"Мъдрото" философстване за "нова отворена врата" е прадателство към борбата на Ангел за ново образование, както и на другите радетели за това. Да принудим МОН да промени подходите си към новаторите. МОН обвини Ангел, че не преподава по традиционните мотоди, учебници, учебни програми и т.н. и т.н. Неговата директорка не е инцидентен случай. Вероятно системата е вкарала в нейната типология над 80% от директорите на училища. Които не се подчиняваме на тази система сме гонени и изхвърлени от нея. Преди дни спечелих делото срещу РИО Перник, но това може да бъде само поредният пример за утеха на принуден човек да пожелае преждевременно пенсиониране пред психическия тормоз и професионално преследване.
Ангеле, длъжен си да ги съдиш и да докажеш правотата на твоята кауза.
Каквото и да правиш, не го прави за сметка на своето здраве, защото бъдещето на България е заложено в желаното от теб образование в Родината ни, което ще бъде.
Очаквам идеи за протеста !!!

Ангел Грънчаров каза...

Здравей, Райчо!

Благодаря ти за отзива и за идеята ти да бъде направено нещо по-реално, по-действено от приказките, от общите съждения, от мърморенето само. Ние, българите, в мнозинството си за жалост сме точно такива: да мърморим и да водим сладки разговори умеем, но когато дойде момент нещичко да бъде направено, примерно, да мръднем поне малкото си пръстче, тогава повечето благоразумно млъкват и се оттеглят. Да протестираме, да покажем, че сме готови на по-действена подкрепа, да си оставим работите и да идем за половин час пред Министерството на просветата - на такъв "героичен подвиг" са готови малцина, а мнозинството няма да го направи по никой начин. Виж, да плямпотим можем, да се оплакваме можем, но дотук.

В този смисъл това, което предлагаш, именно да се проведе протестна акция пред Министерството на образованието, е чудесна възможност за проверка истинността на горната констатация: ние само мрънкала ли сме или сме способни и на известно гражданско поведение по повод на такъв един волунтаристичен акт на самозабравила се, на опиянена от всевластието си администраторка: уволнението на един човек, на някакъв си там ближен, на удин учител, който все пак нещичко е правил в посока на така потребната промяна на ужасното статукво в българското образование. Ето, след два дни е 24 май, има ли по-сгоден случай да покажем какво мислим по повод на тежката ситуация в образованието от един протест, с лозунгите, примерно на самото тържество пред Народната библиотека в София, където ще се леят фалшиви словеса на празника, според мен и тям е удачно да протестираме; но да видим дали някой ще откликне. Аз бих отишъл да протестирам, и преди съм го правил, е сега бих отишъл. Аз все още не съм решил дали да не прибегна и до гладна стачка по повод на уволнението ми, днес обаче ходих при лекаря си и питах, той ми дава карт бланш за такава една акция; днес-утре трябва да реша дали да не прибегна и то такъв един "екстремистки подход".

Нещо трябва да се прави, само приказките не стигат. Интересна ми е и реакцията на дейците и радетелите за едно ново, демократично и свободолюбиво образование у нас. До този момент не съм забелязал някаква реакция от техен представител по повод на моето уволнение. Усещам мълчание, то кой ли съм аз та някой да се трогне особено за мене? Но ще видим. Интересно е. И това е чудесен тест. Нравствен тест. Тия неща, нравствените, изобщо не са за подценяване. Напротив, имат съдбовно значение според мен. Крайно време е това да се разбере. Щото условие и залог за истинската промяна в сферата на българското образование е тъкмо този вътрешен, нравствен поврат. Повратът в душите, съзнанията, нравите. Оттук тръгва всичко. Това е аксиома за ония, които разбират. Сред тях ние, философите, трябва да сме водещи.

Това е. Ще изчакаме и утрешния ден да мине и ще трябва да решим. Аз лично съм готов да ида да протестирам дори и протестиращите да сме само ние двамата с тебе, моят приятел по участ и по идеи. Какво от това че сме само двама? Я виж Новодворская как отива с неколцина приятели на Красная площадь и си стои с плаката? Не й пука, че протестиращите са по-малко от пръстите на едната само ръка. Тук числото няма никакво значение. Тук става дума за съвест. Един човек да има съвест, пак не всичко е загубено. Един само да не е заспал, пак има надежда. А иначе знам, че малко трябва съвестите на повечето хора да се събудят. И като има даже и един да направи нужното, надежда има.

С поздрав: Ангел