Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 23 май 2014 г.

Изборът в неделя е: или модерна и демократична Европа или авторитарна и примитивно-олигархична, путинска "Евразия"



Поредица от знакови фигури на млади хора с леви демократични възгледи заявяват, че ще гласуват за Реформаторския блок. Това е много добра новина. Риданията, че РФ не е достатъчно "десен" са смешни. РБ трябва да се утвърди като представителство на модерните, ориентирани към Европа и демократичните ценности българи, принадлежащи предимно - но не само - към градската средна класа, интелектуалци и професионалисти.

Оста "ляво - дясно" не е от драматично значение за тези хора, защото те трябва да защитят позициите си в едно друго, много по-същностно разделение: разделението между модерна и демократична Европа и авторитарна и примитивно-олигархична утопия и практика на "Евразия". Ние нямахме нужда от подобно разделение - наложиха ни го. Успех в неделя!

Написа: Ognyan Minchev

КРАТЪК КОМЕНТАР: Чудесно казано, браво, г-н Минчев! Самата истина пишете! Ще си позволя да публикувам коментара Ви в мой блог - та да стигне до колкото се може повече хора. Заслужава си! Истината ни е съдбовно необходима в този момент!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

6 коментара:

Анонимен каза...

Глупости, в неделя България ще изпрати в Европейския парламент поредната делегация от 17 депутати под най-различни етикети, които няма да защитават там нито българските, нито европейските интереси, а ЩЕ ПРОКАРВАТ РУСКИЯ ИЛИ ПО-ТОЧНО КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ДНЕВЕН РЕД. Съотношението вътре в тези 17 мандата между отделните партии, с каквито и имена да се кичат и каквато и политическа ориентация да претендират, че имат, НЯМА АБСОЮТНО НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ, тъй като всички те са едно: БКП И АГЕНТИ НА МОСКВА. Ето защо безкрайните наивни “анализи” кой колко еверодепутати ще има или няма да има и какво ще последва от това освен всичко във вътрешнополитически аспект, напр. по отношение на съдбата на правителството на Орешарски и т.н., са смехотворни и губене на време. Положението е такова, каквото е и тук не помагат никакви увъртания. Трябва да имаме мъжеството да видим света и политиката такива, каквото са, а не да се залъгваме с басни и илюзии. Трябва да признаем, че понякога има безизходни ситуации и това е една такава.

Ето защо можете да гласувате на 25 май, въобразявайки се, че използвате великата демократична придобивка на правото на глас и в някаква степен определяте съдбините на България и Европа, можете и да не гласувате, резултатът ще е един и същ. АЗ ОБАЧЕ НЕ АГИТИРАМ ДА НЕ СЕ ГЛАСУВА. Напротив, за да няма глупави обвинения и недоразумения, се присъединявам към апела на Ангел Грънчаров ДА СЕ ГЛАСУВА, ако искате и за РБ. Резултатът според мен ще е същият като при негласуване, но ВЪПРЕКИ ТОВА ГЛАСУВАЙТЕ и ако искате: ЗА РБ. Няма проблем. - Така поне ще избегна поредните идиотски обвинения в пропаганда и манипулация от чулите-недочули и не(до)разбрали, с каквито светът е пълен.

Иначе смятам, че комунизмът някой ден може би все пак ще бъде победен, но това в никакъв случай няма да стане с избори, нито с някакви „нежни революции” и под., а вероятно след големи кръвопролития, и то в световен мащаб. Дано съм лош пророк, но натам отиват нещата и това е моето послание към форумците и света, един вид моето „политическо завещание” :-)

Ангел Грънчаров каза...

По-горе е изложена в подробен вид най-новата и най-изгодна за Москва и за олигархичното статукво "опорна точка" на КГБ :-) Тоя човек се престарава, явно добре му плащат. Хей, човече, я кажи колко печелиш, че в момента съм без работа - и, респективно без пари! Искам да зная за колко пари се продаваш, интересно ми е. Ти изобщо душа имаш ли - или имаш само акъл, та си правиш тъй хубаво сметките?

Анонимен каза...

Не бих искал да влизам в полемика, но трябва да призная, че често съм втрещен от логиката на българите, в случая на един философ. Кой пункт точно в пост ми изразява позицията на Москва и КГБ? Значи според Вас за Москва е изключително изгодно да обяви пред света, че контролира източноевропейските страни и изпратените от тях депутати в Европейския парламент? Значи Кремъл казва на всеослушание: «Ей хора, да знаете, че депутатите от Източна Европа са наши агенти!» По Вашата логика е най-добре всички агенти по света да се разконспирират!

Ето че въпреки че взех специални мерки да се застраховам, постът ми пак е обект на недоразумения и неразбиране и пак трябва да обяснявам до безкрайност като на малки деца: моята позиция е просто едно възможно гледище, нямащо нищо общо с КГБ, защото аз съм независим изследовател и никой нищо ми плаща. Може да сте съгласен с него, може да не сте съгласен, но да го обявявате за пропаганда на КГБ, е абсурдно.

Витгенщайн е казал, че ние не можем да мислим нелогично, защото тогава би трябвало да мисли нелогично, но явно не е познавал българите и българските философи, защото те изглежда се специалисти по нелогично мислене. (Витгенщайн всъщност има предвид нещо друго, по-дълбоко, но тук няма да го обсъждам.)

Ама не е ли в интерес на КГБ да се сеят безнадеждност и отчаяние, да се очернят всички? По принцип да, но първо, не и по този начин, разконспирирайки своите агенти, и второ, ако истината е такава, макар и да не ни харесва, трябва да я приемем. КГБ би могъл да твърди например, че всички са еднакво некадърни и корумпирани, както гласи стандартната пропаганда, но никога няма да каже, че всички са агенти на КГБ и Москва дърпа конците на всички. Дори да не е така и да има и истински независими кандидати, които трябва да се очернят, това би бил много – прекалено – рискован дезинформационен ход. Дори намек в тази посока би бил рискован. Москва няма никакъв интерес някой да стига до идеята, че тя може да има някакво влияние в ЕС и Европейския парламент – освен може би евентуално, ако няма НИКАКВО влияние, за да се прави на по-силна, отколкото е, както и да очерни автентичните кандидати, но тази възможност според мен отпада, най-малкото поради депутатите от БСП, които са ясни. Само че и другите, които уж не са БСП, също са БСП, респ. БКП и са ясни (макар и не и за Ангел Грънчаров). Продължител на БКП не е само БСП, а всички други партии също!

Bacho Кольо каза...

1. Партия или коалиция, заела откровена антируска позиция по украинската тема няма да изпрати дори един евродепутат в Брюксел.
2. Партия или коалиция, заела антибългарска позиция по темата "Южен поток" няма да изпрати дори един евродепутат в Брюксел.

Bacho Кольо каза...

В листата на РБ има един читав българин - Корман Исмаилов. Мисля, че е под номер 4. Хората с десни възгледи, които ще гласуват за РБ си струва да му дадат гласа си. Кунева и Малинов са празнословци и доказани безродници.

Ангел Грънчаров каза...

Чудесно дуо си спретнахте вий двамцата :-) Що не изпеете заедно една ария на пълната победа на путинизма-кагебизма в България?! :-)