Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 22 май 2014 г.

Системата е безпощадна и безчовечна, е, аз смятам, че трябва да бъде разрушена и махната, а веригите й трябва бъдат счупени!

На едно място във Фейсбук, където съобщих за уволнението си, се изказаха много хора, но ето че напоследък с г-жа Мария Василева започнахме дискусия по един много важен за мен въпрос: какво да правя оттук-нататък, как да постъпя? Та има добрината да ми каже много ценни за мен неща, съветва ме в общи линии да постъпя по християнски, без жажда за мъст и за реванш, което е много разумно и мъдро; това усили моите колебания. Но и засили в същото време увереността ми, че съм длъжен да се боря; ето какво си казахме в тази връзка до момента:

Maria Vassileva каза: Ръкоплясканията (с които част от "колектива на ПГЕЕ-Пловдив" е посрещнала вестта за моето уволнение, бел. моя, А.Г.) освен за страх от отмъщение от страна на директорите, освен че е пригласяне на силните на деня с цел извличане ползи от ситуацията, говори за завист и за омраза към Вас, господин Грънчаров. ТЕЗИ ДРЕБНИ ЖАЛКИ ДУШИЦИ искат да бъдат начетени и свободни като Вас, знаят, че сте прав, но нямат куража да бъдат свободни хора, а умни няма никакъв шанс да станат - затова ги обзема гняв и злоба. Ръкопляскат! Ето вече няма кой да им напомня колко грешат, колко не са в крак с времето, колко трябва да се променят, колко незаслужено получават заплатите си, в какво унизително положение са на пълна зависимост от шефове те си, колко не са на висотата на положението си като учители, възпитатели и хора, мислещи със собствената си глава. (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

11 коментара:

Анонимен каза...

Gospodin Grancharov spored men triabva da gi sadite za da poluchite vazmezdie za moralnoto unijenie koeto sa izvarshili spriamo vas.

Izvinete me za latinitcata no niamam kirilitca.

Tanya Krasteva

Анонимен каза...

Благодарствена телеграма от колектива на ПГЕЕ в Пловдив до любимата директорка

Скъпа наша госпожо Директор, наша мила Таня!

Вече трети ден откакто ни освободи от присъствието на онзи толкова лош човек (даже не искаме повече да споменаваме името му, щото се гнусим!), три дни минаха откакто и на нашата улица изгря слънцето на правдата и доброто! Опияняващо е чувството на благодарност към теб, което ни владее тия дни, ето, решаваме да го изразим писмено, макар че думите са толкова безсилни!

Скъпа госпожо директор, наша мила Таня, ти си великолепна, ти си смела, безкомпромисна, ти си така справедлива! Просто словото е безсилно да изрази твоята неизразима с думи величавост, благодарим на съдбата, че ни осени с щастието точно ти да ни водиш в тия дни на строеж, на постижения, на победи! Не желаем да те хвалим, знаейки твоята неизмерима скромност, но справедливостта изисква да кажем: ти си страхотна, ти си велика, ти си наша пътеводна звезда, ти си нашата Аврора! Поклон пред твоята гениалност, скъпа наша Таня!

Нашето щастие е неизразимо в тия паметни години, в които ти ни водиш от победа към победа! Знай, че винаги ще ти бъдем верни, че никога няма да те предадем. Имаш завинаги нашата безразделна любов. Прекланяме се пред теб защото те обичаме. Да, на нас никой не може да ни попречи да те обичаме.

В светлината на казаното само думи на пълно презрение заслужава оня низък и подъл "човек", който не можа да те оцени - и който, завиждайки на твоите таланти, се опита да те очерни така грозно.

Е, той вече за нас не съществува. Вече дишаме с пълни гърди, съвсем свободно! Таня, освободителко наша, благодарим ти още веднъж! Позволи ни да те обичаме с цялото благоговение, на което сме способни!

Поклон, наша пътеводна звездо! Имаш навеки сърцата и душите ни, прави с тях каквото искаш!

С обич: от признателния колектив на ПГЕЕ-Пловдив

Анонимен каза...

Кака Мара много ме разсмя - господ щял да изгори директорката и останалите лошави хора.
Бе вие по на 8 години ли сте, че още вярвате в богове?!
И как може у вас с Грънчаров да има такава омраза и злоба? Как живеете?

Анонимен каза...

Послепис: Благодарим ти, любима госпожо директор, за тъй щедрата финансова добавка по случай празника 24 май! Силно сме трогнати и трепетът в душите ни е неизразим! Молим се вечно да ни управлявате!

Анонимен каза...

:-)

Анонимен каза...

Ангеле, прочетох за уволнението ти - какво да се прави, не преподаваш по учебника, а това е смъртен грях в училище. Дано това да е нова възможност за теб.

Я.Г.

Райчо Радев каза...

Наистина ли съществува такава телеграма? Ако е вярно, че този текст /вкл. и добавката/ е написан от учителите, този факт е срам за цялото учителското "войнство", унизително, отвратително. Не само защото учителите са го написали, а защото директорката е създала ситуация за подобно сервилно отношение, лишено от човешко достойнство. Нормално е директорът да прекъсва всеки опит за сервилничене и доносничество, защото е унизително за човека.
Ангеле, какво ще правиш в бъдеще, ти ще решиш /относно професионалната ти дейност/, но предполагам, че за теб е естествено да водиш съдебно дело за отмяна на това наказание, защото е незаслужено и да участваш в последващи действия за промяна на системата - рано или късно тя ще се промени, защото светът на младите е друг.

Анонимен каза...

Gospodin Radev,
Ot LA pisha niamam kirilitsa .Prav stev !
" Serving " kam uchiteli,direktori i uchenitsi niama miasto v obrazovanieto .
Kolko sa students zad granitsa ?Chestit Praznik 24 May ! jalko che niamam kirilitsa ....
I.P. imeto niama znachenie

Анонимен каза...

Ангеле, да заведеш дело не е търсене на възмездие, а търсене на справедливост. Евентуалното спечелване на делото от твоя страна, ще предизвика твоите колеги, които сега се страхуват да те подкрепят, открито да застанат на твоя страна, и да те защитят от клеветническите нападки на директорката.

Анонимен каза...

Ангеле, да заведеш дело не е търсене на възмездие, а търсене на справедливост. Евентуалното спечелване на делото от твоя страна, ще предизвика твоите колеги, които сега се страхуват да те подкрепят, открито да застанат на твоя страна, и да те защитят от клеветническите нападки на директорката.
Томи Томев.

Анонимен каза...

БСП искат да уволнят и президента Плевнелиев, та с вас ли ще се спрат! Комунистическа диктатура!