Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 10 юни 2014 г.

Ето как хората живеят в... "изгнилата" и "западналата" Европа, по-специално в Холандия



Прибирам се вчера в късния следобед, слизам от влака и закрачвам към къщи. В нашия квартал, народът се излегнал да плажува край езерото (30 градуса е!), деца играят вън, котките се изпружили и те на припек, лебедите царствено се носят по вади и каналчета, чапли дремят край брега, водни кокошки притичват от време на време по водната повърхност и пак се кротват. (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

5 коментара:

Анонимен каза...

а сред тези хора в Холандия е и щерката на диктатора Капутин, който я е пратил да си живее на спокойно там въпреки ширещата се според КГБ толерастия. Тюююю...

Анонимен каза...

Сравненията между една стара демокрация, каквато е Холандия, и една посткомунистическа страна като България, не са много уместни. България няма как да излезе от руската орбита едно на ръка, защото след 1944 е съветски сателит и тази зависимост се запазва и след 1989 и второ, защото няма как да избяга от географското и геополитическото си положение. Ако България беше (в) Нова Зеландия или Австралия, щеше да е много по-лесно да излезе от руската сфера, защото никога нямаше да попадне в нея. Иначе не би било зле и Беларус, Казахстан и Армения да се отдалечат на безопасно разстояние от Русия, но си мисля, че това също няма как да стане.

Колкото до образованието и правосъдието, Даниела прави същата грешка, както повечето анализатори. Тя смята, че комунизмът е рухнал през 1989 и сега светъ така или иначе се движи към демокрация. На нея и през ум н й минава, че промените след 1989 не са насочени навътре – към обновление на комунистическите общества, а НАВЪН и целта е старите демокрации като Холандия да станат комунистически, а не комунистическите страни като България демократични. Именно това е голямата опасност и тя не се забелязва и разбира. Докато всички чакат посткомунистическите страни да станат демократични, което никога няма да стане, в един момент ще се разбере, че старите демокрации са станали комунистически! Това е един много фундаментален факт, който просто не се разбира, а когато все пак се схване, вероятно ще е късно.

Иначе – парадоксално, но факт – България въпреки комунизма и посткомунизма е едно добро за живеене място, определено по-добро от Холандия, и то не само и не толкова поради природата, климата и храната, а и по ред други, не винаги формулируеми експлицитно причини. На повечето стари демокрации само фирмата им е голяма. Там жизненият стандарт е формално по-висок, но в България се живее по-добре!

Ангел Грънчаров каза...

Значи в България се живее по-добре отколкото в Холандия?! :-) Уверен ли сте в това? :-) Бихте ли опитал да се аргументирате по-добре? Ще ми се да чуя кагебистките "доказателства" по този въпрос как звучат :-)

Анонимен каза...

Нищо кагебистко няма в това. Вие живеете с наивни представи за света. Такива сравнения са трудни, защото е ясно, че един просяк в Холандия живее по-зле от един макар и мафиот-милионер в България. Така че трябва да е ясно какво точно се сравнява. Но аз именно това казах: че има фактори, които не може да бъдат докрай експлицитно формулирани: това са дори въздухът, слънцето, общата атмосфера и т.н. Навремето преди 1989 унгарците казваха много правилно, че ГДР има по-висок стандарт, но в Унгария се живее по-добре.

Освен това всичко е индивидуално. Аз например се чувствам най-добре в нашето село, но за един пловдивчанин или софиянец, свикнал с големия град, там би било почти нетърпимо.

Така че нещата са относителни и няма нужда да се драматизират и зад всичко да се подозира КГБ. България си остава Швейцария на Балканите и дори комунистите не можаха да променят това. Както преди 1944 България беше водеща на Балканите, така е и сега, дори изкуствено напомпаната Гърция почти закономерно се свлече и още има да се свлича. Всичко това, разбира се, не променя факта, че Б-я е една посткомунистическа страна с всички характеристики на такава. Аз просто пледирам за премислен, балансиран, обективен поглед.

Да не говорим за колониалното минало на Холандия, което до голяма степен е причина за нейното благосъстояние. Холандците навремето бяха поробени от испанците, а после самите наложиха робство на индонезийците и временно изтласкани от японците, след 1945 пак искаха да вилнеят там, но не Америка не им позволи.

Анонимен каза...

А я си представете какво щеше да бъде, ако не България, а Гърция беше станала комунистическа след 1944? България сега щеше да е на светлинни години от разглезените, прости, мързеливи и тъпи гърци, най-гадното племе на Балканите.